Вход
София
Времето в София 19 o C

САМО В ПИК TV: Главният прокурор Сотир Цацаров с шокиращи разкрития за спирането на БНР: В уведомлението до генералния директор няма и дума за спиране на излъчването. Имало е техническа възможност за това, но не е подавана програма

САМО В ПИК TV: Главният прокурор Сотир Цацаров с шокиращи разкрития за спирането на БНР: В уведомлението до генералния директор няма и дума за спиране на излъчването. Имало е техническа възможност за това, но не е подавана програма

на 17.09.2019
68171
15
САМО В ПИК TV: Главният прокурор Сотир Цацаров с шокиращи разкрития за спирането на БНР: В уведомлението до генералния директор няма и дума за спиране на излъчването. Имало е техническа възможност за това, но не е подавана програма
Автор: ПИК
17.09.2019
15
68171

Извънредни разкрития по разследването за спирането на БНР миналия петък направи главният прокурор Сотир Цацаров пред камерата на ПИК TV на излизане от Министерство на правосъдието, където е провел среща след участието си във форум по киберсигурност, както ПИК показа на живо преди минути в ексклузивно интервю пред медията ни. 

В него Цацаров направи шокиращи разкрития за скандала с радиото. Той уточни, че генералният директор е получил уведомление, в което няма и дума за спиране на излъчването. 

"Днес беше публикувано подробно прессъобщение. Може би сякаш изоставихме за момент практиката си да даваме по-кратки и по-фактологически, изчистени, прессъобщения, с оглед тайната на разследването. Но с оглед огромни обществен интерес и всички коментари, които се направиха, се постарахме днес да представим максималния възможен и допустим обем от информация. 

Най-общо хронологията е следната. Има уведомление от директора на дирекция "Техника" до генералния директор на Българското национално радио за извършване на вътрешно студийна профилактика. Това уведомление в писмен вид е входирано в кабинета на генералния директор. Това уведомление е получило резолюцията "да" на генералния директор.

Но в това уведомление пише вътрешно студийна профилактика. В него няма и дума за това, че ще бъде разпоредено прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт".

Оттам следва мейл на директора на дирекция "Техника" до НУРЦ, отговорната компания за ефирното разпръскване и техническо обслужване. В него директорът на дирекция "Техника" иска спиране на излъчването на програма "Хоризонт" на територията на цялата страна - на известната нам дата в известния вече часови пояс. Следва още един мейл, в който той иска възстановяване на излъчването - около 10,20 ч.", разкри главният прокурор и направи справка в папка, която носеше, като уточни, че я носи, не защото е обсъждал това с министър Данаил Кирилов, но документите са в него, защото наблюдава лично разследването. 

"Мейлите с в мен и мога да ги цитира: "Моля ви да бъде прекратено излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г. на територията на цялата страна за времето от 6 до 11 ч. за профилактика на студийния комплекс". Този мейл НУРЦ получава на 12 септември в 9,26 ч.", разкри още главният прокурор пред камерата на ПИК TV и продължи с разкриване на фактологията: "На 13 септември в 8,07 ч. НУРЦ получава втори мейл: "Добро утро, благодаря ви за съдействието, и ако е възможно да възстановим сигнала към 10,20 ч."

Проверката на ДАНС, СЕМ и КРС установява, че и дума не може да става за техническо възстановяване на сигнала. Казано по друг начин - сигнал и възможност за излъчването му има, няма програма. Техническа възможност за излъчване има. Резервни студия - има. Необходимост от вътрешностудийна профилактика е спорно дали въобще има. Ако се налага профилактика, цялата процедура е регламентирана в нормативни актове, които са крещящо неспазени", категоричен бе още Цацаров. 

По думите му радиото е имало пълна техническа възможност, осигурена от НУРЦ, за да излъчва. "Ако има проблем със студиото, то може да се осъществи от друго студио, но просто не е била подавана програма", заяви той. На въпрос дали в такъв случай умишлено не е подаваната такава, Цацаров отговори: "Не можем да кажем. Проверката приключи вн рамките на три дни. Но оттук насетне следва образуване на наказателно производство. Още днес в Софийска градска прокуратура ще има такова, като начало - за длъжностно престъпление. Ясно е, че предмет на разследването в този случай е дейността на директора на дирекция "Техника". 

Повтарям и още нещо - нито предопределям вина или наказателна отговорност, но прави впечатление, че генералният директор е получил уведомление, в което няма и дума за спиране на излъчването. Това са фактите до този момент", разкри още Цацаров.  

Всички разкрития на главния прокурор Сотир Цацаров вижте във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 2642
архив

Отидох да ловя риба, ей така… да разпусна малко. По едно време цигарите ми свършиха и се сетих, че синът ми вчера си забрави неговите в колата. Запалих си и като започна да кълве… акули, русалки, делфини, Лох Нес чудовища!!

 

няма нови новини
Днес: 290
hot
най-четени новини в момента
сега
2175
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Горещи данни от "Сова Харис": Борисов по-харесван от Румен Радев - изравни ген. Мутафчийски по рейтинг с 38% одобрение! МВР първи по доверие сред институциите. Корнелия удари дъното с 8,8% (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
x
Тази грешка убива страстта в секса
x