САМО В ПИК TV! Главният секретар на СДС Илия Лазаров с гневен отпор на поведението на Румен Радев и мераците му за още пет години в президенството: Втори път няма да му се случи да направи служебен кабинет и това го изяжда (ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Главният секретар на СДС Илия Лазаров с гневен отпор на поведението на Румен Радев и мераците му за още пет години в президенството: Втори път няма да му се случи да направи служебен кабинет и това го изяжда (ОБНОВЕНА)

98249
на 04.02.2021
САМО В ПИК TV! Главният секретар на СДС Илия Лазаров с гневен отпор на поведението на Румен Радев и мераците му за още пет години в президенството: Втори път няма да му се случи да направи служебен кабинет и това го изяжда (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Главният сексерат на СДС Илия Лазаров с гневен отпор на поведението на обитателя на президентството Румен Радев навръх датата, в която България почита жертвите на комунизма - 1 февруари, мераците му за втори мандат на "Дондуков" 2, с които изви ръцете на БСП да го издигне повторно и реакцията му на разкритията на разкритията на ОЛАФ за злоупотреби с евросредства и корупция на съветника му Пламен Узунов в качеството му на вътрешен министър в служебния кабинет на Радев.

препоръчано

"Събитията бяха много напрегнати. Обстановката започна да се нагнетява още през декември, тогава Жан Виденов подаде оставка като председател на БСП. Д-р Желев каза, че той е отиващ си президент и новият президент Петър Стоянов, ще връчи мандатите. Чисто фактологически, на 22 януари, когато встъпи в длъжност, икономическата ситуация беше безумна. На 4 февруари курса на долара към лева беше 3400 лв. Заплатите бяха смешни суми, имаше зверска зърнена криза, оказахме се с недостиг на хляб, това беше нещо безумно. 

Истината е, че за това обществено напрежение, имаше всички социални предпоставки. БСП беше направила цяла поредица от грешки, на техен език - волунтаристични. В БСП вътре се пееха революционни песни, натискаха тогавашното ръководство на партията, натискаха армията на излезе, защото власт се давала само с кръв. Ген. Тотомиров категорично заяви, че армията няма да се намеси. Той пое категоричния ангажимент за това, същото беше и по отношение на силите на жандармерията, ген. Ламбев. Ген. Владимиров на НСО беше третият достоен генерал", описа ситуацията към 4 февруари 1997 г. Илия Лазаров.

Той припомни, че в цялата страна имаше барикади и стотици хиляди хора по улиците. "Това беше естествена, социална революция", изтъкна Лазаров.

"Президентът Стоянов каза, че не може да приеме мандата на правителството им, защото ще ни пометат хората. Тогава те взеха решение да се откажат от мандата. На 4 февруари ДПС играеха изключително конструктивна роля, това не трябва да им се отрече", продължи историческия преглед гостът в студиото ни.

"Президентът играе ролята на застраховка при криза", сравни тогавашния президент Петър Стоянов със сегашния Румен Радев, който упорито така и не свика КСНС по важната тема с коронавируса. 

"Президентът Стоянов изпитваше симпатия към протестите, но той не скъса връзките с политическите субекти към онзи момент. Синдикатите бяха там, всички консенсусно участваха. Имаше вариант за преходно правителство, видя се, че това не е вариант и се тръгна към избори. Служебният кабинет на Стефан Софиянски реши зърнената криза тогава. Нашият лидер Румен Христов беше министър на земеделието, ако той не беше разрешил тази криза, СДС нямаше да спечели избори. Грешката, която Иван Костов допусна беше, че не приобщи ДПС във властта. Те бяха много коректен партньор към момента", върна лентата към онези дни Илия Лазаров.

"Той не е добрият вълк Лупи. Той има доста криволичеща кариера. Към онзи момент идеолог на неговото движение беше Николай Камов. Александър Томов беше лицето на това движение, Елена Поптодорова също беше в "Евролевицата"", коментира Лазаров участието на Александър Томов в ОДС като лидер на "Евролевицата", който сега ще издига Румен Радев за втори мандат.

"Все се надявах, че Радев ще се държи като достоен български президент. От година и половина той се проявява като второразрядна политическа фигура. Все си мислех, че в него има нещо такова, генералско. Той не можа да разбере какви са лостовете на президентската институция. Той избра най-семплата форма на упражняване на политечската форма. Той си затвори вратата. Не си изпълнява външно-политическите функции, неговата външна-политическа дейност е под всякаква критика. Изявите на Румен Радев като президент се свеждаха от раболепничене пред Русия, до антируско коленичене с трите морета. Той не ползва съветниците си, има си един тесен кръг от съветници от ВВС, които са свикнали да не противоречат на командира и когато някой козирува, резултатът е такъв", направи обстоен анализ на работата на Румен Радев и нещата, които той върши по време на мандата си.

"Той вероятно е много добър пилот навярно. Школата не е за политически лидер, това е една митология. Не му прави чест това разделение, което налага. Всеки президент е имал търкания с "Дондуков" 1. Той раздели хората и в момента е ненужен като президент. Обявявайки кандидатурата си 10 месеца по-рано, не мога да го разбера. Нинова излезе с изявление, че не е изненанада. Гледах интервюто, направи много правилно, но ако наблюдавате лицето й колко е нервно ще видите, че й извиват ръцете", продължи Илия Лазаров.

"Най-вероятно е скаран с календара. Той не почита датите. 1 февруари е един от най-черните дни в българската история. Тогава е избит елитът на България, наказани са хора, които са нямали никаква вина. Някои твърдят, че е нарочно, но аз твърдя, че е от глупост", посече седесарят Радев, който реши да обяви кандидатурата си за втори мандат точно на 1 февруари.

Илия Лазаров изрази и мнение, че е възможно участието на Илияна Йотова в обявяването толкова рано на съвместната им кандидатура, е опит за разчистване на сметки сред социалистите. "В момента в БСП преживяват синдрома на СДС преди 20 години", направи паралел той.

"Радев поставя непрекъснато БСП в неудобно положение. БСП е системна партия, традиционна българска партия. СДС е най-стара от модерните партии. Системната партия не може да вземе решение под този натиск. Както го прави Радев, излиза и казва, че е кандидат, е малко присъщо на диктатурите от Централна Африка. България не иска да следва този политически модел на управление", продължи гостът на Ива Николова с анализира положение вляво.

"Той обвинява премиера, че той е такъв, той е онакъв. Той става рупор на едни твърдения, без да дава доказателства", завърши темата Илия Лазаров. 

"Много е важно след изборите да бъде конструирано правителство. България не може да си позволи лукса по време на криза, да изпадне в безвремие. Имаше късмета да направи един служебен кабинет, сега виждаме резултатите му. Видимо е, хората го виждат. Втори път няма да му се случи да направи служебен кабинет и това го изяжда. Неговият предшественик Плевнелиев имаше два кабинета, 10 г. при Първанов нямаше служебен кабинет, Петър Стоянов направи един служебен кабинет", посочи Лазаров болката на Румен Радев.

"Не забравяйте неговия генезис. Той е продукт на школата на ВВС. Той е свикнал, когато има началници, да ги слуша и да гази всичко надолу. Той смята премиера за нещо като началник-щаб, който не му се подчинява. Държавата не е казарма. За да се случи една промяна на базата на хората на улицата, трябва да има социални елементи - недостиг на нещо или друго социално недоволство", посече Илия Лазаров обитателя на "Дондуков" 2 от харманлийските села.

"Ние си имаме споразумение с ГЕРБ, имаме прекрасно партньорство с тях. СДС досега не е имало по-коректно партньорство. Ще бъдем заедно с ГЕРБ. Нашите изчисления показват, че ще бъдем първа политическа сила. За президентските избори, СДС ще бъдем с общ кандидат с ГЕРБ. Решението трябва да се вземе горе-долу посредата на лятото. Със сигурност ще бъде човек, който милее за България и няма да прави нещата, които прави сегашният президент", коментира секретарят на сините общото партньорство между СДС и ГЕРБ.   

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за първия ден на май - възможни непредвидени разходи за Скорпионите, новина ще изнерви Стрелците
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Нинова разкри целите на БСП - защо Григорова и Йончева предадоха партията (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК