САМО В ПИК TV! Главният секретар на СДС Илия Лазаров с горещ анализ на заверата между ДеБъ и БСП: Румен Радев също участва в договорките (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Главният секретар на СДС Илия Лазаров с горещ анализ на заверата между ДеБъ и БСП: Румен Радев също участва в договорките (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

275251
на 19.01.2021
САМО В ПИК TV! Главният секретар на СДС Илия Лазаров с горещ анализ на заверата между ДеБъ и БСП: Румен Радев също участва в договорките (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Главният секретар на СДС и началник на кабинета на президента Петър Стоянов през целия му мандат - Илия Лазаров, попиля безпринципните мераци за следизборни сглобки на бившия си партньор и лидер на ДСБ Атанас Атанасов, както и на съпредседателя му в ДеБъ Христо Иванов с БСП, Мая Манолова и Отровното трио и шоумена Слави Трифонов.

препоръчано

Лазаров разкрива защо, за разлика от изброените, най-старата демократична организация не беше поканена на консултациите за изборите, проведени от обитателя на президентството Румен Радев. Както и капаните, които Радев заложи с датата на вота 4 април, и претенциите му за промени в изборните правила.

Докъде стигнаха преговорите на СДС и ГЕРБ за общо явяване на парламентарните избори? Под въпрос ли е съставянето на правителство в следващия парламента? Какви са шансовете на Румен Радев да повтори мандата си и кой ще го подкрепи?

Персонално, а и в нашата партия не сме изненадани от това нещо и от две години сме наясно с "еволюцията" на ДСБ и "Да, България" и много пъти сме говорили, че са една ляво-либерална коалиция", коментира Илия Лазаров пред ПИК TV и припомни, как именно Иван Костов е отцепил онова ДСБ от СДС, но докато той е бил начело партията е била дясна. След идването на Радан Кънев е започнал завоя към лявото, а е показателно и по топлото му приятелство с аленочервената Елена Йончева, което е довело до разцепването на ДСБ.
Той припомни и коалицията "Нова България", като заяви че избирателите са били изнасилени няколко пъти със смяната на имената, като показва една лабилност и опит за скъсване с миналото и с Иван Костов. "Мисля, че до голяма степен Костов ги остави. "Зелените" и "Да, България" са чисто леви партии", заяви Лазаров и допълни, че цялата тази група имат абсолютна липса на креативност.

Лазаров коментира, че Атанасов извън темата прокуратура той е бил абсолютно бос и дори не е знаел насоката на политиката. "Познавам перфектно личността Атанас Атанасов и знам, когато той не знае нищо и не може да говори, дори пред приятелска за него телевизия", коментира Лазаров по повод интервюто на Атанасов пред Би Ти Ви. 

Лазаров разкри, че преди години Атанасов е бил протеже на Богомил Бонев и е бил препоръчан от тогавашното ръководство на СДС, като се е считало, че той е проСДС. Един от близките на Бонев е бил именно Атанасов и така се озовал в МВР. 

"Атанасов няма политически ход, защото неговата партия се разлага. В момента са притиснати до ъгъла. В един откровен разговор мой приятел каза, Атанасов не е имал друг ход освен да се залепи за "Да, България" и да направят опит да изместят БСП от градското, а ДСБ да бъде позиционирата в провинцията", коментира още гостът в студиото. Лазаров коментира още, че от години има около 17 процента протестен вот, който не е насочен конкретни за никоя партия, като извънпарламентарните партии се борят именно за този вот, но са толкова разпарчетосани, че нищо не могат да направят. Той припомни и коалицията на БСП и "ДеБъ" по време на местния вот, когато левите подкрепиха кандидатите на Христо Иванов-Маджото, а как се коалираха с БСП в подкрепа на Мая Манолова. 

Лазаров откровено заяви, че вратите на СДС са отворени за честните десебари, а не тези които искат да ги употребяват. "Те искаха да ги подкрепим на европейските избори, без да участваме, защото ги беше страх, че ще ги изместим. Искаха да заклеймим Борисов, а ние ги питахме с кого ще управлявате, защото все с някой между ГЕРБ и БСП трябва да се избере. Атанасов разви интересна теза, като ще направи трети мандат, като разкри, че са се договорили с Румен Радев и участва в заверата. Да им се даде третия мандат и да направят коалиция с БСП", заяви Лазаров. 

По повод консултациите при Радев и това, че най-старата десница в лицето на СДС не бяха поканени, Лазаров заяви, че президентът е допуснал серия от недопустими грешки, в това което е държавния глава. 

"В последната година и половина живеем в криза, той не свиква Консултативен съвет. Той си подбира един кръчец, който му харесва и се явява разединител. Имаме коронакриза и трябваше да имаме обща позиция какво да се прави, за да не се ползва за политически дивиденти. Като му направите профила виждате, че той един злопаметен човек, защото сме го критикували", заяви Лазаров и допълни, че са били изборите да се проведат на 28-и март, а смятаната на времето е несериозно оправдание. Много по-зложно е когато на 4-и април се пада католическия Великден. 

"Веселин Марешки може да е всякакъв, но той е действащ български политик и излага своята позиция. Президентското поведение изисква да го изслуша, да го пита какво смята за датата, което е конституционната му функция, всичко друго е пълнеж. Радев изпадна в положението на дребен заядливец. Лицето Румен Радев снижи авторитета на президентската институция, защото тя е застраховката при криза", заяви още Лазаров. 

Лазаров подчерта, че датата не трябва да бъде съобразявана с пандемията, защото няма как да знаем след три седмици или повече какво ще е положението. Датата няма значение и за политическите партии, защото ако не си готов за ранна дата, няма да си готов и за късна, дори напротив, колкото по-късно, толкова по-вероятно да се изложиш.

На теория би могло да се състави правителство анти ГЕРБ, това означава коалиция между БСП и ДПС, с подкрепата на другите малки партии. Коалицията ще бъде или лява или дясна, въпросът е колко гласа няма да достигнат на първата политическа сила. Колко ще бъдат партиите в парламента зависи от избирателите.
Лазаров коментира, че гласуването по пощата е едно от най-лесно за манипулиране и, ако се разреши гласуване по пощата, то това трябва да важии за тези, които живеят в България и циганските махали масово ще гласуват по пощата. В Австрия именно по тази причина са отменени едни избори, в САЩ това е създало огромни проблеми за легитимността на изборите.

С ГЕРБ всичко е уточнено и предстои да се направи церемонялното подписване, като нямаме различия. По-коректно партньорство не сме имали до този момент и никога не сме имали проблеми и ще работим да имаме пълно мнозинство. 

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 297
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това