САМО В ПИК TV! Горещи данни на "Барометър" - ГЕРБ отново първи след изборите на 11 юли, БСП настигат ИТН (ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Горещи данни на "Барометър" - ГЕРБ отново първи след изборите на 11 юли, БСП настигат ИТН (ОБНОВЕНА)

143018
на 08.07.2021
САМО В ПИК TV! Горещи данни на Барометър - ГЕРБ отново първи след изборите на 11 юли, БСП настигат ИТН (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Три дни преди предсрочните парламентарни избори на 11 юли ГЕРБ отново е първа политическа сила според горещото проучване на "Барометър" представено от шефа на социологическата агенция Николай Николов.

препоръчано

"През последните две седмици коренна промяна няма. Влизат 7 партии. Има известна промяна в процентите", отбеляза той.

Николов заяви, че при под 50% вот ще има шанс за 7 партии, 8 трудно ще станат.

Със сигурност ще гласуват 43,5%, сочат данните на "Барометър". Николов отбеляза, че над 55-57% активност, както отбелязват негови колеги, няма как да стане. "Категорично не" гласуват 37%. Колебаещите се дали да гласуват са около 8%.

ГЕРБ-СДС в момента печелят над 21,9%, ИТН - около 19,3%, БСП - 17%, ДПС - 11,4% (без техните гласове за чужбина.

Николов коментира и интервюто на Слави Трифонов пред "Монд" и неговия предизборен профил: "Профилът му не се е променил фрапиращо. ЗА него гласуват общо-взето млади хора със средно образование, извън София. Такива хора навремето правихме изследвания - преди 20 години, гласуваха за Симеон Сакскобургготски. Тогава отговорът за техния вот беше: "Ами да видим той какво ще направи". Това определя тази група хора, за които няма значение за кого ще гласуват, но" Хайде да видим какво ще направи".

"Според мен тежкото физическо състояние на Трифонов, което бе забелязано и от "Монд", отблъсква хората. "Като искаш да гласуваш за някого, трябва да дадеш бъдещето в неговите ръце на своите деца. Трябва да помислиш на кого го даваш", заяви Николов.

"Трифонов е ракетата-носител на ИТН. Ако него го няма, тази партия просто ще изчезне. Няма никаква идеология, никаква икономическа програма - ще направим това и това. Осланят се единствено на някакъв референдум преди няколко години, чиито изводи са абсолютно неприложими за България. Второто - хората, които гласуват за Слави, са от типа, които много се впечатляват не от човека, а от колата, която кара. Той има да си купи и кола, и да наеме охрана", коментира Николов.

Той допълни, че Трифонов все още използва инерцията, натрупана от протестите. "Но каква протестърска партия е тя, като те изобщо не бяха на протестите", попита той.

Николай Николов заяви, че ДПС играе своята отделна игра: "От 30 години са в политиката и много добре си прокарват своите хора. Не е изключено да има заигравка с ИТН, то ще се види. Касим Дал, доколкото знам беше казал, че ДПС ще подкрепят Демократична България. Но в момента съм сигурен, че ДПС си е проиграло всичките хора, които вече са разпръснати и ще разчита на стабилното присъствие на изборните секции в Турция". 

"ДПС са винаги вътре, защото ние не гласуваме. Ако гласуваха 75%, те нямаше да са над 4%", отбеляза още той.

Социологът коментира и "юмрука на Радев", яхнал протеста и протестърските партии: "Както казах, ДБ е в един застой от 9 до 10%. Но проблемът на протестърските партии е, че те силно се капсулират. Те се определят като десни само и само да дърпат хора с идеали от 90-те години. ДБ са стигнали своя връх, оттук нататък трудно нови хора ще гласува за тях. Мая Манолова и Хаджигенов се въртят около 4-те процента. Разногласията помежду им води до отлив на тези, които биха гласували за тази коалиция. Минеков си остана част от протеста и човекът, който носеше конфликта. Ако имаше сега протести, Мая и Хаджигенов щяха да застанат и да говорят против правителството да речем... А и скандалът в Бургас, с хванатия техен брокер на гласове... Това също ще доведе до по-слаба активност. Защото става дума за 300-400 хил. платени гласове".

Николай Николов заяви, че полицейските акции в ромските махали ще стреснат много хора и избирателната активност сред малцинството ще бъде много по-ниска.

За партията на Васил Божков той коментира: "Около 1,5% със сигурност ще вземе. Но при този огромен брой купени гласове, хората казват едно, но гласуват за този, който им е платил. Затова се получават едни големи разминавания между анкетираните и реално гласувалите".

"Дългосрочната програма е увеличаване на пенсиите, а не да се хвърлят средства на брокери на гласове", отбеляза социологът.

Той заяви, че има и "непрестижен" вот, при който избирателите не отговарят за кого ще гласуват или лъжат за коя партия ще дадат гласа си.

"Радев вместо да каже на своите министри да кажат на своите министри да направят тези избори относително нормални, той прави така, че всичко да ври и кипи. Това започва да дразни хората. Защото те знаят, че тези министри са временни, те свършват за два месеца. И че единственото, което те направиха е, че разлаяха кучетата. Вместо да успокоят политическата обстановка, Радев нагнети това напрежение. И то ще продължи, защото ще има 7 партии в парламента", отбеляза социологът.

"Най-вероятно правителство на коалиционна основа няма да има. Ако стане правителство, то пак трябва да бъде някакво временно, програмно, може би ще се натиснат да имаме правителство - пак за няколко месеца. Но най-вероятно въобще няма да има, ще има пак служебно правителство и есента с президентските избори ще има и нови парламентарни", заяви Николай Николов. 

"Дано да не се стигне до "Избори до дупка", както иска Слави Трифонов, за да се вземе цялата власт. А цялата власт за Слави Трифонов е Иван Костов през 97-ма година", коментира още Николов.

Той се върна отново на интервюто на Трифонов пред френския вестник: "Пред "Монд" Слави определено критикува Орбан, а пък Патриотите подписаха декларация, че подкрепят Орбан и поляка Дуда. Това влиза в определено противоречие. На Слави очевидно не му е ясно, че не е като Орбан. Много малко интервюта дава той и може би затова никой не знае за тяхната програма. Хората нека се замислят, пак ще повторя, като дават бъдещето на своите деца, в чии ръце го дават. Не може "Защото пее хубаво" да е довод да гласуваш за Слави". 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за неделя - Близнаците да внимават с думите, Девите да отложат деловите срещи
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV! ГЕРБ с унищожителна критика на кмета на София: Васко бре, чети и не лъжи (ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК