САМО В ПИК TV: Горещи данни от Център за анализи и маркетинг - 59% не искат предсрочни избори и са срещу блокадите! 39,8% чакат редовния вот за парламент (ГРАФИКИ/ОБНОВЕНА)

Интервю

САМО В ПИК TV: Горещи данни от Център за анализи и маркетинг - 59% не искат предсрочни избори и са срещу блокадите! 39,8% чакат редовния вот за парламент (ГРАФИКИ/ОБНОВЕНА)

135232
на 07.08.2020
САМО В ПИК TV: Горещи данни от Център за анализи и маркетинг - 59% не искат предсрочни избори и са срещу блокадите! 39,8% чакат редовния вот за парламент (ГРАФИКИ/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

При избори днес ГЕРБ печели убедително с 30,1%. На голяма дистанция следва БСП с 19,7%.

препоръчано

Трета в момента е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" с 13,9%. Четвърти са ДПС с 10,8. След тях се нареждат "Демократична България", партия на Мая Манолова и Обединени патриоти.

В парламента влизан общо 7 формации.

Такива са данните от национално представително проучване на "Център за анализи и маркетинг" с директор Юлий Павлов.

Периодът на провеждане е 1 - 5 август 2020 г. Обемът на извадката е изключително пълен - 1021 пълнолетни граждани на Република България. Възложител е агенция ПИК. Методът на формиране на извадката: двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата.

Според данните на проучването лидерите на уличните метежи нямат необходимата подкрепа, за да се позиционират в политическия живот на страната, а още по-малко достатъчно последователи, за да влязат в управлението.

Евентуална партия на Цветан Цветанов пък взима едва 0,5%, а на обвиняемия Васил Божков - 0,3%.

Показателна за политическите нагласи в страната са данните от въпросите за готовността на избирателите за предсрочен вот и те сочат, че гражданите искат да има стабилност.

59% от анкетираните на живо в домовете им участници са срещу предсрочни парламентарни избори. Едва 36 на сто преценяват, че такива са необходими. 

Мнозинството от българите не одобряват и блокадите по улици и кръстовища в големите градове. 

59% са срещу незаконната окупация на палаткаджиите и само 33% смятат, че те са начин за протест. 

Ексклузивно в проучването на агенцията на Юлий Павлов е допитването как трябва да се разреши политическото напрежение. 

39,8% от българите смятат, че това трябва да стане чрез провеждане на редовни парламентарни избори. Само 29,3 на сто са на мнение, че трябва да има оставка и предсрочен вот. 

12,2% пък предпочитат оставка на правителството и формиране на нов кабинет с друг премиер, като почти същия процент не могат да преценят коя от опциите отговаря на възгледите им. 

Огромен остава страхът на българите от коронавируса. 

71% от българите не одобряват неспазването на мерките срещу коронавируса от страна на уличните метежници. 

Какви са рейтингите на политиците и институциите вижте в графиките на изследването.

Около 2/3 от анкетираните, 67%, одобряват исканията за оставката на главния прокурор, а 59% одобряват искането за оставка на правителството. Като се стигне до въпроса за предсрочни избори обаче, едва 39% искат да има такива.

Нашите данни показват, че митингите в Триъгълника на властта се одобряват от 69% от хората, но едва 33% одобрява блокадите, коментира Юлий Павлов.

В Стара Загора и София възмущението е много голямо. Някои от протестиращите смятат, че това е провокация. Интелигентните хора в протеста разбират, че тези блокади разделят хората и събират хора срещу тях, обясни директорът на "Център за анализи и маркетинг".

"Бях възмутен от думите на адв. Хаджигенов, който каза, че това не е възстановяване на правовия ред, а на корупционния ред. Този човек трябва да си върне дипломата", категоричен е гостът в студиото на ПИК TV.

По думите му в този случай дори полицията се е забавила.

"Поне 2/3 от хората ще останат доволни от този развой на събитията", каза още той.

Според него исканията за оставки на правителството и главния прокурор са единствените, които ги обединяват. "Разбира се, те не се замислят какво би последвало след това. Само 36% мислят, че са необходими предсрочни избори, а 59% смятат, че не са необходими", обясни Юлий Павлов.

"Когато зададем повече опции как трябва да се реши политическото напрежение, ние получаваме много по-диференцирана карантина. Ако направим едно обобщение, ще видим, че исканията на протестиращите се подкрепят от 60%, а исканията за предсрочни избори се подкрепят от 35-40%", добави социологът.

"Това, около което се обединяват протестиращите, е, че не искат някакво протакване. Под 30% искат оставка сега и служебен кабинет, 12% искат оставка на правителството и нов кабинет в рамките на това правителство", разкри директорът на "Център за анализ и маркетинг".

"Политическа криза няма. За да имаше политическа криза, трябва да има разпад на мнозинството в парламента и невъзможност за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент", каза още гостът в студиото на ПИК TV.

"Служебният кабинет има абсолютни всички правомощия, каквито има и редовно избраното правителство. Служебният кабинет има правото да свика извънредно заседание на Народното събрание", коментира той. 

По думите му при служебно правителство хората трябва да си дадат сметка, че дават цялата власт на президента Радев поне 3 месеца. Той иска оставка на всички други ръководни фигури в държавата освен на себе си. "Хората казват, че по-скоро не са съгласни да му дадат властта през задния вход", отсече Юлий Павлов.

"Радев продължава да бъде политикът с най-голям рейтинг. Той не е отсъствал по време на извънредното положение. Качи се на Шипка и каза, че няма коронавирус", припомни социологът.

Според изследването 71% по-скоро не одобряват неспазването на противоепидемичните мерки по време на протестите. Все пак има 19%, които одобряват неспазването и заради които бяхме овладели заразата, а сега не сме.

Ген. Мутафчийски е един от двамата политици и общественици, които имат положителен рейтинг. Вторият е президентът. Росен Плевнелиев на този етап от мандата беше загубил доста от рейтинга си. Румен Радев има и личен рейтинг", разкри директорът на "Център за анализ и маркетинг".

"С това пакетиране на главния прокурор и премиера, се получи едно сплотяване на активистите на ГЕРБ и Иван Гешев взе малко от този рейтинг на герберите", обясни Юлий Павлов.

"Имаше една момента картина на рядко повишаване на рейтинга на правителството, която беше в началото, когато се справяхме с кризата с коронавируса. Този ефект отмина. България вече не е сред първите, правителството няма с какво да се похвали", аргументира се експертът.

По думите му в Швеция се е видяло, че без административни ограничения резултатът е много лош

"Бяха изпуснати нещата у нас и постепенно правителството загуби ореола си за справяне с кризата. Започнаха да се усещат финансови проблеми и постепенно правителството се върна на традиционния си рейтинг", каза още гостът в студиото на ПИК TV.

Той разкри, че сред всички граждани Корнелия Нинова има малко по-висок рейтинг от Кирил Добрев, но на изборите за председател на БСП ще гласуват само партийните членове.

"На местните избори видяхме и особено в София видяхме обединение на левицата с градската десница срещу центъра. Това го видяхме и на други места, включително и сега на протестите. Градската десница започна да доминира на протестите и това е причината протестите да оредеят. Христо Иванов започна да събира и леви симпатизанти", обясни експертът.

 "Рейтингът на Слави Трифонов не се променя. Това, че не се появява на протестите, не му вдига рейтинга, но не му събира и врагове", уточни Юлий Павлов. По думите му хората припознават Трифонов като алтернатива.

"Неговите сценаристи са тотално неграмотни в юридическата област", убеден е гостът в студиото на ПИК TV. 

"При положение че се яви на изборите, там виждаме, че рейтингът му не означава електорален потенциал. Човекът с 35% получава 8,7% при избори. Това е изключително много и го поставя на трето място. Ако изборите са днес, ГЕРБ и СДС получават 19% от всички гласуващи, което преизчислено прави около 30%. За справка - на миналите избори те имаха 33%, което е малка ерозия", разкри директорът на "Център за анализи и маркетинг".

"На второ място е БСП с 12,3%, което преизчислено прави окол 20% от гласуващите. На миналите избори те имаха около 27%. Това не се дължи на ерозията, а на Корнелия Нинова", категоричен е той.

"Засега на трето място е Слави Трифонов с 9% или преизчислено около 14%. Неговият електорат не е твърд. Затова ДПС с 11% също е претендент за третото място. Дали Слави Трифонов ще може да мобилизира всички, зависи от поведението му. Хората, като търсят алтернативи, ще се зададат въпроса какво предлага той", обясни Юлий Павлов.

Според него Обединени патриоти са на ръба с рейтинг между 3 и 5%. "Цветан Цветанов има по-голям потенциал, защото има контакти, има американско финансиране и ако се организира, може да щипне 50-60 хиляди гласа от ГЕРБ. За Васил Божков не знаем каква финансова помощ ще отдели и как тя ще стигне до България", добави експертът и уточни, че тези две партии няма да влязат в парламента.

"Тези, които са сигурни в парламента, са ГЕРБ и СДС, БСП, Има такъв народ, ДПС, Демократична България, Изправи се БГ на Манолова и една националистическа формация НФСБ+ВМРО. Засега ВМРО са под чертата", анализира гостът в студиото на ПИК TV.

"Рейтингът на т.нар. "отровно трио" е около 20%. Най-яростните активисти са около 20%. Но когато тръгнеш да делиш електораланата баница, тогава не може да гласуваш за две партии. Тогава ще падне рейтингът и на Манолова, и на Трифонов. Колкото повече нови формации има, толкова повече шансовете им намаляват", заключи Юлий Павлов.

Възложител: „ПИК НЮЗ“ ЕООД

Реализация: „ЦЕНТЪР ЗА АНАЛИЗИ И МАРКЕТИНГ“ ЕООД

Период на провеждане: 01.08. 2019 – 05.08. 2020 г.

Обем на извадката: 1021 пълнолетни граждани на Р България

Метод на формиране на извадката: Двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата

Метод на регистрация на информацията: Пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите

Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50%-ни дялове,  95% гаранционна вероятност: 3.1%

Сподели:
Бомба x
Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка Ето ги признаците, по които да познаете дали сте приоритет, или просто забежка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат Екогласност: Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Емил Георгиев разкри как Петков и Василев опитвали да превземат "Екогласност": Искаха да сме им мандатоносител срещу места в листите, признаха, че е президентски проект (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 323
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това