Вход
София
Времето в София 5 o C

САМО В ПИК TV: Деканът на юридическия факултет в СУ Даниел Вълчев за избора на Гешев: Президентът трябва да подпише указа, процедурата е спазена по закон (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 37
Починали: 18
Заразени: 522

САМО В ПИК TV: Деканът на юридическия факултет в СУ Даниел Вълчев за избора на Гешев: Президентът трябва да подпише указа, процедурата е спазена по закон (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

на 22.11.2019
51211
14
САМО В ПИК TV: Деканът на юридическия факултет в СУ Даниел Вълчев за избора на Гешев: Президентът трябва да подпише указа, процедурата е спазена по закон (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор: ПИК
22.11.2019
14
51211

Мисля, че президентът в разумен срок ще подпише указа. Процедурата е спазена, демокрацията е такава - може и да ни харесва, може и да не ни харесва, това е демокрацията. Ние онзи ден избрахме ректор на Софийския университет, кандидатът беше само един. Това не означава, че утре ще тръгнат да го свалят. Това каза ексклузивно пред камерата ни бившият образователен министър и  и настоящ декан на юридическия факултет на Софийския университет Даниел Вълчев на старта на международна конференция, посветена на правата на човека според Хартата за правата на човека на ЕС.

ЕКСКЛУЗИВНО: Проф. Атанас Семов разкри какъв трябва да е новият главен прокурор

ЕКСКЛУЗИВНО: Проф. Атанас Семов разкри какъв трябва да е новият главен прокурор

Усещането за беззаконие е много голямо и трябва да се...

на 10.07.2019

"За първи път в България се провежда обучение на съдии от три държави - България, Гърция и Румъния, по право на ЕС по важната проблематика с прилагането на Хартата на правата на ЕС", каза организаторът на конференцията проф. Атанас Семов пред медиите на старта й. 

Гостенката Катлин Гутман изрази своето задоволство, че е поканена за участие в конференцията. "Фокусирала съм днес и утре моят доклад върху правата на човека и предизвикателствата, които седят пред тях и спазването им. Целта на днешните обсъждания е да се засегнат различни аспекти и въпроси върху хартата и приложението им", сподели още тя.

"Имаше подадени над 250 молби за участие. Не помня да се е случвало такова нещо, аз съм преподавател повече от 20 г.. Щастлив съм, че семинарът ще бъде открит от министър Данаил Кирилов и инициативата се подкрепя от омбудсманите на България, Гърция и Румъния", отчете още проф. Атанас Семов.

"Темата има политически измерения. Не би било редно да се ангажирам с какъвто и да било коментар от името на КС. Това, в което съм убеден е, че по който и въпрос да бъде сезиран Конституционният съд, той се произнася в разумен срок. Не бих могъл да навляза в по-задълбочен анализ, не би било редно и полезно", отговори проф. Атанас Семов, който е член на Конституционния съд, на въпрос на водещата на ПИК TV Ива Николова за това дали президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд за това дали да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Темата коментира пред Ива Николова и министър Данаил Кирилов, който бе спрян от нея, за да отговори на въпроса й дали има повод за сезиране на КС. 

"Не, няма. Има конституционна практика, Конституционният съд е изследвал тази правна норма и процедура в дебатите във ВСС, няколко пъти основахме анализа на конституционно решение №2 от 2002 г. и смятам, че освен политическата публична претенция, от правна страна няма проблем с тълкуването на тази процедура. Не бих искал да влизам в дебати за пресилени ескалационни твърдения, които искат да създадат правна несигурност. Знаете общото становище, че за неправилно поставен въпрос не може да се получи правилен отговор. В тази правна обстановка не може да се постави правно въпросът. Има подробни мотиви от 2002 г., аз не виждам каквато и да е причина да се води, да се очаква да има промяна ва Конституционния съд по този въпрос. На кого да се извиня? На тримата членове от ВСС, на които давах думата петкратно или да се извиня на другите 20 члена на ВСС, на които отнемах думата? Ролята на председателстващият на един такъв дебат, е да бъде умерен, а не се да се търси проекция на изказванията. Ако трябва да се извиня на някой, възприемам се за внимателен човек. За този случай, въпросът е принципен. Ако трябва да повдигаме персонално въпроси, аз също поставих персонално въпрос към един от участниците, които той трикратно подмина. Задължение на всички членове на ВСС е да спазваме стриктно закона и процедурата", коментира правосъдният министър Данаил Кирилов.

"В един момент колеги започнаха да четат статии", върна се на дебатите за нов главен прокурор министър Кирилов.

"Дневният ред пристигна във вида на свикването на ВСС, пристигна в петък. В този ден нямаше декларации. Те се появиха когато вече бях подписал предложеният ми проект за дневния ред на ВСС. Той е основан на документите, които са получени към този момент. Законът предвижда, ако някой иска да включи нещо, той да го направи при началото на заседание. Не знам защо Лозан Панов не го е направил. Не знам Панов в какво качество препраща такова писмо, той синдикален лидер ли е?", попита министър Кирилов.

Репортерката на Би Ти Ви Канна Рачева се държа изключително нахално и влезе в разпра с министър Кирилов. Той обаче не падна на нивото на платената и откровено пристрастна към кликата на Иво Прокопиев и Лозан Панов репортерка и запази самообладание. Държанието на Рачева възмути всички останали журналисти. Тя пък държеше микрофона на Нова телевизия, докато задаваше на висок тон безсмислените си питания.

Вижте какво разкри Даниел Вълчев пред ПИК TV във видеото на живо на ПИК TV:

Вижте какво заяви министър Данаил Кирилов във видеото на живо на ПИК TV:

СКАНДАЛ: 250 желаещи във война за 100 места на научна конференция

СКАНДАЛ: 250 желаещи във война за 100 места на научна конференция

Същински екшън се разиграва в юридическите среди покрай...

на 21.11.2019

Ето и какво разкри проф. Семов за конференцията и осъществения проект:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 37542
архив

Произшествие! Рано сутринта кола на инкасото се е блъснала с патрулна кола на КАТ... Вече трети час не могат да се разберат кои пари на кого са...

x