Вход
София
Времето в София 4 o C

САМО В ПИК TV! Депутатът от ВМРО Борис Вангелов разкри мръсната игра на Българския Хелзинкски комитет и освобождаването на убиеца Джок Полфрийман (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV! Депутатът от ВМРО Борис Вангелов разкри мръсната игра на Българския Хелзинкски комитет и освобождаването на убиеца Джок Полфрийман (ОБНОВЕНА)

на 03.10.2019
62323
25
САМО В ПИК TV! Депутатът от ВМРО Борис Вангелов разкри мръсната игра на Българския Хелзинкски комитет и освобождаването на убиеца Джок Полфрийман (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
03.10.2019
25
62323

Четири дни преди заседанието на Върховния касационен съд под ръководството на скандалния Лозан Панов, което трябва да реши дали окончателно да пусне на свобода убиеца на Андрей Монов - Джок Полфрийман, депутатът от ВМРО и юрист Борис Вангелов разкри мръсната игра около и на Българския Хелзинкски комитет и освобождаването на престъпника от съдийския състав начело с Калин Калпакчиев.

Вангелов, който е и историк по образование, анализира позицията на България за членството на Северна Македония в ЕС и резултатите от срещата при президента Радев.

"От години ВМРО алармира за антибългарската дейност на този комитет. Един случай няма БХК да е застанал на невинните жертви на престъпленията, а винаги на престъпниците. Това води до омаскаряване на България. БХК влиза и в самата съдебна система и влияе по пряк или косвен начин. Такива НПО-та ние ги разглеждаме, че това са едни бухалки. Най-новият случай е, че се тръгнали да защитават тези цигани от Войводиново, които набиха един военен. Същият този комитет, за който говоря с възмущение и погнуса, същият този комитет е номинирал Полфрийман и награждавал като подгласник съдията Калпакчиев, той присъства на техните семинари. Това е недопустима намеса в съда. Председателят на БХК пише писмо, в което казва, че Полфрийман е напълно поправен", каза Вангелов.

"Изведнъж съдия Калпачкиев взема под внимание писмото на този Кънев, който не е и юрист, но това не е държавен орган. Разделението на трите власти у нас е конституционен принцип. Съдебната власт е зависима от нейния господар - българския народ, от него произтича цялата власт. В случая лъсват много грозни неща", продължи народният представител.

"Ако човек направи справка там се вижда, че има някаква федерация на Хелзинкските комитети, които са закрити през 2008 г. Това някакво местно НПО ли е, което се е окичило с това име? България е република с парламентарно управление, а не на управление на НПО-та. Те са вече като метастази. Пак казвам, в Унгария имаше такива, но Орбан се справи с тях. Друго е да се мешаш в работите и да влияеш на държавните органи. За съдия Калпакчиев, когото си награждавал, ти си меродавният", разпали се Вангелов.

"Г-н Цацаров е един от най-добрите прокурори, които сме имали. Кънев си позволява да пита премиера дали е съгласен да се закрие БХК. Това е спор между тях и нас. Трябва да отправят питане до прокурора, а не да питат премиера", възмути се юристът.

Според него, на места в съдебната система мирише на много повече от гнили ябълки. "Един съдия трябва да вярва и в Бога. Какви са тези ценности? Съдиите трябва да имат висок морал и човешки качества. Те са свикнали да бъдат на тъмно, ние не знаем какви заплати взимат съдиите, къде живеят. Всички власти са на фокус, а само те не", учуди се Вангелов. 

"В случая лъсва това, което всички го знаят, но сега крещящо изби. Те са длъжни, съдиите, да се обясняват пред целия народ. Процедурата е - първо трябва да бъде даден ход и да се види дали дейността на БХК нарушава законите на страната. Конституцията казва, че при вземане на решение на съда, решенията си трябва да са изцяло върху закона, а не на писма на НПО-та", каза той какво предстои за закриването и прекратяването на дейността на БХК.

"Големият въпрос е - какво се случва? Я си представете, че го пуснат и си тръгне от България, а там ще го помилват. Ние оставаме омерзени как нашата съдебна система пуска доказани убийци. Покаянието води до душевни мъки на покаялия се, той осъзнава какво е извършил. Това, какво му казват да изпълнява в затвора, въобще не е симптом за покаяние. С тия съдии очевидно, просто всички ние трябва да гледаме, техните снимки да бъдат показвани по медиите и да бъдат оставени на общественото презрение", предложи Вангелов.

"Не знам, това няма как да се отлага. Ще влезе скоро. Питайте другите парламентарни групи. Мисля, че няма някакво злонамерено действие. Или ще влезе следващата седмица, или след изборите", коментира той невключването на премахването на бързото съкратено производство при тежки престъпления.

"Позицията не е крайна. Друга позиция България не може да има. Това е нашата историческа съдба. Ние сме били и сме един народ. След идването на власт на комунистите в Югославия започва грубо изопачаване на историята чрез фалшификации и подмяна на историята. Там децата учат небивалици, събития, които не почиват на фактите. В договора пише точно това - да се обясни обективно, но не на тълкувания, а на факти, извори и артефакти. И премиера, и премиера, и най-голямата опозиционна партия казаха, че няма да има компромис с българската история. Гърците, когато преговарят, там преговарят два чужди народа. Ние в случая преговаряме със себе си, с братята си.

Трябва да разделяме ясно върхушката от народа. Народът си пази спомените в скриновете и шкафовете. В техните учебници не пише за касапницата на Титовите комунисти. Всяко семейство там има родова памет, България трябва да бъде твърда, за да се разпука този леден похлупак. Хората в Македония трябва да държат сметка на управляващите. Трябва да вървим напред заедно като братя. От опозицията им там излизат сигнали, че договорите с България и Гърция, трябва да се анулират", заяви Вангелов за напрежението между България и Северна Македония и нежеланието на властите в Скопие да спазват договора за добросъседство.

Цялото интервю вижте във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34067
архив

На бара: – За вас? – Искам една „Кока“. – Бъдете малко по-конкретни – кока или кола, че разликата е 128 лв…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
НЕОБИКНОВЕН ДЕН: Празнува най-мъдрото име - днес има и строги забрани, ето какви са те
x