САМО В ПИК TV! Депутатът от ГЕРБ-СДС Илия Лазаров разкри какво правителство подготвят и защо Радев не може да излъчи успешен служебен кабинет (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

НАЙ-ВАЖНОТО

САМО В ПИК TV! Депутатът от ГЕРБ-СДС Илия Лазаров разкри какво правителство подготвят и защо Радев не може да излъчи успешен служебен кабинет (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

262801
на 14.04.2021
САМО В ПИК TV! Депутатът от ГЕРБ-СДС Илия Лазаров разкри какво правителство подготвят и защо Радев не може да излъчи успешен служебен кабинет (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Депутатът от ГЕРБ-СДС и главен секретар на СДС Илия Лазаров разкри какво правителство подготвят победителите на парламентарните избори и дали Бойко Борисов отново ще го оглави. Както и кого ще предложи коалицията им за председател на новия парламент.

препоръчано

Лазаров коментира и шансовете на партията на чалгаджията Слави Трифонов да направи кабинет.

Ще има ли правителство България в скоро време и какви са перспективите за избори през близките месеци?

"Председателят на СДС Румен Христов влезе в парламента. Аз също влязох. Имаме и един човек от гражданската квота. Но бивши седесари има във всички партии в парламента. Калоян Методиев от БСП в бивш наш младежки лидер", коментира Илия Лазаров.

"Днес ще има заседание на новообразуваната парламентарна група, на която най-вероятно ще вземем решение кой да бъде председател. Имаме много опитни хора, но нямаме точно решение", уточни секретарят на СДС.

"Знам, че ще предложим правителство. Много сериозно правителство. Моето мнение е, че то трябва да бъде с лидер досегашният премиер Бойко Борисов. Трябва да представим кабинет със сериозни министри. Засега индикациите са, че по-голяма част от другите народни представители няма да подкрепят това наше правителство", добави гостът в студиото на ПИК TV.

"Предстои в Европа да се приеме т.нар. "спасителен пакет". В България ние не можем да участваме в това нещо. Има неща, които са важни за държавата и по които не трябва да си правим политически дъвки", категоричен е Лазаров.

"Едно лабилно правителство ще бъде лесно натиснато да предприеме действия, които десетилетия наред ще са в ущърб на българските интереси", каза още секретарят на СДС.

"В България трябва да има сериозно управление. Ако не излъчи правителство този парламент, отиваме на служебен кабинет. Всеки служебен кабинет грее с отражението на президента, който го излъчва. Служебният кабинет на Стефан Софиянски грееше с отражението на Петър Стоянов, който имаше 90% одобрение сред хората. В момента е обратното - имаме президент, който е в края на своя мандат, който е в изборна кампания вече, който е в конфликт с половината от нацията. Този кабинет ще е с ограничени възможности и нулев кредит на доверие в Европа", категоричен бъдещият депутат.

"Съюзът на демократичните сили е готов за предсрочни избори още утре. Ако кабинетът на ГЕРБ не бъде подкрепен, мандатът отива при "Има такъв народ". Ако и те не съставят правителство, мандатът ще бъде връчен на трета партия. Индикациите са според Атанас Атанасов, че на тях ще им бъде връчен. Политическата логика обаче е президентът да го връчи на партията, която го излъчи - БСП. БСП е системна партия, ДПС също. На която и от двете да им се даде възможност да съставят кабинет, мисля, че ще подходят сериозно", увери Илия Лазаров.

Той разкри, че има напрежение в коалицията "Демократична България", като партията ДСБ не се чувства комфортно в тази партия. Според него "Демократична България" трудно ще излъчи солиден екип, същото ще се случи, ако мандатът бъде връчен и на "Изправи се! Мутри вън".

"Хората гласуваха персонално за Слави Трифонов. Тошко е сценарист и като такъв има склонност да прави сценарии. В държавата, какъвто и сценарий да направиш, хората не са така дисциплинирани, че да изпълняват сценария", каза още секретарят на СДС и добави: "Доколкото съм чул, Слави не е в добро здравословно състояние - освен коронавируса, той си има и неговите други болежки."

"Парламентът ще се конституира утре. Мандат ще се даде най-рано в понеделник или вторник. Този мандат ще се даде на първата сила и тя има максимален срок от една седмица да излъчи името на премиер. Ако се излъчи име на премиер, този човек има още една седмица, за да излъчи състав на кабинет. След две седмици има някакъв състав на кабинета, който се дава на президента, който издава указ и парламентът трябва да гласува този кабинет. Ако парламентът не подкрепи този кабинет, тази процедура се повтаря с втората партия - "Има такъв народ" и с партията, на която даде третия мандат. Ако и тя не състави правителство, президентът с един и същи указ излъчва служебен кабинет и разпуска Народното събрание. Това се случва с един и същи указ и в рамките на два месеца се провеждат предсрочни парламентарни избори", коментира Илия Лазаров в детайли процедурите, които следват оттук нататък.

"Борисов е държавник и знае, че в този период държавата не може да остане без правителство. Той е наясно, че на едно правителство ще му трябват 100-200 дни, за да могат да направят нещо", коментира Лазаров и добави, че ако друго правителство започне да прави поразии, никой няма да го чака и 100 дни.

"Емоцията на хората избра Слави Трифонов за втора политическа сила. Ние в България робуваме на месията. От хилядолетия чакаме месията и чакаме някой отгоре да дойде да ни оправи", добави гостът в студиото на ПИК TV.

"Между Коледа и Йордановден се правят у всеки един човек. Тогава се прави най-сериозната оценка за един кабинет, като не бива да забравяме, че в края на октомври, началото на ноември ще имаме президентски избори. Твърде рано е и не сме говорили кой ще е нашият кандидат-президент, но ние с ГЕРБ ще бъдем заедно и ще излъчим кандидат-президентска двойка", разкри секретарят на СДС.

"Президентите имат ключова роля, но за да могат да си я свършат, те трябва да са уважавани от всички политически сили в парламента и от голяма част от политическите сили извън парламента и гражданите. Когато обаче ти си си обявил кандидатурата, автоматично ти ставаш кандидат и всяко действие се гледа на теб като на предизборно. И от друга страна, когато миналата година той зае позиция, на него вече не се гледа като обединител на нацията", добави той.

"Много се говори за мажоритарната избирателна система в два тура, която искат най-много от "Има такъв народ". Във Франция е такава системата и при 34% подкрепа от 440 депутати, управляващите вкарват 360", обясни Лазаров.

"На теория е възможен експертен кабинет, но на практика липсват политици, които да го реализират", каза още бъдещият депутат.

"Радев показа неуважение към БСП, издигайки своята кандидатура, без да ги е питал. Той е конкурент на БСП за лявото пространство", категоричен е е гостът в студиото на ПИК TV.

"Няма никакво значение в коя сграда ще заседава Народното събрание. За някои това е въпрос на емоция", добави секретарят на СДС.

Той заключи, че всичко е възможно в България, включително и коалицията ГЕРБ-СДС да излъчи кабинет и той да бъде подкрепен от парламента.

Сподели:
Бомба x
Любовен хороскоп за май Любовен хороскоп за май
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с... САМО В ПИК TV! Лъсна голяма тайна за Емил Костадинов: вицето на БФС с курс към родилното, тази красавица ще го дари с...
ново
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това