САМО В ПИК TV: Доц. Татяна Буруджиева разби порочната сглобка "ДеБъ - Мая Манолова - Слави Трифонов" и кой реди задкулисието за следващите избори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Интервю

САМО В ПИК TV: Доц. Татяна Буруджиева разби порочната сглобка "ДеБъ - Мая Манолова - Слави Трифонов" и кой реди задкулисието за следващите избори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

297130
на 03.12.2020
САМО В ПИК TV: Доц. Татяна Буруджиева разби порочната сглобка ДеБъ - Мая Манолова - Слави Трифонов и кой реди задкулисието за следващите избори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Социологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Татяна Буруджиева направи безмилостна дисекция на порочната политическа сглобка между "Демократична България", Мая Манолова и шоуменът Слави Трифонов.

препоръчано

Кой реди задкулисието за следващите парламентарни избори, къде и как ще се впише БСП, кой и защо атакува правителството и ГЕРБ заради мерките срещу коронавируса. Каква конфигурация да очакват българите в следващото Народно събрание?

"Протестът поиска да взима решенията и да бъде включен във властта", каза тя.

Доц. Буруджиева заяви, че в момента ситуацията с ваксините е малко объркана и всичко е оставено на преценката на хората. 

"Моята позиция е категорично в това, че ние трябва да имаме ваксина. Ние се изправяме заради това твърде либерално отношение към подобни проблеми, ние се се изправяме да ни нападнат и други пандемии, защото има неваксинирани големи кохорти от младите поколения. Има неща, които политиците трябва категорично да вземат, те за това са водачи и лидери", каза още тя по темата с вакнините и ваксинациите.

"Това е една много ясна техника в предизборната битка, аз за това твърдя, че вече партиите са в предизборната битка. Една от бързите и лесни техники е да се качиш на гърба на този, който има повече. В този смисъл, аз разбирам, г-жа Нинова винаги и държала на съизмерване с г-н Борисов. Тя винаги е седяла като опозиция на г-н Борисов, дори и като депутат. От една страна е добре министър-председателят да ходи в парламента, той не ходи често, което не е добре. Но когато те карат да ходиш по такива въпроси, по които не ти е работа, се дава аргумент на министър-председателя да не ходи", коментира доц. Буруджиева неистовото искане на Корнелия Нинова премиерът Борисов да ходи за щяло и нещяло в парламента.

"Това се вижда в социологията, хората искат да видят някаква алтернатива", изтъкна социологът.

"Аз си представям, че просто не е бил готов да отговори на тази реакция. Да каже един политик, че не е важно с кого, а е важна властта, е най-слабото преди изборите. Изборите са единственото време, в което е важен избирателят. Не може, тази идея няма ляв, няма десен тротоар, това са много зловредни дела в политиката. По време на избори политиците трябва да продадат надежда, а не да ни занимават с кой ще управляват. Но така да заявяваш, изборите още не ги е обявил президентът, резултатът ще бъде като с протестите. Подобен начин казва само едно - политиците на всяка цена се стремят към властта и хората са една публика. Резултатът е, че винаги публиката винаги знае повече. Страшно нелепо е да вкарваш хората в такава позиция и те ще ти се доверят, че си добър", заяви доц. Буруджиева за изказаното уверение от ген. Атанас Атанасов, че от ДеБъ ще се коалират с Мая Манолова и Слави Трифонов.

"В политиката, ако си наясно какво искаш да постигнеш и си наясно с тази цел, ако имаш такива смислени аргументи, всичко можеш да направиш в политиката. Кажете ми - тези три партии какво казват на хората освен, че те трябва да дойдат на власт, а не ГЕРБ. Първо е важно е да ги разберат избирателите им. Когато заявяваш, че ще правиш нещо такова, то това е заявка, че ще правиш правителство. Избирателите на тези три партии, които дават заявка, че ще са те, приемат ли, че тяхното правителство, ще бъде даден мандатът на някакво експертно правителство", допълни тя.

"Хората в момента търсят политици които да им гарантинат някаква сигурност. Няма значение, че си в опозиция, в опозиция можеш да постигнеш много неща. Това лишава избирателя от избор и алтернатива", изтъкна социоложката.

"БСП в момента привършва изборния си цикъл. Трябва да имат и областни председатели. Те трябва да могат да правят избори, те чукат на вратата. Големият проблем е, че чисто организационно, но вие казвате Мая Манолова, но тя е на терен. Слави Трифонов също си направи структури, всички са се активизирали. ГЕРБ беше втвърдена още в началото на протестите. При Цветанов нещата са много виртуални там, в реалност изглеждат много различно, няма смисъл да се обсъжда този проект. БСП няма още хората, които да поведат и организират нещата по места. Изборите са няколко важни неща и най-важното от тях е организирането. Погледнете какво се случва в екипа, който се занимава с комуникациите в БСП, какво се случва в парламентарната група. Тук става въпрос с какво ще се занимават в парламента. Сега с ваксините е същата история, не може да заемеш позиция, че няма такава работа, това е като маските", анализира ситуацията вляво доц. Буруджиева.

"В БСП се получава така като с "Визия за България". БСП не успя да я превърна в два-три ключови момента, които да я превърнат в уникална и в алтернатива", посече тя социалистите.

"БСП не може да прехвърля по никакъв начин отговорността на г-жа Нинова. Смятам, че изборът на г-жа Нинова е безапелационен, партията си каза каквото имаше да си каже", продължи тя с темата БСП и случващото се на "Позитано" 20.

"Още от самата предизборна кампания, Радев стои на позицията, че отразява позицията на хората, които са гласували за него. Той за това от първия момент заставаше на критични позиции. Дълбоко се съмнявам в един проект, в който той да играе главна роля. Той става център, събирателен център, на някакви надежди на промяна, защото е последователен, от първия ден обясняваше, че това управление има грешки. Като институция, българският президент показва, че се опитва да напълни със смисъл тази институция. Ние нямаме устойчива идея в обществото какво точно трябва да представлява президентската институция. Конституцията закрепи нещата такива, каквито са 90-а година. Когато една Конституция е създадена в преход, преходът се изразяваше в това да се обърне с хаскара цялото общество и в този смисъл аз смятам, че трябва да имаме Конституция, която да отразява един следващ етап от нашето развитие. Президентът уж няма функции, но има много важни функции, може да стопира в доста части политическата система. Спорът тук е кой да направи тези промени, така или иначе ще стигнем до тях. За мен най-важното е държавният глава да спазва параметрите на законите", коментира Татяна Буруджиева и обитателя на "Дондуков" 2.

"Много е сложен процесът как хората стигат до някакви убеждения и позиции. Общото впечатление е, че ако някой изразява някаква алтернатива, то това е Румен Радев. Друг е въпросът дали това ще се изрази в парламентарните избори", завърши темата тя.

"По-скоро смятам, че ситуативно, социологията мери на терен, ситуативно е мнението за патриотите, оттук насетне ги чака гигантска работа. Ако това се беше случило в началото, щяха да го отдадат на тях, сега го отдават на ГЕРБ повече, отколкото на тях. Смятам, че по-скоро по-валидна е възможността партията на Слави Трифонов да влезе в парламента. И при него, и при Мая Манолова е, че други няма. Но когато персонално участваш е едно, няколко пъти вече Слави Трифонов правят опити, включително подкрепят някакви мажоритарни кандидати, катострофално е. Има една част от избирателите, които просто не харесват никой, но искат просто да гласуват. Има едни партии, които взимат този вот, понякога си го разделят, както беше при Бареков, Бизнес блока, Яне Янев. Проблемът е, че винаги хората искат на избори този, който е предизвикал тяхното внимание и доверие, да си понесе отговорността. Ситуацията трудно ще се промени, тя е устойчива цяла година. Това показва едно-единствено нещо - хората имат нужда от промяна. Всички партии, включително и ГЕРБ, могат да направят тази промяна, защото хората не са решили кой ще е носителят на тази промяна. Хората търсят сигурност и са традиционалисти в избора си. ГЕРБ е най-подготвена в изборите, те са готови за всякакви ситуации. В хипотезата сме догодина да имаме три избора", завърши гостуването си в студиото на ПИК TV доц. Татяна Буруджиева.

Сподели:
Бомба x
ПАЛАВНИЦИ: Трите типа секс, които мъжете никога няма да откажат ПАЛАВНИЦИ: Трите типа секс, които мъжете никога няма да откажат
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО) САМО В ПИК TV: Бившият мъж на Маги Сидерова сви семейно гнездо с вдовицата на Митко Лудия (ВИДЕО)
ново
Днес: 40
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това