САМО В ПИК TV! Доц. Татяна Буруджиева разкри задкулисието на миманса "Нинова, Атанасов, Манолова и Слави" около Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Доц. Татяна Буруджиева разкри задкулисието на миманса "Нинова, Атанасов, Манолова и Слави" около Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

148214
на 19.01.2021
САМО В ПИК TV! Доц. Татяна Буруджиева разкри задкулисието на миманса Нинова, Атанасов, Манолова и Слави около Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Социологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Татяна Буруджиева разкри задкулисните плетки и интриги на миманса, който обитателят на президентството Румен Радев събра на консултации в лицето на Корнелия Нинова, Атанас Атанасов и Христо Иванов, Мая Манолова и Николай Хаджигенов, шоумена Слави Трифонов и друг политически планктон.

препоръчано

Защо Радев избра скандалната за католици, протестанти, арменци и евреи дата 4 април за ден на вота за парламент? Какви са кроежите на партии и коалиции с незначителна подкрепа като ДеБъ, сглобката на уличните политици Мая Манолова и Николай Хаджигенов? Каква ще е ролята на шоумена Слави Трифонов, на когото предричат присъствие в следващия парламент? Къде ще се позиционират БСП и ДПС? Кой ще издигне и подкрепи Румен Радев за следващ мандат в президентството и има ли шанс да повтори пребиваването си на "Дондуков" 2?

"Несъмнено големият залог на тези избори ще бъде съставянето на правителство. Всички партии, които ще участват на изборите, имат две цели. За повечето от тях едната цел е да влязат в парламента. Говори се за парламент 5+1, но проучванията са при 60% избирателна активност, което няма как да се случи", обясни Буруджиева.

"Хората искат да гласуват, но не са сигурни дали ще го направят и за кого да гласуват. Прогнозите, включително и моята, са за една активност по-ниска от обичайната, която е около 50%", добави тя. По думите й активността ще бъде 40-45%.

"Започнаха терени изследвания по области и се вижда, че голяма част от избирателите, които ще гласуват за партията "Има такъв народ", не са гласували не само на предишните избори, но и въобще. И тук въпросът е дали ще отидат тези хора да гласуват", каза още социологът.

По повод изказванията на ген. Атанасов за коалиция с БСП, Мая Манолова и Слави Трифонов, тя обясни, че най-вероятно Атанасов иска да каже, че без ДСБ няма да е възможно съставянето на правителство в следващия парламент, като по този начин иска да активизира гласоподавателите на "Демократична България" да отидат до урните и да гласуват.

Според нея дебатът на изборите тук в голяма степен ще бъде и европейските политически семейства да запазят позициите си в ЕС. Затова и има голямо значение какви коалиции се правят.

"Което и правителство да дойде, дори и да е правителство на малцинството, ако се заеме с реформи, ще стане. Българинът знае добре, че са необходими съществени реформи. Не се търпи да продължим да кърпим", категоричен е преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски".

"Според мен сме на фазата всеки да си слага различен смисъл на нещата. Включително мисля, че имаме различна представа и за демокрацията. Тези злоби, това внушение персонално да се карат политиците, сега как същите тези политици очакват хората да гласуват за тях или да се коалират и да управляват", недоумява доц. Буруджиева.

"В Европа ЕНП няма да се успокои, докато не направи всичко възможно да има дясно правителство в България. За ЕНП това е от ключово значение", отсече социологът.

Тя каза още, че Мая Манолова и Отровното трио имат шанс да влязат в парламента. По думите й при една по-ниска избирателна активност 4-процентовата бариера не е толкова недостижима.

"Всичко ще зависи в голяма степен от листите. Хората гледат листите", обяви доц. Татяна Буруджиева.

"По мое усещане и опит хората не очакват толкова много от политиците. По важното е да си с тях, да можеш да говориш с тях, да могат да се надяват, че дори и малко да си направил, ще направиш и още нещо. Затова печели Борисов", отсече преподавателят в СУ "Климент Охридски". Според нея хората не се интересуват от това кой ще е министър.

Тя обясни, че и опозицията може да печели, но все още не е хванала политики, които да са важни за хората.

"От две години твърдя, че сме в ерата на Вълко Червенков в БСП. БСП трябва да си носи отговорност за това, което се случва. Никой отвън не го е направил. Отдавна в БСП се случва трансформация- за някой липсата на диалогичност е хубаво, но не и за мен", каза още доц. Буруджиева и допълни, че това, което се случва в партията, ще продължи да се случва.

"Новото ръководство на БСП е регистрирано по начин, който е непознат за законите в България. Представяте ли си така да се регистрира фирма, това е абсурдно", негодува социологът.

"Целта е да има парламентарна група, която да няма никакви разногласия с лидера си. Струва ми се, че г-жа Нинова трудно ще преглътне една парламентарна група като настоящата. Не съм оптимист, че тези хора в БСП могат да изкарат изборите в партията. Това не са изборджиите на БСП", поясни тя. Според нея смяната на регионите на депутатите на социалистите е още по-страшно.

"Проблемът на БСП е, че си бие по твърдото ядро, което е решаващо за изборите", анализира експертът.

"Когато се насрочва дата на изборите, е важно да се съобразят различни фактори. Не зная защо трябва да е една седмица по-късно датата на изборите. Трябваше да е първоначално избраната дата за изборите - 28 март. Нямам съществен отговор защо се промени датата", каза още доц. Татяна Буруджиева. По думите й ако се избегне датата 4 април, се отива на едно отлагане, което е близо месец.

Тя призова да не се преувеличават проблемите на изборите, тъй като се изпадна в смешни ситуации. 

"Да преувеличаваме, че българите в чужбина са тежки страдалци дали ще участват на изборите, или не, е некоректно. Ние не знаем с точност колко са българите в чужбина и къде са съсредоточени политически активните", добави университетският преподавал.

Според нея е много важно да се преброят и българите в чужбина.

"Еволюцията в начините на гласуване не е толкова голяма, колкото еволюциите в цивилизацията. Гласуването с машините и гласуването с хартия, е като издаването на касова бележка и издаването на фактура. Кое е по-значимо', продължи тя.

"Първо, зависимостта между парламентарните и президентските избори е каква ще бъде конфигурацията на всички партии, които ще подкрепят Румен Радев. Струва ми се, че БСП е сред тези партии. Г-жа Нинова е категорично в полето да си гарантира несъмнена власт. Правят се намеци, че ще се откажат от Румен Радев, за да може той да бъде строен. В президентската двойка Илияна Йотова е много автентичен социалист и остава такъв. Другата зависимост е как ще се конфигурира правителството. Ако се стигне до един тип по-експертно правителство, значи партиите са се разбрали да се направят определени реформи", обясни доц. Буруджиева.

"Ако правителството е по-експертно, в хората ще остане впечатлението, че се говори за една по-широка коалиция, която мисли за България и тогава президентските избори няма да са толкова ясно политически оцветени. Президентските избори много зависят от формулата на правителството. Ако това е едно опозиционно правителство, това е най-силната възможност за повтаряне на мандат на Румен Раев", каза още тя.

"Да не забравяме, че има и едни 5-6 месеца между парламентарните и президентските избори. Това също е много важно. Може да се окаже, че сме изпаднали в тежка криза и президентът трябва да състави служебен кабинет", уточни експертът.

"Моето усещане е, че по-скоро политическите сили, включително и новите, които ще влязат в парламента, няма да изпуснат шанса да имат властта да вземат решения. Според мен по-скоро ще има правителство, но може би няма да е никак лесно и може би правителството няма да може дълго време да удържи и да изкара. Шансът да правим три избори обаче тази година, не е голям и мисля, че няма да стигнем до това", прогнозира социологът.

Гледайте на живо по ПИК TV!

  

Сподели:
Бомба x
5 знака, че скоро ще скъсатe 5 знака, че скоро ще скъсатe
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 293
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това