САМО В ПИК TV! Доц. Татяна Буруджиева с прогноза за изборите - избирателите искат радикална промяна, но няма алтернатива на ГЕРБ и гласовете се разпиляват (ВИДЕО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Доц. Татяна Буруджиева с прогноза за изборите - избирателите искат радикална промяна, но няма алтернатива на ГЕРБ и гласовете се разпиляват (ВИДЕО)

155687
на 17.02.2021
САМО В ПИК TV! Доц. Татяна Буруджиева с прогноза за изборите - избирателите искат радикална промяна, но няма алтернатива на ГЕРБ и гласовете се разпиляват (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Социологът и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Татяна Буруджиева разкри причините за скандалните дела на Корнелия Нинова срещу нея и независими журналисти за свободно изказаното им лично мнение.

препоръчано

Тежко разстроена ли е наистина лидерката на БСП, както се описва в исковите си молби, и може ли човек с такива психически и душевни проблеми да е начело на партия и да иска да управлява държавата?

Докато законодателят ще търпи този брутален член за съдебна разправа с политически опоненти в НК, според който без нито едно доказателство пред съда и само със свидетелски показания на близки, роднини и интимни приятели всеки може да осъди някого за личното му мнение?

"Изненадах се. Когато прочетох иска, видях, че става дума за публични изказвания като политолог", обясни доц. Буруджиева. По думите й това е работата на политолозите - да правят публични анализи и коментари.

"Сумите са неприятни. Неприятен е и фактът, че това са символични дела. Не виждам да съм я обидила лично. В членовете, в които се цитират в иска, става въпрос за личността и за семейството", коментира социологът.

"Трябва да правим разлика, когато става въпрос за защита на права, между публични и личностни", продължи тя.

"Свободата не се оспорва само на мен, но и на цялата гилдия. Тук се поставя въпросът колко свободно можем ние да говорим. Всеки може да се почувства засегнат от това, че има по-негативен коментар", категорична е доц. Буруджиева.

"Да съдиш някого за мнение, при положение, че сме демокрация, не знам как ще се оправим. Ако всички имаме същите мнения, каквито и политиците, не знам как ще се оправим с демокрацията", недоумява преподавателят в Софийския университет.

"Заявила съм желание за среща с омбудсмана на България, защото има проблем със законодателството. Тези публични личности имат власт и влияние, за разлика от обикновените граждани. Депутатите не може да бъдат съдени за това, което са казали. Само това поставя в различни обстоятелства хората при един процес", обясни доцентът.

"Ако публикации, мнения и позиции на анализатори могат да доведат до такова състояние на един политик, нещо трябва да се промени в закона. Защото според Конституцията аз имам право на добро управление, а този политик не може да ми осигури такова в състоянието, в което твърди, че се намира", каза Татяна Буруджиева.

"Нашата функция и задача е да говорим за всичко, което политиците дори и да не приемат като позиция и оценки, поне ще се замислят. Защото това ще подобри качеството на политическия процес", увери тя.

"Притеснявам се, че това продължава много време. Първите дела, които Нинова е завела са още от 2018 г. - срещу Румен Петков", каза още социологът.

"Вярвам в нашата правосъдна система. Каквото и да стане, ще продължа да си търся моите права и няма да оставя нещата така", закани се преподавателят в Софийския университет. Тя добави, че не може да си представи, че някой ще я осъди за това, че изказва мнение като професионалист.

"Вероятно тези дела, които завежда срещу нас, са оценка за влиянието ни сред левите хора, което имаме. Благодаря на хората, които застанаха зад нас и зад нашата професия", коментира социологът.

"Отдавна в БСП няма генерална линия, има политически документи, които се приемат", уточни доц. Буруджиева по повод коментар на Светлана Шаренкова от БСП, която пред ПИК заяви, че Георги Гергов е изключен от партията, защото е нарушил генералната линия по време на 50-ия Конгрес на партията.

"Напреженията, които се създадоха около формиране на листите в БСП, ще са единият фактор за резултата на изборите", разкри политологът. По думите й листите са първият фактор, който започва да действа по места.

Според нея структурите на БСП са опитали да поправят политическите решения на ръководството на партията.

"Вторият голям фактор ще е самата кампания. Аз съм песимист колко много ще донесе кампанията на БСП. На последните избори виждаме, че заради грешки, включително и на самата кампания, не се постига желаният резултат", уточни доц. Буруджиева. 

"Не мога да си представя, когато гледам данните, че са полезни подобни позиции, че ще падат правителства, че ще имаме не знам колко правителства. Това не стимулира активността. Хората искат да се сформира правителство и да видят политици, който действат за тях. Хората искат радикална промяна, но няма алтернатива на ГЕРБ", отсече експертът.

"Ако е ниска активността, всичко ще зависи от твърдите ядра. Ако е по-висока, тогава ще има повече партии в парламента. Тъй като няма ясна алтернатива, по-вероятно е да се получи едно разпиляване на гласовете на желаещите за промяна", уточни тя. По думите й има опасност да бъдат разпилени гласове и да влязат по-малко партии в парламента.

"Ниската активност не е достатъчен залог за тези партии. Бих препоръчала много сериозно да се работи на тази кампания. Аритметичните сметки на избори никога не са валидни. Работа с гражданите - това е. Трябва да се възстанови доверието", заключи социологът.

"В съда не могат да бъдат решени политическите проблеми. И да ме осъдят, моето мнение ще остане същото. Авторитетът се гради от самите политици и самата партия. Такива дела не могат да възстановят авторитета на един или друг лидер", завърши Татяна Буруджиева.

Гледайте на живо по ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
СВЯТ ДЕН: Покланяме се пред подвига на тези 42-ма мъченици за вярата, убити от мохамеданите преди 1180 години - имен ден има всеки, който краси света СВЯТ ДЕН: Покланяме се пред подвига на тези 42-ма мъченици за вярата, убити от мохамеданите преди 1180 години - имен ден има всеки, който краси света
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! ГЕРБ с извънредно изявление: Радев брутално излъга, че Сенатът на САЩ осъжда България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 55
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това