САМО В ПИК TV! Енергийният експерт Явор Куюмджиев предупреди за страшен абсурд, който се задава: Сърбия може да ни продава по-евтин ток, произведен с наши въглища! ТЕЦ-овете са опрени до стената (ВИДЕО)

Акценти

САМО В ПИК TV! Енергийният експерт Явор Куюмджиев предупреди за страшен абсурд, който се задава: Сърбия може да ни продава по-евтин ток, произведен с наши въглища! ТЕЦ-овете са опрени до стената (ВИДЕО)

149383
на 03.04.2024
САМО В ПИК TV! Енергийният експерт Явор Куюмджиев предупреди за страшен абсурд, който се задава: Сърбия може да ни продава по-евтин ток, произведен с наши въглища! ТЕЦ-овете са опрени до стената (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Предложението за вдигане на цените въглищата с 30 % не е само за държавните "Марици", но и за всички мини в Маришкия басейн. Този ход сам по себе си е логичен на фона на лошото финансово състояние на мините, но по този начин проблемът с недостига на средства се прехвърля от мините към ТЕЦ-овете в басейна. Те бяха пет, единия вече спря да работи и останаха четири. Това са "Марица Изток 1", Марица Изток 2"-държавната, "Марица 3" и "Брикел". Така коментира исканото повишаване на цените за въглищата от Маришкия басейн енергийният експерт Явор Куюмджиев в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

WINBET – Ранно изплащане за брой голове за първи път в България! (18+)

препоръчано

По думите му трябва да се обърне особено внимание на "Брикел", защото той не е типична електроцентрала. Той подчерта, че това е и предприятие, което произвежда брикети. 

"Тези брикети се произвеждат от въпросните въглища, като им се добавят различни неща, за да станат по-високо калорични. Те се използват като гориво в някои от ТЕЦ-овете в страната, главно в Перник, Русе и донякъде в Сливен. По този начин ще се вдигне и цената на горивата и за тези топлофикации. Хората от тези градове ще трябва да плащат по-скъпо парно от догодина, ако всичко това се случи", допълни Куюмджиев.

По думите му вторият голям риск е в това, че като се вдигне цената на въглищата, това ще създаде проблем на всички електроцентрали в басейна с изключение на американската.

"Там няма никакво значение каква е цената на въглищата или електроенергията, защото те си получават парите по дългосрочните договори, подписани по времето на Иван Костов. Другите две централи обаче държавната "Марица Изток 2" и "Марица 3" ще се изправят пред много тежки икономически проблеми. Това ще повиши цената на електроенергията, която и без това е много висока, до непоносими и непродаваеми нива", категоричен е енергийният експерт. 

По думите му в момента се наблюдава силен спад на цената на ел. енергията, която в последната седмица е била с цени от 60 лв. за мегаватчас. Себестойността на ел. енергията от Мариците в момента е около 250 лв. за мегаватчас, уточни Куюмджиев. 

"Тези централи и сега не могат да продават и ако им се вдигнат разходите, съвсем ще ги доведат до фалит.  За мините обаче няма друг изход, защото те също са изправени пред колапс, защото изпадна един от големите потребители. Централите бяха пет, едната американска вече спря да работи, тъй като й приключи договорът за преференциално изкупуване на енергията и нивата спаднаха с хиляди тонове въглища за реализация към нея", обясни Куюмджиев.

По думите му единственото спасение за мините е от наскоро настъпилата ситуация, в която те са започнали да продават за Сърбия. Според него е напълно реално Сърбия да започне да ни продава по-евтин ток, произведен от наши въглища, защото не е част от зелената сделка и не плаща въглеродни емисии. 

"За първи път, откакто в България преди 70-80 г. са открити тези въглища, се прави техен износ. Трябва да се знае, че тези въглища са много ниско калорични. Даже има една история, която се разказва сред енергетиците, че когато 90-те години американците идват в България да видят какво ще си харесат от нашата енергетика, самите те са били изумени и са казали "как така вие, хора, горите камъни". Това са каменни лигнитни въглища с много ниска калоричност и високо замърсяващи. Дали ще замърсяват България или Сърбия, крайният ефект е един и същ. С тази разлика, че Сърбия, която не е част от ЕС, не е задължена да купува квоти въглероден двуокис, които да оскъпяват производството й. Това ще се случи и то е реалност, влакове вървят за Сърбия, там се горят тези въглища, а ние ще си купуваме по-евтин ток от тях", категоричен е експертът. 

По думите му ток ще имаме в България, но на високи цени и внос от Сърбия и Турция. Според него абсурдното е, че скоро и от Северна Македония ще започнем да внасяме ток. 

"Десетилетия наред бяхме основен стожер в енергетиката в югоизточна Европа. На нашите централи се крепеше не само Северна Гърция, но и Черна гора, Македония, Сърбия, чак и Италия взимаше ток от нас. Сега ще влезем в ситуация, в която ще се задължим, за да имаме електричество, да купуваме отвънка. Много "експерти" през годините приказваха "какво страшно има - ще купуваме отвън", ами страшното е, че не го правим ние и ще го купуваме по-скъп", заключи Явор Куюмджиев.  

Целия разговор гледайте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 18 април - денят носи успех за Телците, Стрелците имат възможност да попълнят банковата си сметка
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО) САМО В ПИК TV! Стойчо Стойчев предупреди за възможен страшен батак, ако Главчев подаде оставка: Всичко се счупи заради изказването на Борисов за външния министър (ВИДЕО)
ново
Днес: 140
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК