САМО В ПИК TV: Илия Лазаров от СДС с горещи разкрития за битката за президентския вот (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV: Илия Лазаров от СДС с горещи разкрития за битката за президентския вот (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

171636
на 14.10.2021
САМО В ПИК TV: Илия Лазаров от СДС с горещи разкрития за битката за президентския вот (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Главният секретар на СДС Илия Лазаров разкрива мотивите на партията си да застане зад кандидатурата на проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева за президентския вот.

препоръчано

Ще завлече ли аферата с двойното гражданство на Кирил Петков и сегашния обитател на президентството Румен Радев към дъното? Очертава ли се създаването на редовно правителство след парламентарните избори на 14 ноември?

"Не, не съм изненадан. Аз имам една теория, че тези два вида избори, ще бъдат спечелени от този, който направи по-малко грешки. В момента навлизаме в една последна фаза на кампанията. Преди няколко дни свърши лятото, почна есента, тя е тежка, сложна. Сметките за парно и ток ще определят как ще гласуват хората, подкрепям тезата на доц. Татяна Буруджиева“, започна гостът в студиото ни, коментирайки горещите данни от тази сутрин на Центъра за анализи и маркетинг.

"Всяка една от партиите ща работи за себе си, да се гласува първо за партийната листа, после за президент“, отчете Лазаров и заяви, че ДПС са в по-изгодна позиция, защото там партийната листа е с еднакъв номер с кандидата им за президент.

Той направи и прогноза, че ще има повече гласували като процентно съотношение за парламентарните избори, отколкото за президентските.

"За нас, в СДС, темата за присъединяването на Северна Македония, е водеща“, коментира още той водещата тема, по която СДС и проф. Анастас Герджиков, са срещнали допирни точки. Втората била Истанбулската конвенция, по която има и решение на КС, а третата - търсенето на диалогичност. Затова и от СДС го подкрепили без никакви изисквания.

"Винаги има значение дали спазват правилата на играта, това е ключово. Когато идваш с идеята да слагаш нов морал, самият ти трябва да демонстрираш този нов морал. Това са базови правила. Така се случва, че Радев влиза в своята кандидат-президентска роля, той влезе в конфликт с голяма част от българската политическа общност. От 6 месеца той е еднолично управляващ. Това е като в абсолютните монархии - няма парламент, министрите се назначават. Един министър се сменя по-лесно от чистачката в президенството. Отговорността е на президента, а не на министрите. Тази отговорност рефлектира пряко върху президента, той не може да се дистанцира от служебния кабинет", коментира Илия Лазаров и ситуацията у нас с двата поредни служебни кабинета на Румен Радев.

"Той направи шарен кабинет с идеята как се съставя коалиционен кабинет и стана една мешавица. Тези всичките не са реално екип“, отсече главсекът на СДС за кабинетите на Радев.

"Опитват се да кажат, че този кораб, вина носи предишното управление. Когато има криза и ти я управляваш, ти си длъжен да решиш кризата. Как ще я решиш, това е твой проблем. Корабът е на две крачки от брега. Има международно морско право. Ние имаме цяла школа по тази тема. Не е нещо сложно. Взимат се правилата. Оправданието е, че нямаме техника. Истанбул е на три крачки, Констанца - на две. Колко време е от Истанбул до Калиакра? Не искам да гадая, по-скоро това означава, че не могат да управляват кризи", критикува с основание Илия Лазаров бездействието на служебния кабинет в случая със заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су".

"Нотариалната заверка няма никакво значение в случая. Канадската служба не се вълнува от българския нотариус. Канада има посолство в Румъния, което отговаря и за България. Документът се взима от самата служба в Канада. В писмото се съобщава какво има в самата служба. Това е документ, който доказва, че има такъв документ“, заяви той и по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков и сагата около получения документ в канадското посолство в Букурещ.

По думите на Лазаров, отказът от българско гражданство отнема около година и половина.

"Би трябвало да окаже. Спазването на законите е нещо важно и когато се претендира да има законност, е спазването на действащите закони. За да променяш законите, трябва да имаш една база“, сподели той и дали този скандал може да окаже влияние върху изборите 2 в 1.

Илия Лазаров и сподели как е уреден въпросът в някои от развитите държави със заемането на висши държавни ръководни постове с двойно гражданство. Така например в Австрия човек може да стане министър само ако има австрийско гражданство.

"В регистрите на МВР се знае кой е влязъл и излязъл. Има решение на КС. Ако тя не е била за тези години определените дни, ЦИК е длъжна да я отстрани. Казусът тук е семпъл и прост", заяви той и по другия казус с гражданството и изискването спрямо вицето на Лозан Панов - Моасе, да е живяла минимум 183 дни от годината в България.

"Не мога да се наема какво ще се случи в един следващ парламент. Аз твърдо смятам, че ДПС ще вдигне, в тези проучвания ДПС е винаги подценяван фактор. Ще трябва да се конфигурира някакво правителство. Статукво не е псувня, не е мръсна дума. Партиите, аз ги наричам системни, класически партии - ГЕРБ, СДС, ДПС, ВМРО, това са традиционните партии в българската политика, можем да говорим за тях и за твърд електорат. А всички новообразувани партии, те нямат твърд електорат, имат периферия. Тя ги вижда, подкрепя ги, и след това бяга от тях“, коментира още Илия Лазаров.

"Заради коронакризата светът влиза в ситуация на инфлация. На всички ни беше ясно, че тази инфлация ще дойде. Появиха се и проблемите с горивата. Те са си факт, който съществува. Зелената сделка е заради това, че зелените влязоха в европейския парламент, на база на големите държави. Това е изключително важно. Това води до един голям проблем за България. Следващата година ще бъде изключително тежка за всеки един от българите. Това, което беше натрупано за последните 15 години, откакто сме в ЕС, живеем доста по-добре от преди това. Това, което сме го постигнали, ще бъде свито", анализира Лазаров и какво се случва по света и нас в икономически план.

"Нямам особено добро мнение за здравния министър в момента. Мисля, че здравната криза се управлява неправилно“, критикува той и действията и изобщо управлението на Стойчо Кацаров.

"Радев е ляв кандидат, той е човек, който руши институциите. Ние не го подкрепяме. Който си го харесва и подкрепя, изборът е негов. Една държава се крепи на своите институции“, посочи Илия Лазаров какви са разминаванията с Румен Радев.

В момента Корнелия Нинова си втвърдява партията и отива към изборите така, заяви Илия Лазаров.

Според него, от ИТН са действали хаотично и заради това не се е стигнало до съставяне на правителство в предходния парламент.

Сподели:
Бомба x
Ето коя е най-опасната секс поза, при която рисувате живота си Ето коя е най-опасната секс поза, при която рисувате живота си
ПИК TV x
ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПИК TV! Проф. Анастас Герджиков: Удивен съм, че именно президентът е нарушил Конституцията на държавата (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 310
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това