САМО В ПИК TV! Лидерът на СДС Румен Христов разкрива какви кандидатури за президент обсъждат с ГЕРБ - ще има ли обединение вдясно срещу диктатурата на Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ТОП 2

САМО В ПИК TV! Лидерът на СДС Румен Христов разкрива какви кандидатури за президент обсъждат с ГЕРБ - ще има ли обединение вдясно срещу диктатурата на Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

276830
на 13.09.2021
САМО В ПИК TV! Лидерът на СДС Румен Христов разкрива какви кандидатури за президент обсъждат с ГЕРБ - ще има ли обединение вдясно срещу диктатурата на Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Лидерът на СДС Румен Христов разкрива какви кандидатури за президент обсъждат в коалицията им с ГЕРБ. Влиза ли в битката бившият държавен глава Петър Стоянов? Кой стои на резервната скамейка за атаката на "Дондуков" 2 срещу диктатурата на Румен Радев?

препоръчано

Румен Христов отбеляза, че ГЕРБ-СДС ще обяви своята кандидатура, а спрямо излъчения  кандидат ще мобилизира своите структури.

Христов заяви, че спряганият за номинант за президент на ГЕРБ Петър Стоянов е политик с изключителен опит и авторитет. Той изтъкна външнополитическите изяви на Стоянов, които са издигнали страната ни на едно ново, по-високо дипломатическо ниво.

"Той е един много добре приет в чужбина човек. Имаха и много добри отношения с господин Бойко Борисов. На нас ни трябва един диалогичен човек- който може да седне на масата заедно с политическите си опоненти и да търси начина за справяне с кризата. Петър Стоянов на всичкото отгоре е родолюбец. Но все пак има и други кандидати", заяви той.

Румен Христов изтъкна, че нищо още не е решено, а ГЕРБ-СДС имат три-четири кандидатури, които обсъждат: "Чакаме официалното обявяване на датата за президентските избори. Това, което се говори, че Радев е предизвестеният победител, аз не знам каква ще бъде стратегията на партиите, които в момента го подкрепят. Те имат интерес да "дърпат листата". И БСП, да не им давам съвет, е логично да си издигне и собствен кандидат".

Румен Христов коментира и канадското гражданство на Кирил Петков като изтъкна, че конституцията е опрезелила изрично изискванията към този казус.

Той се пошегува, че не особено далечното разстояние между София и Букурещ - където се намира канадското посолство, явно е трудно за "преодоляване" от Петков, който навярно се страхува да не излезе истината наяве.

Лидерът на СДС изтъкна, че се срамува от 45-ия и 46-ия парламент - и като държание, и като изказ: "Парламентът е институция с традиции, в която са присъствали знакови имена на българската политика и общество. Разбира се, че сме от различни политически семейства и имаме различия. Но нека спорим по един по-нормален и човешки начин, а не да се обиждаме каруцарски".

"Нямайте съмнение, че в следващия парламент ГЕРБ-СДС ще бъде първа политическа сила и без ГЕРБ няма да има правителство. Добро или лошо, управлението на ГЕРБ успяваше да осигури една стабилност, придвижване към изискванията, поставени ни от ЕС - повишаване на стандарта, финансова стабилност, създаване на условия за работа. Като цяло това, което беше направено в сравнение със служебното правителство, нещата се случваха", заяви той.

Румен Христов изтъкна и политическите разминавания по отношение на бюджета, предизвикали крайните коментари на депутатите в пленарна зала. Той попита риторично къде са 4 милиарда, които служебното правителство не е отчело. "Искаме да актуализираме бюджета, а защо ги няма тези милиарди? Не трябва да говорим ангро! А те говорят абсолютни небивалици на българските избиратели", заяви Христов.

Запитан дали Румен Радев с поведението си няма по-далечна цел - промяна на чл. 1 от Конституцията в посока на президентска република, той заяви: "Имам чувството, че тази формация беше дошла да руши - не да изгражда, да прави преговори и правителство. За последен път преди този парламент България не е правила правителство през 1913 г. Отговорът на умишлено ненаправеното правителство беше ясен - да се докаже, че парламентарната република е изчерпала своята функция, че трябва да се премине към полупарламентарна република и да се прехвърли цялата власт в ръцете на президента. Това няма да се случи, но България губи от инерцията, която имаше".

Лидерът на СДС изтъкна, че подобно поведение ще ни спре влизането в Еврозоната. "Това ще го отложи във времето за 5-6 години", отбеляза той. 

"Когато тези, които имат нужда, получат по-късно помощта, може да не оцелеят икономически. Това влияе и върху конкурентоспособността ни. Ето, сега отиваме на избори, служебният кабинет ще управлява под една или друга форма. Да се надяваме, че към Нова година ще имаме правителство. Както се шегуват в социалните мрежи - в България изборите станаха по-редовни от градския транспорт", коментира Христов.

Той даде оценка "Среден" на служебния кабинет: "Едно служебно правителство не бива да се занимава с дългосрочни проекти и реформи - каквато беше пенсионната. Много е лесно да натовариш следващото правителство, каквото и да е то. Пенсионната рефирма изисква един задълбочен анализ и обсъждане. Това, което предложи ГЕРБ-СДС беше 100 лв. до края на годината - като антикризисна мярка. Предложиха се 120 от ДПС - разбира се, че го подкрепихме - това е по-доброто предложение за нашите пенсионери". Той изтъкна, че е ниските данъци са едно от малкото предимства на България, но ако те се увеличат, ще отблъснат и "последния инвеститор".

Румен Христов коментира и думите на Йордан Цонев, че все пак е възможна тройна коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП: "Ние имаме различия трите формации... Но ние гледахме в два парламента тяхната безпомощност и обиждане един между друг и отсега ви казвам, че т.нар. партии на протеста няма да имат 121 гласа в парламента. Системните партии ще имаме повече гласове от тях. Работата в коалиция никак не е лесна".

"Не съм адвокат на Борисов и ГЕРБ, но да не мислите, че им беше лесно с Патриотите или с Реформаторския блок? Но след като българските граждани са казали - това е разпределението, сядайте и се разбирайте", заяви Христов и отново подчерта, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила, а Борисов се е доказал в успешното водене на преговори. 

Според Христов възможната коалиция е на база единомислие по поне 6-7 приоритета. Но на този етап не може да се коментира, тъй като е твърде рано.

Румен Христов отбеляза, че не може да каже дали има намеса на "дългата ръка" на посолството на САЩ към служебния кабинет и проектопартията на Радев и отново изтъкна, че ГЕРБ-СДС ще търсят диалогичност с първи принцип - спазването на конституцията и законите на страната. 

На въпрос гарантиран ли е мандатът на Румен Радев кой ще застане след него - БСП или инициативен комитет, той заяви: "Смятам, че президентът изчерпи всичко, което даде на държавата, а той не даде много".

"Ако той бъде издигнат от БСП, това означава, че избирателите на ИТН трябва да гласуват за кандидата на БСП", отбеляза още той.

Румен Христов коментира още: "По отношение на президентската кандидатура е трудно да се намерят допирни точки с ДБ. Но нека да спрем да изричаме такива тежки заклинания един спрямо друг, да приберем големите си брадви. Защото няма нищо по-логично парти-членки на европейското семейство ЕНП, да намерят допирни точки. В крайна сметка ние сме проевропейски ориентирани, ние сме за еврозоната, не сме за бюджетни дефицити. За пореден път за съжаление ни разединяват личностните конфликти в десницата. Аз смятам, че не трябва да се горят мостовете, а да се търси възможност за допирни точки".

На края на разговора Румен Христов бе помолен да коментира и евентуалната кандидатура на Даниел Вълчев: "Ние имаме друга кандидатура. Важното е проевропейските, демократичните формации да успеят да сменят караула на "Дондуков"2, има вопиюща нужда от смяна". 

Той изтъкна, че на този етап "не всичко може да се каже", тъй като вървят преговори с кандидатите - което е коректно и към поетическите им партньорите, и към кандитатите. 

Сподели:
Бомба x
Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито Ето ги най-искрените зодии, които общуват открито
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това