САМО В ПИК TV! Лидерът на СДС Румен Христов с остра атака срещу Румен Радев за симулирането на консултации за изборите с маргинални партии (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

НАЙ-ВАЖНОТО

САМО В ПИК TV! Лидерът на СДС Румен Христов с остра атака срещу Румен Радев за симулирането на консултации за изборите с маргинални партии (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

559432
на 14.01.2021
САМО В ПИК TV! Лидерът на СДС Румен Христов с остра атака срещу Румен Радев за симулирането на консултации за изборите с маргинални партии (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Лидерът на СДС Румен Христов отправя тежки овбинения срещу обитателя на президентството Румен Радев за симулирането на консултации за датата на изборите с маргинални партии, които през лятото той поведе с вдигнат юмрук.

препоръчано

Най-старата демократична организация след 1989 г., която е в коалиция с ГЕРБ, излезе с остра декларация за подбора на политическите сили, които кани на раздумка уж за датата на вота, обявена от самия него като 28 март, но всъщност с желанието да внуши, че властите и правителството са абсолютно неподготвени за организирането и провеждането му в условия на пандемия от коронавирус.

За 8 дни Радев успя да привика всевъзможни файтонни и маргинални партийки и структурки от летните опити за метежи и преврат, които предвождаше и на които социолозите не отреждат шанс да влязат в следващото 45-ото Народно събрание. А за шестте парламентарно представени партии отреди само един ден, през който Обединените патриоти отказаха да се явят на среща с него. По необясними причини пропусна да покани СДС.

"Това се протестърски организации, матрьошки, произлезли от БСП всички. Те трябваше да бъдат показани по телевизията и да се внуши, че това са партиите, които ще влязат в следващия парламент. СДС пита по какъв начин бяха подбрани те. СДС извърши промяната на България, има и двама президенти. Той каза, че е избрал партиите на база на социологически изследвания. Настимир Ананиев има 2000 гласа на тези избори, а СДС има евродепутат и над 100 000 гласа на последните местни избори. Няма никакъв смисъл от канене на извънпарламентарни формации, защото въпросите се решават от парламентарните партии", каза Румен Христов.

"На 7 декември обяви датата 28 март, това беше първата възможна дата. Когато той говори за притеснения от пандемичната обстановка, нещо, за което се притесняваме всички, защо тогава не бяха направени консултации, нима тогава тя не беше сериозна? Очевидно е, че някои натиснаха тази дата да бъде сменена. Преди 4 години, когато изборите бяха на 26 март, нима времето не беше студено? Опитва се да се даде време на тези партии от лятото да бъдат структурирани. Аз виждам тези протести, както те обясняваха, че не са протести за сваляне на правителството, а да разчистят пътя за себе си и да се върнат на политическата софра, защото сега не са там", продължи лидерът на СДС.

"Ниската активност дава възможност на партии с твърд електорат да се промушат в парламента. Според мен, каквото и да се говори, имаме нужда от висока избирателна активност. Страхът и обясненията, че се прави всичко възможно да бъде 28 март, за да има избирателна активност, тази дата беше определена от президента. Той има неотменно конституционно право. Нека да приключим с тези циркове на консултации", коментира рязко Христов.

"Драстичните промени в Избирателния кодекс в навечерието на изборите, е стара българска практика. Да правиш такива драстични промени без да си оценил риска, е много рисковано. Да не говорим за възможността една съседна държава да има много такива гласове", отсече той за екзотичната идея на Радев и ДеБъ, както и на други маргинални партии, да може да се гласува и по пощата.

Румен Христов сподели, че няма никакви притеснения относно провеждането на изборите и с машини. Той припомни, че Радев е спечелил изборите през 2016 г., когато изборите за презиздент, бяха организирани от ГЕРБ и мантрата му, че тези, които организират изборите, имат бонус, е лъжлива. Според Христов, това показвало страх от очертаващата се загуба на изборите.

Христов подкрепи и решението на "Обединени патриоти" да не се явят на тези консултации. 

"Мястото на СДС не беше там, в тази компания. Ние питаме как беше направен подборът", попита за пореден път синият лидер.

"Замисълът беше да си направим едно представяне на новия Отечествен фронт, който е бабуван от президента", изобличи действията на Радев и предвожданите от него партии.

"Може би желанието за максимално отлагане на изборите е, ако няма мнозинство в следващия парламент, следващата дата да е максимално близо до президентските избори", съзря Христов истинската цел на обитателя на "Дондуков" 2.

На тези, които трудно биха влезли в следващия парламент, един служебен кабинет би бил бонус, изтъкна Румен Христов.

"Имаме принципно съгласие, не сме детайлизирали нещата. Големите неща, които касаят България и които засягат ГЕРБ и СДС, ние там нямаме разминаване. Нямайте съмнение, че ще подстигнем най-доброто и за избирателите на ГЕРБ, и за избирателите на СДС и автентичната десница", отговори Христов на въпрос дали вече имат разбирателство с ГЕРБ за съвместно явяване на изборите в коалиция.

"Когато имаш пандемия и да не използваш възможността за консултиране по тези важни въпроси, КСНС една година не е свикван, а сега с някакви кратки срещи да се опиташ да разбереш какво се случва, е меко казано несериозно. Поне два пъти КСНС можеше да бъде свикан по тази тема. Ние се притесняваме и смятаме, че най-важното е да бъдат запазени животът и здравето на българските граждани. Трябва да се осигури възможността всички български граждани да гласуват. Прочетох една статия - 28 избора са осъществени в Европа по време на пандемия, нека да видим как са се справили те и да пренесем тук техният опит. Всичко политически формации имаме полза активността да бъде колкото се може по-голяма", подчерта Румен Христов.

"Това е негово право да се обърне към българските граждани. Хубаво е да мотивира своето решение и по отношение на датата, и по отношение на консултациите. Ние ни най-малко не съжаляваме, че не бяхме на тези консултации, защото мястото на СДС не е там", завърши Христов с това какво ще каже Румен Радев в поредното му безсмислено обръщение към гражданите, което той ще направи днес в 17 часа.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 307
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това