Вход
София
Времето в София 3 o C

САМО В ПИК TV: Политологът Георги Киряков разкри задкулисието в БСП, сделката с партийните субсидии и ключовото изявление на Доган за властта (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Политологът Георги Киряков разкри задкулисието в БСП, сделката с партийните субсидии и ключовото изявление на Доган за властта (ОБНОВЕНА)

на 16.12.2019
113998
12
САМО В ПИК TV: Политологът Георги Киряков разкри задкулисието в БСП, сделката с партийните субсидии и ключовото изявление на Доган за властта (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
16.12.2019
12
113998

Политологът Георги Киряков разкри задкулисието в БСП около опитите на Корнелия Нинова да стане доживотен председател на партията, разцеплението на парламентарната група на червените покрай избора на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, сделката за увеличаването на партийната субсидия от 1 на 8 лева за получен глас, скърцането в управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" и очакваното предколедно изявление на лидера на ДПС Ахмед Доган.

"Ако питате вътре в БСП защо се правят промяна на правилата, те ще ви кажат, че това е върхът на демокрацията. Въпреки, че няма никакво ограничение в партиите да си избират лидерите. Прекият избор не е нищо ново. Естествено, че има и някакви подводи камъни, но той означава по-голяма легитимност на лидера", каза Киряков. 

Според него, по този начин, лидерът на БСП ще има повече правомощия. "Ако тя има голяма тежест през партиия, тя ще може да си избере и екип. Така се преодоляват структурите, например тази в Пловдив", обясни още той.

"Не знам защо разпитаха само депутатите от Пловдив, не е само там проблемът", коментира той разцеплението в парламентарните редици на БСП.

"Може няколко структури да се обединят срещу нейната кандидатура. Вероятно, поне формално, в централата, знаят колко са членовете на партията", върна се отново на темата с промяната на правилата за избор на нов председател на БСП. "Ако наистина са такива демократи, то този избор трябва да става с машинно гласуване", захапа червените гостът в студиото ни.

"Темата със субсидиите винаги е вълнувала обществото. Принципно партиите имат нужда от финансиране. Тук дебатът се насочи в плоскостта популистко говорене за финансирането на партиите. Един лев е крайно малко, 8 лв. е компромисен вариант. Има разчети и те са първо партиите ги имат, те знаят всяка година колко точно харчат. Всяка една от партиите знае какво точно харчи през годината. До Сметната палата достига пълният отчет на партиите, с фактури и бележки за нощуване. Бойко Борисов в този случай беше честен - трябваше да му се гласува бюджетът и финансовият министър ходеше напред-назад. Бюджетът е един от най-важните закони за годината. Обществото беше оставено с такова впечатление. Може да има допълнителни договорки, но не забравяйте едно - за ГЕРБ е важно БСП да им е опозиция, тя е слаба, разединена, каква по-добра опозиция от такова недоразпаднало се БСП", коментира Киряков въпроса с партийните субсидии.

"Колкото президентът да се опитва да оправдава изказванията си като институционално говори. В досегашните си отговори на президента, досега е отговарял с лека ирония или с позоваване на успех на управлението му. Това по някакъв начин рефлектира върху доверието, което има. Влезли са в един емоционален сблъсък. Сблъсъкът не е институционален. Те трябва да си сътрудничат, президентът няма да взима политически решения. Той трябва да бъде коректив, но не коректив, който да засяга и личното психическо здраве. Иска да покаже някаква форма на национален нихилизъм, че ние като нация и държава не можем да постигнем някаква обща цел. Той го казва, оставя това впечатление у нашите партньори. Не знам дали заради собствената си неопитност или заради съветниците му. Той показва и България пред света такава, каквато той е вижда - неуспяваща да постигне нито една национална цел", анализира скандалните твърдения на Румен Радев.

"В случая е втора дама, защото е имал предишен брак. Функцията на първа дама не е легитимирана в никоя власт", захапа държанието на Десислава Радева, която си е въобразила, че е "първа дама".

"Той се насочи върху една тема, която е маргинална по изборния процес. В световен мащаб имаме всякакви форми на гласуване. Той, не само той, и Илияна Йотова също сбърка грешките на избирателната система с машинното гласуване. Машинното гласуване е технология на начина на гласуване и отчитане на гласове. Скъпа технология, която в световен мащаб не е доказала неповторимата си реалност. Проблемът е, че по някакъв начин може да бъдат манипулирани данните. Не е измислен досега идеалният начин за точното и истинно отчитане на гласовете. В случая не може да се фокусираш само върху едно нещо, което ще реши проблема. Нито е споменал платените гласове. Какво ще промени машинното гласуване в крайния резултат? Той трябва да си прецизира понятията. Поне като инициираш дебат трябва да знааш разликите", анализира гостът ни мераците на Радев за машинното гласуване, в което президентът се е фиксирал, заедно с БСП.

"Конституцията в момента е последният проблем на България. Напънът е да се легитимира като алтернатива на властта. БСП все още не е алтернатива. Истински алтернативи и значими не се задават. Нито проектът на Слави Трифонов и проектът на Мая Манолова, която забуксува след загубата на изборите. БСП не е алтернатива, градската десница не може да излезе от центъра на София. Оказва се, че Борисов е прав и сам ще реши кога да се оттегли", допълни Киряков.

"Ходенето на Цветанов в САЩ дават основание на някои партии да си затварят очите и да го приемат. Той си каза зад Океана за кого работи. Той не е алтернатива, нито лидер на определена политическа сила", заяви той по адрес на Цветан Цветанов.

"Вероятно да се позиционира като важен участник във взимането на решения в страна. Определено не му се обръщаше внимание дълго време. Първанов беше играч, който имаше тежест и с когото се съобразяваха. Плевнелиев беше пълната противоположност на Първанов. Пренебрегването определено не му се е нравило. Той искаше да каже, че не може да ме пренебрегвате и заобикаляте. Това е унижение за самата президентнска институция. Хубаво, нека да играе тази игра, но с предупреждението, че може да понесе много електорални щети", каза Киряков за пируетите на Румен Радев около указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

"Опитват се да обърнат общественото мнение до степен оставете да си ходи това момче. Той родина няма ли? Някакви институционални играчи са решили да ползват човека, за какво - ще видим. Тука идваха австралийски посланици, искаха освобождаване. Това са проблеми, които се обсъждат отдавн, не е той човекът. Нали се обсъжда идеята за строеж на нов затвор. Този случай е особен, чужд гражданин, който успя да привлече вниманието на неправителствени организаци", заяви Киряков за срещата на Данаил Кирилов с убиеца Джок Полфрийман.

"ДПС е партия, която винаги е била важна за неформалния политически живот. ДПС е незаобиколим фактор по ред причини. Върху ДПС трябва да има особено внимание, не само че електоратът й през годините е стабилен. Като цяло партията винаги е била част то властовите пъзели и която партия е идвала на власт, е трябвало да се съобразява с ДПС. Стана традиция в политическия живот да чакат изявлението на Ахмед Доган, на ДПС се привада странна тежест. ДПС винаги са с единия крак във властта. В случая като гледам в парламента отношенията между управляващи и ДПС много малко е вероятно да се върви към избори през другата година.", анализира политологът очакваното изявление на Ахмед Доган в четвъртък. 

"Умората от политически събития е сериозна. Определено те не са десница вече. Само ако те не са го сложили, но извинявам се - дори и да го сложат този човек, може още утре да се еманципира, спомнете си Никола Филчев и как гонеше навремето костовисти. Колкото са подгонени, толкова и неподгонени. Докато външни фактори са определящи за взимането на решения в страната и докато не променим отношението ни към политиката, тя не е мащехата ни. Борисов показва, че умее да се справя. Да станем повече демократи в умовете и сърцата си, да сме европейци. Те се опитват да играят ролята на авангарда на партията, в случая на нацията, такова им е поведението", завърши гостуването си в студиото на ПИК TV Георги Киряков.

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(12)
1
БСП е в съдружие с ГЕРБ: 27 депутати от БСП гласуваха за Цацаров „Знаем, че има седем-осем души на Цацаров и Пеевски в групата, но 27 „за" - това е изненада", каза представител на ръководството на групата на БСП. „По съвест са гласували. Просто съвестта им е такава", коментира друг социалист. - dnevnik.bg/politika/2019/12/11/4004025_probita_li_e_bsp_ili_suvestta_e_takava_-_polovinata/?ref=home_mainStory ++ „През 2009 г., когато Борисов заидва на власт, социалистите бяха напълнили гащите от страх. Георги Гергов дори стана руски гражданин, подплашен от заканите на Борисов. Другарите и не подозираха, че при Борисов ще си живеят толкова добре, колкото и при Станишев. В някои отношения и по-добре. Потомственият комунист Станишев не пожела да брои 45 млн. лв. за Дупката на Гергов във Варна, но антикомунистът Борисов му ги наброи.“ - 10.11.2019 г. - https://offnews.bg/nashite-avtori/za-30-godini-postignahme-bojko-borisov-chestit-10-noemvri-715174.html
2
Дръжте задкулисието, извика Овчаров и изскочи иззад кулисите. Отврат! Пфу!
3
РАДКУ - ЗАЛЕЗВА КАТЕГОРИЧНО С 27 % “ РЕЙТИНГ “.....СОЦИОЛОГИЯТА НА РАДЕВ И БАБИТЕ ПО ПАРКОВЕТЕ НЯМА ДА МУ ПОМОГНАТ .....СОВИТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ТОВА КОЕТО БЯХА ....А ИМЕННО ЦИГАНКАТА , КОЯТО ХВАЛИ РАДЕВ ВЕЧЕ НЕ Е ТУКА ....?!
4
Българските данъкоплатци много ясно казаха, че са съгласни българските депутати да получават 1 лев субсидия. Обаче ГЕРБ и БСП им теглиха по една майна и си гласуваха 8 лв. субсидия без да им мигне окото.
5
27 шатажа от БСП “подкрепиха“ ЦАЦАРОВ .......ТЪЙ КАТО ТОВА Е ПО ЗАПОВЕД НА КОРНЕЛА .....ТЯ ИСКА ДА ВНЕСЕ РАЗКОЛ В ИНСТИТУЦИЯТА КП КОНПИ , ЗАЩОТО КОРНЕЛА ЗНАЕ ЧЕ ОБЩЕСТВОТО НЕ ПОНАСЯ БСП ......И КОРНЕЛА РЕШИ С 27 ДЕПУТАТИ ОТ БСП ДА ВНЕСЕ РАЗКОЛ В БЪЛГАРИЯ ......КАТО ПОДКРЕПЯТ УЖ ЦАЦАРОВ ......И ПОСЛЕ УЖ КОРНЕЛА НЕ ЗНАЕЛА .....И УЖ ПОСЛЕ ИМ СЕ СКАРАЛА .....! КОРНЕЛА ПРАВИ РАЗКОЛ В ОБЩЕСТВОТО ...! И ИНСТТИТУЦИИТЕ ...!
6
Задкулисие ! Спомняте ли си как ББ каза , че бил ПОРЪЧАН от Доган ? И какво последва ? Нищо ! Просто двамата се срещнаха , разбраха , прегърнаха се , разделиха си България и НИКОЙ НА НИКОГО НЕ ПРЕЧИ ! ЕТО ТОВА Е ЗАДКУИСИЕТО !
7
Г-н Киряков,да заработихте КОЛЕДНИТЕ и ЗАПЛАТАТА си поне за сега,но не можахме да РАЗБЕРЕМ,за КОЕ "бсп" говорите!? За това нарекло се "герб",за това ПОДМЕНИЛО листата за Евровота или за ДРУГОТО? ОБЯСНЕТЕ,ако не Ви е ПРИТЕСНЕНО!!! Благодарим,Ви!!!
8
Кирякстефчо,какво да ти чета прстотиите,като те знам на кого патъците лъскаш.Много станахте подмазвачите,които не жалят хвалебствията си по адрес на Борисов.Кьорав ли си,че държавата ни е най бедната на континента Европа и далеч зад него. Много станахте шушумигите,дето гледате от вашия ъгъл дереджето на бендните си сънародници.
9
A в Румъния,ПЕНСИИТЕ С40%НАГОРЕ.
10
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
11
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
12
Този световно известен"политолог" ,дали го познава някой освен се мейството му ?
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас арестът на Нено Димов е:
Общо гласували: 6858
архив

Подслушвам младеж и девойка от Варна,`чакащи интервю за работа в нашата фирма.
Младежът: 
- Как съ казваш? 
Девойката: 
- Мии, няма'а ти кажа. 
Младежът: 
- Шъ пузная, ама ми пудскажи с коя буква ти почва имито? 
Девойката:
- Мии, с "И".
Младежът: 
- Имилия?
Девойката: 
- Не, Илена!

няма нови новини
Днес: 44
hot
най-четени новини в момента
сега
2893
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Любовникът на Дарина Павлова лъсна в сайт за възрастни - секс сцените с красавеца Джулио Берути забранени в Русия
x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена: Ново начало за Раците, без прекалени емоции за Лъвовете на работното място
x