Вход
София
Времето в София 10 o C

САМО В ПИК TV! Политологът Стойчо Стойчев разкрива задкулисието на метежа и замислите на Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV! Политологът Стойчо Стойчев разкрива задкулисието на метежа и замислите на Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 08.09.2020
121216
0
САМО В ПИК TV! Политологът Стойчо Стойчев разкрива задкулисието на метежа и замислите на Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
08.09.2020
0
121216

Политологът доц. Стойчо Стойчев разкрива задкулисието на метежа, крайната му цел и замислите на организаторите и превратаджията в президентството Румен Радев.

В православието и другите религии има едно смирение за правораздаването и то е дадено на Господ. Ако те имат смелостта да богохулстват и правораздават, всеки отговаря сам пред себе си и пред съвестта си“, заяви Стойчо Стойчев по повод ужасяващата новина, че метежниците ще свикват „Народен съд“, а седмици наред разнасят ковчези и издигат бесилки.

Политологът коментира, че радикализирането на говоренето не само по улиците, но и в телевизионните студиа е чудовищно. Именно това е отблъснало умереното говорене и са останали само радикалите и от едната, както и от другата страна. „В главите на някой хора е много революционно и смятат, че обръщат историята на България“, пошегува се Стойчев и допълни, че в тази ситуация е нормално да говорят, че в страната е диктатура. Според него, ако това е диктатура, то това е обида към хората, които наистина живеят в такъв режим и е срам, че дават грешна представа на младите, какво всъщност е диктатурата.

„Омразата в Бъгария се оказа най-силния обединителен фактор. През последните 10 години те не успяват по демократичен път да отнемат властта от Борисов. Едно е популизма като предизборно, но Борисов слага всички на софрата, дава на Манолова да работи, на всички и си мисли, че ще канализира тази омраза някъде, като подценява тези кътчета на човешката душа, където се крият най-долните страсти. В крайна сметка тази злоба ги обедини под единствената цел – оставка, без да знаят какво следва“.

Според Стойчев младите, които са се включили в началото на метежите, са се подвели по протестите в САЩ, което няма нищо общо, защото там става въпрос за расов проблем, а у нас са си намерили стара дъвка – корупцията. „През първите години на новия век, чуждестранните донори даваха пари, да се правят медийни кампании, за да предупреждават, че корупцията у нас е голям проблем. Като цяло българското общество е свръхчувствително на тази тема“, заяви още Стойчев. На въпрос как може да се нарече това, което правят предводителите на метежите, които дори откриха и сметка и им се дават пари, Стойчев отговори, че това е работа на НАП.

„Стъписва ме поведението на Радев, най-малкото защото той е човек от армията, където там не се говори по този начин. Тези хора се обучават на респект, към институциите и държавността. След като за Борисов са гласували хиляди хора, не може да излезеш и да говориш, че е мутра. Дори и да е такъв, за него са гласували хора и са си го избрали. Предполагам, че той е влюбен в жена си и прави всичко това от любов към съпругата си. Хубаво е да се случва на млади години, но и да не ангажираш цялата държава“, коментира Стойчев.

Политологът коментира, че така наречения протест и гражданското неподчинение са се обезценили и го сравни като вотът на недоверие на Корнелия Нинова, което е като тя да излезе и да го говори пред хората от Каспичан. 

Никой няма да излезе сух от цялата работа, именно затова Слави Трифонов стои далеч, парви си шоу и печели на своя страна, тези които не искат да гледат агресия. Борисов от своя страна го играе умиротворител, но пък не се пирема добре от неговите хора. Според тях това е признак на слабост. Нормалните хора като нищо ще отидат да гласуват за Слави, а той не отива, за да не се допира до политическите мумии“, коментира още политологът. Тези същите хора са били при него многократно да му предлагат да го включат в техните партии и да си предлагат структурите.  

По повод изборите в БСП, Стойчев коментира, че има голяма активност по селата и не толкова голяма в градовете. „Както няколко пъти съм казвал, че не е важно кой гласува, а кой брои гласовете“, категоричен бе политологът и допълни, че Нинова изглежда много уверена, която вече се смята за избрана и именно затова няма да отиде на дебат. 

"За БСП това преизбиране означава тежки проблеми, защото това разцепление което наблюдаваме сега ще се задълбочи. Нейните противници имат чуждно финансиране, докато тя разчита на субсидията, която харчи. Тя се е обградила с хора, които няма да прокопсат, ако тя падне. БСП трябва да бъде поета от човек, който не се е оцапал в това противоборство в партията". 

Политологът допълни, че Корнелия Нинова е стигнала един електорален план от който няма мърдане и дори губят от електората си, а младите леви, които вярват в социалното управление не припознават БСП и благодарение на Нинова това е забравено. 

На въпрос дали Радев може да привлече тези млади хора, Стойчев заяви, че ще бъде много трудно, защото при него няма идеология. "Там няма нищо идеологическо, лесно е да кажеш, че си с хората против властта, то всеки втори е такъв".

Стойчев коментира и Христо Иванов с неговите акции, които са се изчерпали. "Ясно е, че електората на старата десница за около 300 хиляди души, но въпроса е тези хора да се мобилизират. Това ги ерозира и затормозява, това че не са в парламента много ги затруднява и за тях е висша степен да влязат именно там".

"Моята прогноза е, че Борисов ще се оттегли и ще дойде кабинет, който да довърши мандата. Но в крайна сметка правителството според мен ще се смени, но това е субективно. Дори за Борисов е по-добре друг да отнесе тежките месеци, защото януари и февруари хората вече ще са останали без пари и именно властта ще им е виновна". 

Политологът коментира, че изборите в БСП може да решат гласовете за Велико Народно събрание, както и промяна в позицията на ДПС, които говорят за експертен кабинет. По думите му е възможно, ако Борисов предложи такъв вариант движението да даде своите гласове, както и част от социалистите. Според Стойчев няма нищо лошо да се отиде на Велико Народно събрание, да се види мажоритарния вот, а обществото само може да спечели от това.  

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34305
архив

Полицай спира автомобил: – Добър ден, капитан Иванов, 20 лева глоба! – Ама как 20 лева, какво съм направил? – попитал учудено водачът. – Абе, децата ми няма да умират от глад, докато направиш нещо!!

x
ПЪРВО В ПИК TV: Томислав Дончев захапа Радев: Иска мерки и му ги даваме - какво предизборно има в помощта за хората в кризата?! Уж не харесва какво правим, а после казва, че е правилно (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ПРОБИВ: Малки дози аспирин на ден могат драстично да намалят тежките случаи на коронавирус
x