САМО В ПИК TV! Политологът Стойчо Стойчев разкрива къде потъна Слави, кой ще прави правителство и какво замисля Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Политологът Стойчо Стойчев разкрива къде потъна Слави, кой ще прави правителство и какво замисля Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

238958
на 08.04.2021
САМО В ПИК TV! Политологът Стойчо Стойчев разкрива къде потъна Слави, кой ще прави правителство и какво замисля Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Политологът Стойчо Стойчев разкрива къде потъна Слави Трифонов след заявките, че новите участници в парламента няма да подкрепят четвърто правителство на Бойко Борисов и ГЕРБ, кой ще реди следващия кабинет и ще застане зад него и какво замисля обитателят на президентството Румен Радев.

препоръчано

Проясненията идват от изявленията, които правят партиите. По всичко личи, че ГЕРБ няма да съберат подкрепа, за да реализират кабинет с техен мандат. Борисов още вчера заяви, че ще подкрепи мандат на втория Слави Трифонов, който пък от своя страна мълчи. Въпросът тук е дали Трифонов иска да прави правителството", заяви доц. Стойчо Стойчев. Той допълни, че ако пък се стигне до това президента да избира на кой даде третия мандат ще бъде много интересно, защото не се знае дали ще избере БСП, които го издигнаха за президент.
Доц. Стойчев допълни, че ако Радев иска да играе ключова роля би трябвало да опита да договори някаква работеща формула и да даде мандат на тези, които може да го изпълнят. Знаем, че г-жа Манолова е готова да подеме всякакви инициативи и удобна фигура да обере всичко. Била е на редица постове в държавата. Според мен тя е доста добре адаптивна към ситуацията и е възможно да изиграе ролята на мандатоносител.

Политологът коментира, че служебния кабинет не може да донесе вреди, защото няма работещ парламент и колкото и да иска Радев да командва през един служебен кабинет, всичко отново се решава от парламента, когато той бъде избран. Тази мантра, че някой го е страх от кабинет на Радев е безпочвена, ако пък той смята, че може да направи нещо също греши, освен ако не смята да направи някоя далавера. Народното събрание е това, което ревизира всички важни актове в държавата. Радев по-скоро трябва да мисли как да се явява на предсрочни избори, а не да прави служебен кабинет.

Стойчев уточни, че е безумие да се правят избори през лятото, защото избирателната активност не гласуват по това време. Ако се проведат заедно с президентските означава временните настроения в държавата да дадат отражения върху двата центъра на властта.

Той даде и пример с 2016 година когато се проведе референдума на Трифонов заедно с президентския вот и сега берем плодовете от това. Основния смисъл на изборите е да се постигне максимално ясна воля на избирателите. Ако целта е да се пестят пари и да се провеждат нещата на калъп, то тогава няма нужда от тези неща въобще. Това автоматично означава, че не е хубаво тази година да има парламентарни избори. Но пък, ако не могат да произведат единение се стига и до тези варианти.

На мен като политолог ми е писнало от тази тема за промяна в Изборния кодекс. Нищо им няма на изборните правила, даже опитите върху тях от знайни и незнайни юристи в парламента, който на практика произвежда проблеми и грешки. Смятам, че изборните закони, които действаха до 2009 година бяха добри. Целта на едни избори е да превърнеш гласовете в мандати, а не някой да се упражнява върху това, че някой е много велик. Стойчев е категоричен, че Законът преди това е действал много добре. Промяната тръгнала от Станишев, минала през Фидосова и свършила при Мая Манолова. Трифонов пък иска да промени елита чрез мажоритарния вот, което е напълно грешно. Дори и да се сменят правилата, нали хората са си едни и същи.

Доц. Стойчев определи това като нещо много глупаво и всякакви закони и промени могат да се примеат, друг е въпросът дали се спазват и как се тълкуват. Той допълни, че трябва да се променим цивилизационно и да търсим проблемите и в себе си, а не само в другите. Ние сме нация, която не уважава елитите, издига ги, закопава ги и си изкарва нови и нови. За 20 години няма никакъв прогрес и пак се върнахме 20 години назад.

По повод гласуването в чужбина, Стойчев припомни, че Германия например е забранила подобно нещо. Ние обаче имаме големи диаспори под чужди правителства и подхода с постоянната промяна в секциите не се приема добре. Според него е добре българите в чужбина да участват и щом изпращат и подмогат икономиката, то нека гласуват. Това, че харесват Слави Трифонов е тяхно решение. На много първо ниво работят мобилизациите за гласуване и щом в петък си изпял "Хубава си моя горо" и си плакал, значи си голям патриот и аз ще гласувам за теб.

От друга страна ИНТ беше неглижиран от едни и превъзнасян от други. Електоралната база за подобна партия е малко над 400 и 700 хиляди гласа, което е точно по средата.
Това, което ме изненада е изключително лошия резулта на БСП и очевидно активната политика на Корнелия Нинова е довела до това. Съвсем скоро ще лъсне фронта срещу нея, които пък се пришиват към Румен Радев. Тук е важно БСП какво ще направи и тук е разковничето. Ако Нинова продължава да легитимира президента, като нейн продукт тя застава като втора цигулка на Радев и до кога ще издържи в тази роля. Сблъсъка между двамата е видим. На Корнелия Нинова не й проблема Бойко Борисов, а именно Радев, защото президента я засенчва. 

По повод общия сбор на партиите, които оглавяваха метежите е 15 процента и доц. Стойчев заяви, че те и днес претендират да представят народа. Самите БСП също не бяха единни в подкрепата на метежите, което може да даде знак, че и в парламента може да се случи.

Гледайте на живо по ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият Тези пет признака показват, че партньорът ви не е единственият
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борисов: Народът каза - избра мен и ГЕРБ! Предлагам Даниел Митов за премиер, а Караянчева - за председател на парламента (ВИДЕО)
ново
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това