САМО В ПИК TV! Политологът Стойчо Стойчев разнищи интригите на Румен Радев и Корнелия Нинова преди изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Политологът Стойчо Стойчев разнищи интригите на Румен Радев и Корнелия Нинова преди изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

154403
на 26.01.2021
САМО В ПИК TV! Политологът Стойчо Стойчев разнищи интригите на Румен Радев и Корнелия Нинова преди изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Политологът доц. Стойчо Стойчев разни интригите на обитателя на президентството Румен Радев и лидерката на БСП Корнелия Нинова преди парламентарните избори на 4 април.

препоръчано

На каква подкрепа могат да разчитат уличните метежници и превратаджии от лятото, за да влязат в следващия парламент?

Реална ли е възможността за общо управляние на бившите партньори на Бойко Борисов и ГЕРБ от ДеБъ в лицето на Христо Иванов и Атанас Атанасов и доскорошните им най-върли врагове в лицето на Корнелия Нинова и социалистите?

А кой ще състави следващото правителство на България?

"При ГЕРБ ще бъдат хора, които са министри и председатели на парламентарни комисии, при БСП т.нар. министри в сянка, а в ДПС се залага на професионализма, но може да има две-три лица на избираемите лица. Очаква се вотът да бъде разпилян и при всички партии да се реализират по-малко мандати, което означава, че ще залагат на имена, които да поддържат парламентарния дебат, за да може парламентарната група да е ядрото на водената политика", коментира листите на партиите доц. Стойчев. 

Той допълни, че и при трите основни партии, ще се заложи на лица, които могат да водят полемика, които да са опитни в телевизионните сблъсъци, защото там се отстоявали и показвали пред хората политиките на партиите. "Очаквам да видя такима лица в листите на ГЕРБ", уточни той.

"Президентът затвърди моето мнение за себе си, че е човек, който трудно променя позицията си. Той като цяло има задача пред себе си, сам си я е поставил предполагам. Целеустремен е в този смисъл, до известна степен нарцистично. Нищо изненадващо не се случи, нормалните консултации, които той така или иначе той формално трябваше да проведе. Винаги съм казвал, че при определянето датата на изборите, трябваше да бъдат слушани специалистите епидемиолози, дори не и здравният министър, дори не и Националният оперативен щаб. Здравето на хората винаги трябва да бъде поставено на първо място", заяви Стойчев и за безсмислените и безрезултатни консултации, които Румен Радев проведе на "Дондуков" 2.

Доц. Стойчев заяви, че определената дата е плод на недоглеждане. "Все пак, като цяло, най-малкото от добро възпитание и добър вкус, избори не се насрочват на светли празници, най-малкото от страх от Бог. Аз си спомням местни избори, които са провеждани на Димитровден и обикновено, ако съвпадат точно, чества се и Рамазан тогава, това изиграва лоша шега на политиците", допълни той по темата с датата на изборите, които Радев насрочи.

"Има много фактори, които правят прогнозите изключително спекулативни. Слушал съм мои колеги експерти, прогнози в едната и другата посока. От една страна е ясно, че пандемията ще откаже една част от хората да идат да гласуват. Страхът от епидемията обаче не ни спря да пазаруваме от големите хипермаркети по празниците. Отделно не се взима и предвид факта, че тези избори идват след лято на протести, не се знае дали и няма да има протести в последния момент на фигури, живеещи единият на Изток, другият на Запад. Януари, февруари и март са месеци, които са лоши за управляващите, това са месеци на харчове и плащане на сметки. Третият фактор, който не трябва да отписваме е, че в България има една група хора, които не гласуват, но го правят, когато се появи много известен човек. Слави Трифонов не е Симеон Сакскобургготски през 2001 г. или Борисов през 2009 г.", направи прогноза и за избирателната активност на предстоящия вот доц. Стойчев.

"Основната цел на Радев е да участва активно в политиката, дори да е министър-председател, той не е крил досега и хората около него да създадат партия или движение за изборите. Чисто логистично не успяха да го подготвят за тези избори, но влязоха в конфликт с БСП. Всякакъв собствен партиен проект би трябвало да бъде приет доста враждебно от Корнелия Нинова, тя правилно реагира в тази ситуация. Оттук насетне ключово ще бъде къде се позиционира Румен Радев, каква партия смята да прави и как смята да се явява на избори. Хора, които гласуват за БСП поради липсата на алтернатива вляво, биха получили в лицето на Радев една доста смислена алтернатива. В социалистическата партия това се отчита като реална опасност. До голяма степен неговото преизбиране и да държи тази ключова роля от гледна точка на публичността, която получава. Ако не е на този пост и не заема публична длъжност, това ще ореже възможността да поддържа мита за себе си жив", анализира политологът цялостното поведение на обитателя на "Дондуков" 2 и напрежението между него и "Позитано" 20.

Според доц. Стойчев, най-добрата неутрализация на БСП срещу Румен Радев и най-безопасна е тази - да го държи още пет години в президентството. "Много е тънка тук стратегията, от БСП трябва да внимават. Един такъв президент е таралеж в гащите, той не се съобразява с чуждо мнение, трудно би се излязло на глава с него", продължи темата.

"Тендецията е, че българската демокрацията върви към консолидацията на един фрагментиран парламент, многопартийни кабинети. Това ще премести властта от кабинета в парламента. Когато става въпрос за многопатрийни мнозинства, тогава партийните лидери остават в парламента, а за министър-председател се назначават експертни лица. Тенденцията е да вървим към този модел, което пък означава и по-кратък живот на парламента и по-чести избори", анализира политическата обстановка и изобщо бъдещето на политическата система у нас. 

По думите му, нашата политическа система в момента се намира в поляризация, но трябва да се избяга от нея и да се търси диалог и коалиционни кабинети.

"Българската история ясно показва какво се случва с недиалогичните и крайни политици. Има достатъчно примери. Като цяло успешни са политиците, които търсят диалога и не само лицемерно за пред хората. Животът е пъстър и е показал, че нищо не е нито черно, нито бяло, а нюанси помежду тях и който е сляп за тези нюанси, политиката го изхвърля", предупреди Румен Радев какво би било бъдещето на Румен Радев в политическата история.

"Парламентарните избори са канал за отпушването на недоволството и защото президентските избори са след парламентарните, то това недоволство ще бъде канализирано. Може като нищо да наблюдаваме повторение на сценария от 2001 г., когато Първанов беше избран за президент", отново хвърли поглед към предстоящите президентски избори на есен събеседникът на Ива Николова.

"По отношение на "Демократична България", която е с огромни шансове да влезе в парламента, тя ще предложи познати лица. Това е добре, защото тя е носител на определен вид идентичност, която в момента липса от Народното събрание. Извън него тя се радикализира. При Слави Трифонов, при Мая Манолова и Отровното трио, това са партии, които ще разчитат на нови лица, но пък рефрена с новите лица е доста изтъркан, ние постоянно виждаме влизането на нови лица, които правят същите стари магарии, това не хваща вече дикиш. Хората са станали подозрителни към новите лица. Хубаво е да има малко професионализация, защото знаем какво очакваме от тях. От Мая Манолова можем да очакваме, че всеки момент тя би си сменила позицията, ориентацията, стига това да я удовлетворява. Виждали сме кръпки, те обикновено се въртят около отломките на Меглена Кунева. Не съм голям оптимист за бъдещето на този проект. Той получава трибуна на база на анархията, която сътвори, но протестът се разцепи и когато останаха на улицата само Отровното трио и Мая Манолова, освен чисто скандалджийския елемент, не остана нищо друго", заяви Стойчо Стойчев и какво можем да очакваме от листите на извънпарламентарните метежнически партийни образувания.

"Не трябва да забравяме патриотите. Колкото и да изглежда на някои, че патриотичната вълна е залязла, не трябва да забравяме, че дори загубата на Тръмп, стои доста голяма подкрепа. Не знам в каква форма ще се явят НФСБ и ВМРО, но ще се разбере съвсем скоро, но не трябва да ги отписваме и тях. ВМРО е по-стара партия от БСП. Това са организации, които носят българската памет, които са преживели не една вълни или моди и е възможно при тяхно влизане в парламента, да станем свидетели на едно редуциране на Слави Трифонов и трудни преговори при съставянето на мнозинство при патова ситуация", продължи той.

"То беше доказано на местните избори в София как става, случи се. Тук не говорим за дясно, а за друг тип ценностна ориентация. Действително акции като тази от "Росенец", са именно резултат стоенето на "Демократична България" извън парламента. Друга полза на тези хора, освен да всяват смут, не съм видял. На тези хора им отива, като имат претенцията да са елит и въобще елит на нацията, да се държат елитарно", заяви доц. Стойчев още по темата ДеБъ.

"Тя като цяло, г-жа Нинова, води малко окопна война в собствената си партия. Ще видим още общински структури, не само тези в Пловдив и Перник, очаквам и други да се възпротивят. Това е очаквано и в отговор на нейната категорична политика. Не го казвам като злорадство. Трудно се постига единение в условията на изборна ситуация, изключвайки хора, като режеш живо месо. По отношение на Тирфонов е ключово да се каже, че той има опит и във времето от 2014 г. бяха много опитите политици, които са излезли от политиката, да го яхнат като електорална метла и влязат в парламента през задния вход", завърши участието си по ПИК TV доц. Стойчо Стойчев с поглед към т.нар. Отечествен фронт на Корнелия Нинова и напъните й за честни избори.

Сподели:
Бомба x
6-те любими секс пози на мъжете 6-те любими секс пози на мъжете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Бареков: Слави е част от мозъчния тръст на ДПС - зависи от Доган. Манолова след Костинброд беше подлога на ГЕРБ, Радев ще загуби изборите (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 2
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това