САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова разкри ходовете на новото ОФ в парламента и ще има ли служебен кабинет на Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Час Пик ГЛАВНА

САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова разкри ходовете на новото ОФ в парламента и ще има ли служебен кабинет на Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

167061
на 16.04.2021
САМО В ПИК TV! Проф. Антоанета Христова разкри ходовете на новото ОФ в парламента и ще има ли служебен кабинет на Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Политическият психолог проф. Антоанета Христова разкри ходовете на новата анти-ГЕРБ сглобка в парламента. Как се представиха депутатите през първия си работен ден, кой има интерес да бъде избрано следващо правителство и кой - да се отиде на предсрочни избори? 

препоръчано

Защо след толкова шум и напъни за оставка на кабинета "Бойко Борисов", изборите не родиха алтернатива, а новоизбраният парламент не изглежда дълготраен, нито способен да осигури стабилно управление на държавата, което ще доведе до нови избори и службен кабинет?

Ще бъдем благосклонни, преди да се обърнем към психиатрите за новото Народно събрание. Видях същото, което видях в предизборната кампания. Ирационалност към Бойко Борисов. Омраза, която прелива до степен да няма рационализъм. Когато си бил свръхфиксиран по темата Бойко Борисов, сега трябва да дадеш примери какво да направиш, което смяташ за правилно.

Видях хора, които искат отново и отново с фиксация - къде е Борисов, да дойде. С агресия и освиркване. Това не е прагматизъм, а болно, проблемно състояние. Препоръчвам на тези хора да минат на активно психично лечение.

Когато имате фирма, е нормално да поискаш проверка, но стоят проблеми и те трябва да бъдат решавани, обясни проф. Христова.

Как могат да отхвърлят мажоритарния вот, след като са го обещали, изрази недоумението си Христова. 

Опасявам се от патологията на този процес. Не може да кажеш, че няма да работиш с най-голямата парламентарна група. Няма за мен ново в заявеното от Слави Трифонов изчегъртвана на ГЕРБ.

Ясно беше, че не всичко върви по правилата на науката. Трябваше да се появят леви партии, но ги няма, дори да се е уморило дясното след 10 години управление. БСП не стига, че е слаба, ами е в координатната система на дясното. Затова се появи революционният ляв вот. Всички от този кюп могат да съставят правителство. Но това са политически несъвместими популистки партии. Затова е виновна БСП, категорична е Христова.

Този популизъм, който функционира в рамките на демокрацията, има примери като Зеленски. При нас обаче имаме мълчание. Тошко Йорданов беше единственият, който демонстрира оперативно говорене от ИТН.

Той каза няколко приоритета, които са несъвместими с желанието на другите парламентарни групи. Примерът е субсидията от 1 лев. Но него няма да го подкрепят. Затова е съмнително, че ще се състави правителство. Парламент ще има, докато свърши. Третите няма да направят кабинет, защото не могат да го направят без Слави.

Най-близко като предложения и цели Трифонов се доближава до ГЕРБ, прави изводи Христова.

От леви, по-леви са схващанията на Мика Зайкова. Тя е най-яркият представител на социалното и лявото, но тя е в партията на Трифонов. Означава ли това, че говорим за ляв политически проект, учуди се на тази ненормалност Христова.

Слави Трифонов е болен. Разбираемо е отсъствието му, но той трябава да си е подложил. Притеснително е, че всичко се движи мотивирано от емоционалната революция.

Вижда се невъзможността да се направи каквото и да е, колкото и да е прагматично да се формира правителство. Повечето хора се притесняват от служебно правителство. Там нещата са на върха на ножа. Съмнително е, че служебно правителство на Радев ще излъчи прагматичен кабинет. Затова има тежнения към прагматичен кабинет преди това. Трябва да се вземат мерки, смята проф. Христова.

Няма друга идея, освен да мачкаме Борисов и това, което той е направил. Искаме само да мачкаме персонално Борисов. Това предлагат новите депутати. Искаш да ти дойде Борисов само за да го освиркваш, а не да работиш. Има достатъчно време да се внесе Планът за възстановяване и развитие до 30 април, но ако сериозно се иска това. Това е индикация, че извън ГЕРБ на другите не им се работи.

Не виждам как Слави Трифонов ще излезе с достойнство от тази ситуация, каза Христова.

Не очаквам от Ива Митева нещо конкретно. Тя е с психологията на човек, който е бурмичка на началниците си досега около нея. Тя ще бъде само технократ. От нея не може да се очаква само спазване на Конституцията. Трябва хем да е лоялна на Слави Трифонов, хем да се движи по правилата. Не може като Мика Зайкова да си позволи да обижда депутатите. Мика наруши правилата, показа, че е пристрастна. Ако някой иска да се ориентира към лявото, да се ориентира по Мика Зайкова, каза проф. Христова.

Румен Радев държа предизборна реч. Първата част беше критика на ГЕРБ, а втората бяха приоритетите му, анализира Христова. Най-важният въпрос оттук нататък е как ще се управляват процесите през президентските избори, смята тя. Изправи се, мутри, вън припознаха Радев, за да използват енергията му. Там другият енергиен център е Мая Манолова - среден калибър от провинцията, смята Христова. Затова тя в последната права на кампанията тя ходела сама - без Хаджигенов и Бабикян. Така БСП може да подкрепи само индиректно Радев за сметка на директната подкрепа на ИТН.

Въпрос е обаче дали избирателите в чужбина биха подкрепили Радев. Друга неизвестна е дали срещу него ще излезе и друг, силен, кандидат, коментира проф. Христова.

Ако се формира правителство, може да се прогнозира накъде върви съответният субект. В момента сме като котка в чувал. В пълна неизвестност сме, но ситуацията категорично не е нормално. В резултат слабостта на БСП имаме разбито мнозинство, което ни поставя в ситуация на шах и мат, обобщи проф. Христова.

Партиите на протеста и революциите обаче са направили много грешки. Лицата им не са харизматични, анализира още проф. Христова. Тия хора смятат, особено в чужбина, че песните на Добри Чинтулов са написани от Слави Трифонов. Тези хора не само, че не са изразявали народа, те са се борили за себе си и кокала. Според нея хората с висок социален статус са закрили профилите си във фейсбук. 

Когато пациентът се срещу теб, първата задача е да поиска да му се помогне, но те искат да оправят доктора. А пациентът сега дори не говори. Разкри ситуацията, в която са психолозите, проф. Христова с идея, че има психолози, които са готови да окажат помощ. 

Сподели:
Бомба x
Осем неща, които мъжете не знаят за секса Осем неща, които мъжете не знаят за секса
ПИК TV x
1000 българи извикаха Оставка, Радев! след призива на Стъки. Не ги уплаши ветото на Борисов (ВИДЕО/СНИМКИ) 1000 българи извикаха "Оставка, Радев!" след призива на Стъки. Не ги уплаши ветото на Борисов (ВИДЕО/СНИМКИ)
ново
Днес: 62
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това