САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова: Става дума за преврат или патология, но има стратегия за хвърляне на държавата в хаос и разрушение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова: Става дума за преврат или патология, но има стратегия за хвърляне на държавата в хаос и разрушение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

187890
на 06.05.2021
САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова: Става дума за преврат или патология, но има стратегия за хвърляне на държавата в хаос и разрушение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Политическия психолог проф. Антоанета Христова разкрива коварните кроежи около провала на 45-ото Народно събрание и нежеланието на партиите да направят правителство. Какви са задкулисните игри на Румен Радев, кой е на къса верижка при него и при кого е на къса верижка той?

препоръчано

"Това Народно събрание прояви тежка болест и по естествен начин си отива. Всичко, което наблюдаваме в момента, е проява на патология до голяма степен в общественото развитие и на политическите отношения. И в този смисъл до мен тук трябваше да има експерт по патология", заяви проф. Христова.

"Много хора говорят за режими, за много "страшни" неща. Истината е, че в тази държава има повече слободия. Тук имаме типична система на демокрация, която проявява определени болежки. В ситуация на демокрация "демо"-то управлява чрез своите представители. И именно защото имаме многообразие на представителност (винаги ще повтарям, че голямото многообразие е лоша работа, защото не се стига до решение), това многообразие трябва да постига резултат чрез диалог", поясни тя.

Според Антоанета Христова малките партии, влезли в парламента са внушили ситуация на "не-диалог". "Цялата тази хаотичност и скорост, която е характерна за революционно законодателство или за първите години за смяна на един режим с друг, на практика отговаря на въпроса кой носи недемократични характеристики. А тези характеристики носят "революционните" партии".

Проф. Христова изтъкна, че новите партии се събират в "плаващо мнозинство", без да спазват демократичните процедури: "Това означава, че или имаме преврат, или някаква форма на революция, или някаква патология. Тази ситуация може да бъде целенасочена, за да предизвика хаос. Хората от тези "революционни" партии не са толкова луди, хората са си нормални (с изключение на някои по-малки партии). При тях има алгоритъм, стратегия и тактика и тази тактика включва хвърляне на държавата в хаос и разрушение на държавата".

Тя изтъкна, че част от партиите са агресивни едни към други. При тях доминира целта и агресията. "Това е свръх фокусация върху тези агресии, при което всичко останало отпада като оценка на комплексността на ситуацията. При другите партии - Демократична България например хората имат поне базисно понятие за право. Те дотолкова разбират, че искат да прехвърлят отговорността на ГЕРБ за техния нескопосен Изборен закон. Затова казвам, че има план, има умисъл, който ни хвърля в хаос, който да разруши базисните устои на институциите".

Проф. Христова заяви, че Радев от няколко дни се опитва да ни покаже, че е добронамерен: "Той показа промяна на 180 градуса на стила на говорене и поведение. До преди ти си бил абсолютно еднопланов като поведение и последната права, когато на практика взимаш властта, ти ставаш добър. Очевидно е, че си постигнал нещо, което си лелеял като цел и мотивация през цялото време на своето управление. Постигайки това, ти можеш да влезеш в кампания по-спокоен".

"Въпросът са плановете. моето неприятно впечатление като психолог е, че всички поведения не са чисти. В политиката всички поведения трябва да са чисти. Всички българи смятат, че политиката е "мръсна работа", защото политиците дават такъв повод да се мисли. Но политикът се избира заради способността му да изглежда чист. От много време никой от основните играчи не изглежда чист. Управляващите дълги години не изглеждаха чисти. Обаче, превръщайки се в устойчива партия, Борисов реши за последните 2-3 години да играе по правилата. Тръгвайки по правилата, той стана неудобен. Защото в мръсна среда, един човек, опитвайки се да постави партията си на чисто, стана неудобен. Той въведе принципа: "Когато сбъркаш, си отиваш", "Не те назначавам, ако за теб излезе нещо лошо в миналото", принципа да е близо до своите приоритети, принципа на обновяване на партията с млади хора. Той го усеща това нещо и е тръгнал да го прави. И най-важното, според мен, той създаде условия да се почне спокойна работа на съдебната власт и на прокуратурата. Той притисна болката на поколения българи искаха възмездие за олигархията. И си получи "заслуженото" възмездие от мръсната среда", коментира политическият психолог.

Според нея след тази информационна война следващите два месеца ще бъде още по-страшно: "И то започна. С вчерашния случай на протеста. Той не беше отразен от телевизиите така, както беше отразяван предишният протест. Това е част от проблема на медиите. Има проблем и той е много сериозен. Защото нямаше да стигнем този драматизъм на срив на държавността, ако някои хора та властта не бяха направени изкуствено герои".

"Моето усещане е, че има втори, трети и четвърти план", отбеляза тя.

"Не знам кой стои зад проекта на Слави. Моето мнение е, че има много голяма вероятност, че всичко, взето като решение в комисията по Изборния кодекс, ще бъде обявено като незаконно. Има доста аргументи в полза на това. Това е въпрос на проверка. Това е правна материя и се надявам правистите да излязат и да се изкажат. Този ефект може де е бил от некомпетентност, тъй като председател на тази комисия е едно момче с изключително малък опит. Това трябва да си го кажат правистите", коментира Христова.

Според нея следващите избори ще сформират правителство при условие, че в парламента влезе Божков: "Той вероятно ще влезе - с неговата партия, той взе 3,8%. И целта им ще бъде да закрият спецпрокуратурата и спецсъда, защото тя пречи на определени хора. Допускам, че "Възраждане" също ще опита да влезе. Тази комбинация вероятно няма да стигне за правителство. Другият вариант е да влязат Патриотите обединени, в по-чист формат, биха могли в комбинация с ГЕРБ да направят правителство. Т.е. имаме два варианта - лош (не ме е страх да го кажа)и добър. Но, каквото си направи българският народ".

Антоанета Христова заяви, че по кауза със спецпрокуратурата и спецсъда трябва да бъде сезирана Лаура Кьовеши: "Аз имам много критики към това, което се случва в ЕС... За ваксинирането осигуриха добре ваксините. Получихме изключителна помощ. В този смисъл ние сме много напред с материала и критиките в това отношение биха били безобразни".

Проф. Христова отбеляза, че на този етап не се вижда конфигурацията на служебния кабинет: "Демокрацията е строеж на мостове. Много често трябва да се прокарват политики, които нямат партийна оцветеност - особено, когато си в период на преход и строиш държавата. Хората въобще не се интересуват от Изборния кодекс, от машини не се интересуват".

"Тъй като правя изследвания, говоря с целево организирани групи, мога да ви кажа, че тези, които са от групата на "Мутрите", са малко притеснени, че са гласували за тях. Говоря предимно за привърженици на Мая Манолова, не на "Триото". Тя в момента се опитва да пази профила си - на защитаването, че ще е "омбудсманът в парламента". Но в момента нещата не вървят в полза на този профил. И ми се струва, че може да има там някаква степен на разочарованост. Но е рано, нека да напредне времето".

На въпрос какъв все пак би бил служебният кабинет, тя отговори: "Може да има хора от БСП, но защо не и от ИТН? Някак си много неестествено е това. Има много хипотези за това говорене. И едната е, че Радев наистина проявява лоялност към БСП. Те от своя страна признават неговата идентичност - това е левият президент. Другата хипотеза е, че той ще се опита да се скрие зад гърба на БСП. И за да не поеме отговорност, тя имиджово ще бъде поета от БСП". 

Антоанета Христова заяви, че се надява "външни фактори" да ограничат Румен Радев, ако реши да мине във фаза "Реваншизъм": "Надявам се да има контрол върху това - вътрешен или външен върху всякакви форми на реваншизъм. Все си мисля, че в предизборна кампания той няма да си го разреши. Българинът не обича агресията. Той ще накаже "тихо" този, който я проявява. Ще го накаже като отиде да гласува". 

"Моят огромен страх сега е, че се руши държавата", заяви в заключение проф. Антоанета Христова.

Гледайте на живо по ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема ПРЕДИ ПЛАЖА: Ето я формулата за бързо премахване на мазнините по корема
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богатството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос САМО В ПИК TV: Столичен бохем посегна към богатството на Фатик - ето кой се кани да отведе до олтара наследницата на митичния крими бос
ново
Днес: 164
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това