САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова с гореща прогноза за изборите и възможните коалиции след вота (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Избори

САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова с гореща прогноза за изборите и възможните коалиции след вота (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

108696
на 03.03.2021
САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова с гореща прогноза за изборите и възможните коалиции след вота (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

След като вчера ЦИК регистрира окончателно листите на партиите и коалициите за участие в изборите на 4 април и изтегли поредността на номерата на допуснатите 30 политически сили в интегралната листа за вота, политическият психолог проф. Антоанета Христова даде пареща прогноза за официално започващата утре предизборна кампания за 45-ото Народно събрание.

препоръчано

"Кампанията ще покае какви са реалните очаквания и какви са идеалните очаквания. Реалността, която ни предстои, ще ни предостави неясно и говорене най-вече от страна на опозицията", обясни проф. Христова. По думите й нито опозицията не е показала своите предизборни програми.

"Опозицията ще се опита да направи битката основно на противопоставяне и атакуване на управляващите", добави тя.

Според нея опозицията е трябвало през последните месеци да говорят основно за себе си, а не срещу ГЕРБ.

"Когато управляващите са принудени да поемат само критика, остават на това, което са направили до този момент. Оттук нататък няма да имаме никакъв опит за разширяване на подкрепата, а ще се остане единствено на твърдите избиратели на партиите. Въпросът е как ще се преразпределят гласовете, тъй като всичко зависи от това колко хора ще отидат до урните", коментира политическият психолог.

Проф. Христова сподели, че има интуиция, че ще има промени в листите, включително и на ДПС.

"Социологията показва, че при почти всички опозиционни партии се наблюдава намаляване на подкрепата. Това означава, че прагът на омразата и противопоставянето е преминат", продължи тя. По думите й говорейки, че изборите ще бъдат манипулирани, така опозиционните партии, които нямат твърди избиратели, отказват своите симпатизанти да гласуват.

"Опозиционните партии демотивират своите привърженици, докато привържениците на ГЕРБ са мобилизирани и тук роля няма самата партия, а останалите, които нямаха мяра с нападките си", анализира политическият психолог.

"Арман Бабикян сто пъти казваше, че няма да е политик, а сега е кандидат за депутат. Той си мисли, че е много голям специалист и заложи на пиар ефектите. Това означава да събереш дори и 5 човека, но да направиш шум за пет милиона. Да не забравяме ковчезите и бесилките, които отвратиха половината от простиращите. Те не целяха България, а международен ефект и отзвук", каза още Антоанета Христова. Според нея отново е изпусната мярата заради изключително непрофесионален пиар и накрая се е оказало, че публиката е повече от участниците. "Когато ти липсва знания и искаш да го направиш от сърце, не се получават нещата. Хората, които са на тази възраст, това е една критична възраст, тази възраст им казва: "Сега или никога". Има много хора в тази възраст, участници в протестите, които не успяха за цялата тази история на демократично развитие да достигнат до властта, те я пипнаха леко, но не я достигнаха", отсече професорът.

"Имам хипотеза, че дори разликата между ГЕРБ и БСП ще бъде още по-голяма", каза Антоанета Христова на въпрос на Ива Николова за увеличаващата се разлика между двете основни партии.

"Единствената реална алтернатива, която би трябвало да бъде разглеждана като алтернатива, е БСП. Лошото в цялата работа е, че хората не правят разлика между ГЕРБ и БСП. Тук не става въпрос за твърдите избиратели. Имаме една група обаче, която търси алтернатива и за тази група няма разлика между ГЕРБ и БСП", уточни политическият психолог. По думите й БСП е направила така, че политически да не бъде различена като послания и като левица. Отделно от това медиите са пълни с вътрешните скандали на партията. "Да не говорим и за това съдене на колеги и на журналисти и то леви. Това ще бъде Рубиконът на Корнелия Нинова", категорична е тя.

"Опитвам се да разбера хората, които харесват Слави Трифонов. Това са млади хора, които са предимно от бедни региони в страната. Това са млади хора, които харесват стила му, харесват чалгата, които възприемат въпросите на референдума като неговото политическо говорене. На тях тези въпроси от чисто популистка гледна точка много им харесват. Тези въпроси са политическата платформа на Слави Трифонов", убедена е Антоанета Христова. По думите й неговите гласоподаватели са хора, които по принцип държат ниска избирателна активност.

"Слави не е сигурен в резултата си. Той знае, че може да бъде изненадан. Неговата група от гласоподаватели не харесва другите партии и затова той се отрича от всички, за да може да ги запази максимално дълго", уточни експертът.

Според нея е почти невъзможно партията на Слави Трифонов да изпревари ДПС, тъй като гласоподавателите на Слави не са дисциплинирани, а тези на ДПС - са.

"Христо Иванов не успя да разшири базата си извън София. Той доста ясно вижда, че тези хора на площада не са десни, те са жълтопаветници, либерали и неолиберали. ДСБ е в много сложна ситуация - тези хора имаха интелектуалното присъствие да могат да правят принципни избори. А в момента виждаме техният лидер да казва, че може да бъде с левите. Много от симпатизантите на ДСБ са травмирани", разкри политическият психолог.

"На Мая Манолова дуото започна да й тежи. Тя си има 1%, които я харесват. За нея тя е светица. Всичките й дивиденти са от периода, когато беше омбудсман. Когато опрем обаче до дуото, е точно обратното. Тези хора разколебават нейните привърженици. Затова тя е взела решение малко да ги отдалечи от публичните изяви", продължи професорът.

"ВМРО има най-голям процент сред патриотичните избиратели. Те успяват да постигнат ефекта, че са най-големите патриоти и че ако патриотите искат да гласуват, то трябва да е за ВМРО", заяви още Антоанета Христова.

"Румен Радев ще бъде подкрепен от БСП. Това ще му донесе гласовете на БСП. Много зависи и какво ще бъде контрапредложението - това на ГЕРБ. Колкото и БСП да се прави, че има процедури, те нямат друга опция в момента", допълни политическият психолог.

"Ако БСП имаше вътрешни опозиционни сили на БСП, те трябваше вече да се победили. Това означава, че нещата ще си продължат по начина, по който е и до момента. Ако някой покаже, че има повече сила, че има способност да мобилизира и да усети точния момент, в който да я свали, тогава това може и да се случи", завърши тя.

Сподели:
Бомба x
СЕНЗАЦИОННО: Пентагонът потвърди за видео с НЛО СЕНЗАЦИОННО: Пентагонът потвърди за видео с НЛО
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Страшен екшън в парламента - ГЕРБ на бунт срещу новия ОФ (НА ЖИВО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Страшен екшън в парламента - ГЕРБ на бунт срещу новия ОФ (НА ЖИВО)
ново
Днес: 178
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това