Вход
София
Времето в София 24 o C

САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова с разкрития за войната на Румен Радев и аферите на "Дондуков" 2 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова с разкрития за войната на Румен Радев и аферите на "Дондуков" 2 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 06.07.2020
263064
0
САМО В ПИК TV: Проф. Антоанета Христова с разкрития за войната на Румен Радев и аферите на "Дондуков" 2 (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
06.07.2020
0
263064

Политическият психолог проф. Антоанета Христова прави разтърсващи разкрития за войната на президента Румен Радев с премиера Бойко Борисов и държавата след последните арогантни нападки и обвинения на държавния глава, предизвикани от разкритията на прокуратурата за нерегламентираните му контакти, както и на неговия секретар по правните въпроси и антикорупцията Пламен Узунов и президентската съпруга Десислава Радева с разследвания бизнесмен Пламен Бобоков.

"Знаете ли, защо винаги между премиер и президент е имало напрежение? Ние сме относително млада демокрация. Нямаме традиции и не знаем, въпреки че са разписани формално, функциите на отделните институции. Т.е. ние не разбираме това президентът да е по-невидим и да запазва диалога между него и управляващите. Смисълът е да има диалог, да няма политически битки да няма груб политически конфликт. Трябва да има надпартийно подаване на ръка. За да можеш да имаш авторитета да събереш "биткаджиите" - управляващите и опозицията, ти трябва да имаш този балансиран авторитет", отбеляза проф. Христова.

"И проблемът е, че в тази малка демокрация, когато един човек е бил избран за президент, той идва от партия и е минал цялата битка да бъде видим, авторитет, признат, лидер. Той не разбира ролята на президента като обединяваща, а разбира ролята на президента като налагаща неговия авторитет", поясни тя.

"Нито един от нашите президенти не може да приеме идеята, че неговата функция се изпълнява максимално ефикасно, когато не си във фокуса на медиите. Т.е. ти трябва да приемеш, че не си в центъра на сцената, под прожекторите", допълни проф. Христова.

Според нея поведението на президента зависи и "от личността на човека": "Тук какво виждаме - личността иска силно да води, силно амбициозен, с политическа партийна позиция, с много ясно ляво присъствие. Този човек се е отказал в първия момент, когато е станал президент, от функцията на президент и е поел ролята на партиен лидер, който няма партия".

Проф. Христова заяви, че опозиционното говорене на президента автоматично разделя обществото на симпатизанти и несимпатизанти. "Ти все повече влизайки в партийната позиция, започваш да придобиваш по естествен начин силни опоненти - хора, които не те харесват. И президентът живее в една много интересна илюзия, че е започнал да формира група на "твърди избиратели". Но те не са твои избиратели, а са избиратели на БСП".

"Разделението на нацията се дължи на това, че той се отказа от президентската функция. Той не се превърна в авторитет на обединението", посочи още политическият психолог.

Тя изтъкна, че всички политици признават, че в нашата държава принципът на неформалния лобизъм е работил винаги: "Въпросът е доколко имаме действия, които не са просто лобизъм. Трябва да имаш регламентирана форма на контакт... Т.е. да бъде прозрачен начинът на контакта. И това е нещо, което вече с коректен начин ти ставаш един нормален играч от името на бизнеса. В едно гражданско общество и една пазарна икономика. Големият проблем на цялата работа е ползването на есемесите. Защо си разрешават бизнесмен и много други хора да решават проблеми с есемеси. Това не е официална форма, не е регламентирана форма и именно тя създава този горчив вкус - аз имам есемес, но ти нямаш. Това е несправедливо - защо ти го нямаш".

"Отношенията Бобоков - Узунов са явно критикуеми. Обаче има един много интересен момент, в който президентът иска разкриване на цялата комуникация. Т.е. той знае, че няма да бъде уличен в нещо. Слушаш, слушаш и си казваш -  няма скандал там. Затова допускам, че президентът иска разкриването на цялата комуникация, за да може той по този начин да оневини себе си. Но когато се говори за липсата на влияние на секретаря на президента, всички ще ви кажат какво значение и каква възможност имат да влияят секретарите на взимащия решение, на политика. Те формулират тези, формулират позиции и това между личностно отношение между съветниците, секретаря, президента, винаги има много силно влияние", коментира проф. Антоанета Христова.

"Но се случи така, че на него му трябват експерти. По темата социални политики той няма такива. Къде са? Икономическият му експерт, забелязвам, че в изказванията им не са категорично критични към политиката на управлението. Това може би не удовлетворява президента. На него му трябва крайно мнение, крайна критика", отбеляза тя.

Проф. Христова коментира и поведението на подсъдимия бизнесмен, забягнал чак в Дубай - Васил Божков. "Не би имало гражданин, който публично да признае подкрепата или доверието си". Тя изтъкна, че е огромна грешка да се вярва на "информация, дадена от Васил Божков във Фейсбук, защото това приписва негатив на този, който ползва тази информация".

Антоанета Христова се спря и на въпроса за политическия баланс между управляващи и опозиция. Според нея ценностната ориентация на българина и "нивото му на критичност към отделните политики" все повече отблъскват обикновения българин от интереса му към "играчите" на политическата сцена. "Ние искаме да се чувстваме добре в тази държава. ГЕРБ в момента държат ключа към развитието по-нататък. Те имат дивидент, който коронавирусът им даде. Те се справиха добре, управляваха добре тази извънредна ситуация. Имат и много силен капацитет. Всички останали нямат тези плюсове".

"И без да правиш изследване, по тези изброени параметри, можеш да кажеш, че ГЕРБ печели в момента. Според мен БСП трябва да бъде опозиция, или друга партия център-ляво. Но докато се появи такава партия, в момента няма друг, който да се справи. И затова те трябва да имат много бърза реакция - от гледна точка на политики и пиар, за да могат да преодолеят тази критичност на оттеглянето", коментира експертът.

Запитана как ще коментира политическите проекти на Цветан Цветанов, Мая Манолова и Слави Трифонов, проф. Христова заяви:

"Цветан Цветанов може да организира бизнесмени, корпоративен и технологичен вот, който няма да достигне 4%. Това е, ако не му помогне някой - това е друга тема.

Слави Трифонов - отдавна казваме, че той ще мине 4%, не мога да кажа с колко, не гледам ситуативната социология (защото отсега някои агенции започват да се излагат с данните, които показват). Трифонов ще мине 4%, защото е насочен към младите до 35-40-годишна възраст, които по принцип не гласуват. С един концерт на площада той ще успее да ги вдигне. Хората няма да мислят, че той предлага популистки акценти, а ще видят в него идеите, които са много харесвани. Той предлага един груб популизъм.

Мая Манолова е в много по-тъжна ситуация, защото от авторитета на омбудсман, тя се превърна в един изнервен човек, с много невротично присъствие. Това не е нито лидерско присъствие, нито присъствие, което буди доверие. В нея има много субективизъм, когато говори, много крайност. Хората не приписват доверие на такова поведение - на реваншизъм. Затова имам много съмнения за нейното участие. Не ми се вярва да мине 4%.

"Демократична България" е друга тема. Те си имат своя битка. Но, събирайки се с Мая Манолова на местните избори, се видя, че ДСБ е намаляла като членска и ценностно ориентирана маса. Очевидно ДБС вече не е в позицията да определя ценностния избор на партията, тя вече е ляв субект".

Проф. Христова коментира и искането на главния прокурор за сваляне имунитета на президента. "Мисля си, че трябва наистина да е нещо много сериозно. Може и да са Бобокови. Но все пак не се разкрива нищо по темата "Радев" в тази ситуация. Така че - не зная. Но за да се подаде такова искане, означава, че вероятно прокуратурата разполага с информация, за да се проведе такова разследване".

Проф. Антоанета Христова прогнозира много тежка предизборна ситуация, "нажежена до огненочервено".

Сподели:
свързани новини
Трети човек на Румен Радев цъфна за седмица по Божков ТВ да адвокатства на президента Трети човек на Румен Радев цъфна за седмица по Божков ТВ да адвокатства на президента
Трети човек, който да адвокатства на президента Румен...
на 05.07.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 16116
архив

Мъж на средна възраст си купува цигари. На кутията пише: „Тютюнопушенето води до импотентност.” Клиентът връща пакета и пита: „Абе, нямате ли от ония, дето убиват?” 

няма нови новини
Днес: 175
hot
най-четени новини в момента
сега
2055
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Десислава Танева обяви новите мерки за земеделските производители за справяне с кризата (ОБНОВЕНА)
x
АСТРОЛОГ: Критичен ден! Не се изкушавайте да рискувате
x