Вход
София
Времето в София 8 o C

САМО В ПИК TV! Проф. Иво Христов: Сталин е най-значимата фигура на 20.век

САМО В ПИК TV! Проф. Иво Христов: Сталин е най-значимата фигура на 20.век

на 05.08.2019
89668
67
САМО В ПИК TV! Проф. Иво Христов: Сталин е най-значимата фигура на 20.век
Автор: ПИК
05.08.2019
67
89668

Издателство "Милениум" публикува два тома от трилогията на прочутия американски учен проф. Стивън Коткин "Сталин". Изследването е сочено от повечето историци като най-доброто вникване в живота и управлението на една от най-ярките, демонични и демонизирани личности на ХХ век.

За откритията които проф. Коткин прави пред съвременниците, все още преживяващи последствията от Втората световна война, в която Сталин е фодещата фигура на разгрома на хитлеро-фашизма разговаряме със социолога проф. Иво Христов.

- Проф. Иво Христов, защо един американец, професор, човек изключително уважаван в своята област посяга към такава спорна, демонизирана и демонична историческа фигура, каквато е Йосиф Висарионович Сталин, на когото посвещава изследване от три огромни това?

- Какво и да се говорим, Сталин е може би най-значимата фигура на ХХ век в световната история. На него принадлежат известните думи, че „вероятно след моята смърт, моят гроб ще бъде обвит с нечистотиите на моите опоненти, но след това вятърът на историята ще сложи нещата по местата им”. Между другото, това се случва, защото скоро излязоха данни на института „Левада” в Русия, който по-скоро гравитира към либералната част на политическия спектър там, който за трети, ако не и за четвърти път прави социологическо изследване на общественото мнение в Русия и в него Сталин за пореден път се очертава като най-одобряваната политическа фигура с 70%. Ще го кажа директно: колкото е по-мизерно нашето настояще, толкова повече се вижда голямата историческа стойност на фигури като Сталин.

- Но неговият път е застлан с трупове.

- Дайте ми една велика държава, чиито път за ставането на такава, не е покрита с трупове.

- На собствените му сънародници.

- Винаги е така. Вие попитахте защо Коткин се е обърнал към него. Първо, две дума за книгата. Книгата действително е изключително интересна, много компетентна. Второ, на Запад, за съжаление, по отношение на руската история има едно самовеличаене. Представителите на англосаксонската цивилизация, независимо от коя страна на океана са, смятат, че са последният най-завършен стадий на световната цивилизация и то най-добрата ѝ част. И те са оторизирани едва ли не от историята с голямо „И” да раздават оценки с менторски високопоставен тон на хора, които са докоснали истината с голямо „И” и на тази база могат да оценяват едно, друго или трето явление или пък историческо събитие извън техния ареал.

- Така ли го прави и проф. Коткен?

- Точно така го прави и професорът, но той първо е притъпил донякъде това англосаксонско високомерие, второ, наистина се е сблъскал в буквалния смисъл на думата с огромно количество фактология, работил е буквално с източниците. Неговата трилогия е един много специфичен жанр. Тя едновременно обхваща и културата, и личните отношения – нещо, което по принцип не е било толкова известно. Очертава този „вътрешен кръг” на съратниците на Сталин, както го нарича той, през 30-те години – Молотов, Коганович, Орджоникидзе и т.н., начина, по който Сосо Джугашвили от Кавказките планини се издига до лидер на най-могъщата военна държава в света. Т.е., той се опитва да отрази многообразието на историческия процес.

Второ, което е много важно – именно защото той е историк, не си позволява да прави оценка на една отминала историческа епоха, в чиито резултати все още пребиваваме. Представете си, че е избухнал вулкан и последните отломки падат и в наше време, ние ги виждаме. Той не си позволява да има аисторично, предвзето отношение към тази епоха и към нейните герои.

Третото, което ми направи много силно впечатление и което много рядко може да се види в западната експертна литература е изводът му, че модернизацията, която прави Сталин, е абсолютно необходим, неизбежен процес, който е геополитически, а не социологически.

Грубо казано, проф. Коткин казва следното: проблемът не е бил дали Русия трябва или не трябва да се модернизира, а как. И тук се намесва наистина голямата историческа фигура. По време на перестройката излезе един невероятен текст, който се казваше „Кой път води към храма?” в сп. „Новий мир”, където се поставяше именно болезнената тема: можеше ли да бъде направен по друг начин преходът в съветска Русия, можеше ли да се избегне „Гулаг”, колективизацията и всичко останало. И авторът Игор Клякин, изкючителен съветски учен и литератор от либералния спектър, казва следното: това не можеше да бъде избегнато, това е неминуемо. Това съвсем не оневинява престъпниците, планините от трупове, доносничеството, целият онзи кипеж на ниски страсти, които грамадното наместване на такъв тип исторически пластове позволява. Ние знаем, че винаги когато се разместват историческите пластове, за съжаление, тинята на обществото, за която ние си запушваме носа и други сетива, излиза на повърхността.

- Но тя и дълго остава на повърхността.

- По принцип нисшите форми на живот са по-устойчиви доста агресивни. Виждаме го по българската действителност.

- Как проф. Коткин третира онова прословуто споразумение между Хитлер и Сталин, което е подписано последно измежду всички държави, но повечето историци сочат именно него като опит на Сталин да се споразумее с Хитлер и причина за неблагополучията на СССР в началото на войната?

- Много силно впечатление ми направи, че проф. Коткин излиза точно срещу този мейнстийм, който в момента върви на Запад и се свежда до простата формула: Сталин е еднакво виновен за Втората световна война, бидейки съюзник на Хитлер. Истината е следната – Хитлер беше създаден, за да смаже Сталин, за да могат двете велики сили – Германия и Русия, да бъдат ликвидирани. Онова домашно, което не беше решено от Първата световна война от същата държава – Великобритания, но не само, да бъде решено сега. Това е много удобно изместване на центъра на обвиненията.

Нека се върнем малко по-назад. Има една много хубава метафора на един английски историк, който беше казал така по повод на причините за Първата световна война: да, Германия наистина беше непосредствения причинител на Първата световна война, но представете си, това беше една чаша, която бе напълнена от съюзниците, най-вече от Англия, а Германия само добави последната капка. Нещо такова се случи и във втората фаза на световната война, защото, защото Първата и Втората световна война са две фази на една и съща война. И основната цел беше кой ще управлява сърцевината за западното ядро. Това беше гражданска война вътре в западното ядро, което доминираше в света и трябваше да се реши между двете му части – англо-саксонското, от една страна, и проско-германското – най-могъщата континентална сила. След създаването на Германската империя и разгрома на Франция  през 1871 г., Германия по всички показатели не само достига Великобритания, но с нейната перфектна образователна система, е далеч по-дисциплинирана и интелигентна, отколкото в Европа. Мощната мобилизация на германското общество очевидно се очертаваше като доминираща не само икономически и културно, но и военна сила в света. По тази причина и Първата, и Втората световни войни бяха превантивни войни за ликвидиране на германската опасност вътре в западния свят.

За тази цел това беше извършено на първо място с пушечното месо на „руските варвари”, казано иронично. Сталин всъщност се опитва да избегне това – което в крайна сметка коства и главата на Романови – което руският император направи през Първата световна война – не пожела да влезе в чужда игра. На това се дължи и неговият ступор, той буквално изчезва между 22 юни и началото на юли, него го няма никъде. Защото той всъщност е разбрал, че тези които са организирали това мащабно мероприятие, са постигнали своя успех. А този успех се изразява в следното – никога, под никакви форми да няма каквато и да било колаборация между Германия и Русия, защото ако тези две велики сили се намират в състояние на колаборация, са заплаха за останалия свят.

- Проф. Коткин извежда ли това с документи?

- Проф. Коткин разглежда това, че Сталин абсолютно искрено е искал да избегне военния конфликт. Все пак Сталин е човек на своето време. Неговата логика е била логиката на неговите геополитически противници – нека те се бият, а накрая ние ще влезем и ще наклоним везните в наша полза. Той просто е искал да спести руската кръв, руската пот и руските жертви, за да може да влезе накрая във войната и от това да спечели Съветския съюз. Това, което е подценил, е Хитлер, първо, като лидер, като организатор, второ, е подценил и Германия.

Трето, Сталин дълбоко не е разбирал, че срещу себе си е имал също толкова мощна революционна сила в лицето на германския Вермахт – начинът, по който той води войната, и Хитлер като един мрачен гений. И всъщност затова Сталин е изигран в буквалния смисъл на тази дума.

Но в никакъв случай не бива да се слага на сметките на Съветския съюз и на Сталин, че едва ли не те са искали да организират войната. Нещо повече, западните съюзници създадоха Хитлер – създадоха го американските концерни и банки, две трети от финансовите средства, които са насочени към постваймарска Германия през 20-те и началото на 30-те години, са американски капитали. Забележете, същите източници финансират и съветската индустриализация, буквално цели заводи по време на Голямата депресия като този в Магнитогорск са изнесени от Америка и монтирани в Русия. Стотици хиляди американски техници, инженери и специалисти участват в голямата съветска индустриализация.

- Значи не става дума за идеология, а за пари?

- Извинявайте, но идеологията е отвличащо мероприятие за големи маси от хора. Всъщност, Френската революция е измислила идеологиите. Идеологията e светска религия. Впрочем, един от елементите, които проф. Коткин цитира в своята книга е, че Сталин се опитва да прави модернизация в епохата на масовите общества. Какво е Русия до голямата модернизация на Сталин – огромна селска вселена, където едното село дори не подозира за съществуването на другото, в която 90% от хората единственото, което са разбрали, е че участват в нещо като Руска империя, за която са отишли на война като пушечно месо.

Т.е., трябва да възникне някакъв грамаден геополитически катаклизъм, за да могат тези малки светове да осъзнаят, че са част от нещо голямо. Революцията е била неизбежна и е факт, че тя се провежда по такъв животински, жесток начин, продукт на което в крайна сметка е и Сталин, иначе той никога нямаше да излезе на повърхността.

Това, което ми направи най-голямо впечатление и е поставено от проф. Коткин изцяло в контекста на неговата книга, е как тези хора, дошли буквално отникъде, дошли от Кавказ, евреи, които преди не са имали право да влизат в големите градове на Руската империя, литовци историята изведнъж ги изкарва на повърхността и ги довежда до командни позиции на една от най-могъщите държави в света. Това е удивително и то не е грешка, а закономерност на историята. Същевременно, откъде идва цялата тази огромна енергия, взрив на ентусиазъм у руските и съветските хора? Никой още не може да оцени, че само 10 години след прочутата реч на Сталин, е направено нещо, което е незапомнено като героизъм.

Четейки Коткин, всъщност си направих една проста сметка, че от върха, от апотеоза на своето могъщество през 1936-1937 година, когато е конгресът на победителите, всъщност са минали само 17-18 г. Това е нищожен период. В рамките на този нищожен период една смачкана, унищожена, победена, минала през жестоката гражданска война страна, каквато е Русия, а след това Съветският съюз, достига до това да стане втора индустриална сила в света. Това не може да стане без жертви. Съвършено друг е въпросът дали всички тези жертви са били оправдани.

- Сосо, бившият семинарист, Адолф, един бездарен художник, разтърсват света. За гении ли става дума или за някакви обстоятелства, които в някаква геополитическа ситуация са извели тези личности на повърхността. Какво посочва проф. Коткин?

- И двете. Спомняте си прочутата реплика на Константин Симонов от 1956 г. и прочутата демаскираща реч на Хрушчов, в която той заявява: „Да, имало е мит, но е имало и личност”. Така че имало го е и едното, имало го е и другото.

Второ, което е много важно, качествата на големите персони са се срещнали в голямото желание на масите да играят съвършено нова роля в историята и те играят тази нова роля. Те вече не са масовката на Руския императорски балет, който е само за избрани. Те влизат в играта, те стават субекти на собствения си исторически живот, те се чувстват част от историческите сили, те става демиурзи. Както пише няколко пъти проф. Коткин, цитирайки Бухарин, Корней Чуковски и други: ние виждахме във Сталин себе си, той беше нашата еманация, беше нашето утре, нашата опора, нашето настояще и нашето бъдеще.

Същевременно трябва да кажем, че има и друго. Стивън Коткин най-добре - поне за мен от това, което съм чел - описва драматичното противоречие на руската история. Той казва, че през цялото време Русия, руският народ и руските хора са изпълнени с усещането, че те имат месианска и историческа роля в световната история. От друга страна, казва той, те винаги са в условията на непрекъсната борба с по-богатия, по-еманципирания и, разбира се, по-могъщ Запад. И драмата се получава от това, казва той, че през цялото време Русия трябва да взема западните технологии, което означава сила, за да защитава своята незападна идентичност. Т.е., омагьосаният кръг се получава от това, че вземат голяма част от технологическото, военно и друго превъзходство на Запада, от цивилизационната матрица на Запада, а от друга страна никой от големите руски мислители не си задава въпроса: а защо изоставаме.

Защото цялото руско цивилизационно развитие от Иван Грозни насам е в това, че Русия живее в някакво инерционно извънисторическо време, след това получава предизвикателство от Запада под формата на военен или някакъв друг удар, сетне се мобилизира, отвръща, има един период от 50-60-100 години максимум, в който се движи по инерция, и след това отново изпада в летаргия. Тя няма генерация на енергия за собствено развитие. Тя не е активна, тя е реактивна на външно предизвикателство.

 

Вижте цялото интервю във видеото на ПИК TV:

Сподели:
Напиши коментар »
(67)
1
= Това са все думи на Селяните дето отглеждат в КОЧИНИ без “Био Сигурност„ прасета ???? До кога за едни ще има Правила а за други НЕ ?????????????????
2
ДО 1...........................ТИ КАК ЯДЕШ МАРУЛИ,ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ........ТАКА ХОРАТА ЯДЪТ ПАРЖОЛИ.....................................ВЕГАН СКА.....П....АН...................
3
Е'ати професора,щом смята Сталин за най -великата личност на 20 век! Като образован човек,поне да беше уважил гилдията - при толкова гениални учени...Явно и професурата му е такава - руска политикономия с носталгични червени оттенъци!
4
Респектиращо точен коментар за една изключителна книга! С нетърпение чакам да излезе и третия ѝ том.
5
Само психично болен, фанатизиран комунист може да каже подобни думи за най-свирепия изверг в историята на цялото човечество! Само дебил може да изрече тези скврени слова за един психично болен изрод, доказан параноик, предизвикал Втората световна война (доказано е) и изпратил на смърт повече от 25 милиона граждани на собствената си страна! Отделно причинил с невежеството, простотията, грандоманщината, простащината и чудовищната диктатура още 25 милиона жертви във Втората световна война, която сам предизвика! Защо червеният и в червата професор Иво мълчи за пакта за ненападение между двамата свирепи диктатори, за това, че хитлеристка Германия беше въоръжена почти изцяло с неоценимата помощ на Сталин? Крайно време е подобни дебили да не мърсят мрежата! И без това вече няма наивници, които да им вярват! Дори и в тяхната комунистическа партия!
6
Този Мазен Самовлюбен ПИдалИН , дето сам се омайва от лигавките си ПРО-раша сравнения и идеи е на отвратното животну като Илена Йончева , Нона Йотова Кури Сланинова ............ ............... До - 2 “али баба“ ...НЕ си ме разбрал : Аз съм Против СМЕШНИТЕ оправдания на тези дето казват че Гледали свинете като свои деца , това е ТЪПО ! По добре да кажат ИСТИНАТА „ че ги е жал за загубата на месото им ,,, Нищо веганско -ИДИОТЧО ! -- Първо Мисли “али баба “ и после пиши , Ти ща гледаш ли прасе като гледаш детето си ... Ти сигурно гледаш детето си като Прасе ??????????????????
7
През 1927 г. Бехтерев (нобелов лауреат) е доведен от Петербург в Москва да прегледа Сталин, защото се оплаквал от изтръпване на дясната ръка. Вечерта в Болшой театър, го среща приятел и го пита какво прави в Москва, а той отговаря "Дойдох да прегледам един параноик". Още същата вечер Бехтерев е отровен. И това е най-великия човек на 20-век?
8
През 1927 г. Бехтерев (нобелов лауреат) е доведен от Петербург в Москва да прегледа Сталин, защото се оплаквал от изтръпване на дясната ръка. Вечерта в Болшой театър, го среща приятел и го пита какво прави в Москва, а той отговаря "Дойдох да прегледам един параноик". Още същата вечер Бехтерев е отровен. И това е най-великия човек на 20-век?
9
Щом някой реабилитира Сталин означава само едно, че се готви да го повтори и оправдае зверствата, които са го обладали и смята да извърши. А Иво Христов постоянно се увлича и излиза от коловоза на разума.
10
Да ти домилее от песнопенията на професора.Руските революции - най-истински,руските диктатори - най-човечни,руската политика - най-правилната,а Русия - върха на цивилизацията? Майтап бе,Уили.....
11
1.) Професора казва, че Сталин е най-значим, а не най-велик. 2.) И ако не Сталин, то може би според вас Хитлер е най-значим!!! Да, Сталин е "виновен", че днес по улиците на ГЕЙропа се разхождат ПEДEPACИ, ЦИГAHИ и ХАЗАРИ. :-) Без Сталин, щеше да е Хитлер,и сега в един глас щяхте да казвате, колко велик е Хитлер,както казвате КОЛКО ВЕЛИК е ТИКВАТА. :-)
12
Както винаги има хора разбиращи от всичко и пишат и плюват!! А бе байовци ,професорът казва ЗНАЧИМА , а не ВЕЛИКА, !!
14
ТИ ОТГЛЕЖДАЛ ЛИ СИ ПРЕЗ ТВОЯ ЖИВОТ ....ЖИВОТНО НЯКАКВО КАКВО ТО И ДА Е ........ДА РАЗБЕРЕШ .....ЧЕ ТО СТАВА КАТО ЧАСТ ОТ КЪЩАТА ТИ........КАЗВА СЕ ПРЕВЪРЗВАНЕ.......ЗАТОВА ХОРАТА КАЗВАТ КАТО ДЕТЕ...........НО ТИ СИГУРНО НЯМАШ ЖИВОТНО ВЪВ ВАС ЗАТОВА НЕ ТИ Е МИЛО..............А ЗА ДЕТЕ МИ Е ПЪЛЕН ОТЛИЧНИК........КАТО НЕ ПОЗНАВАШ ХОРАТА НЕ ГИ СЪДИ И ОПРЕДЕЛЯЙ.................ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ АЗ СЪМ ЖИВЯЛ НА СЕЛО И ОБИЧАМ ЖИВОТНИТЕ ........А ПРАСЕТО КАТО ТЕБ Е ДАДЕНО ДА ХРАНИ ЧОВЕКА ИДИОТЧО.................
15
Ей СМРАД, не говори срещу БКП-ту, че и аз съм от тях.Сега съм ГЕЙбераст, но моята майка е БКП-ту.Ясен ли съм, бе EБAH "демократски" ГЪ3?! :-) :-) :-)
16
Разумните хора говорят за сталинизма, докато идиотите говорят за Сталин. Затова не могат да се разберат.
17
ТЕМАТА НЕ Е ИНТЕРЕСНА.СТАЛИН МИ Е ПОСЛЕДНА ГРИЖА И ОЩЕ ПОВЕЧЕ МНЕНИЕТО НА ТОЯ ПРОФЕСОР ИВО... ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ И ПИСАНИЯТА НА ТОЯ КОТКИН ЛИ Е КАКЪВ Е... ЗАНИМАВАТЕ НИ С ДИВОТИИ! КОЯ ГОДИНА Е ДНЕС??!! ДАВАТЕ ЛИ СИ СМЕТКА??!!!
18
в Русия хората ги е страх да си признаят че Сталин е бил чудовище за обикновените Руснаци по периферията на Русия ..точно в тези области Сталин е извършел геноцид върху тях дори и върху българи чрез така неречения отряд ГУЛАК , българи са били натоварени на шлепове и издавени в Черно Море .
19
Червените нечовеци продължават да величаят най-големите си касапи. Тази секта трябва да бъде забранена! Дано на дебилите, които гласуват за тях, да им дойде малко акъл!
20
Сталин-грузинеца и Хитлер-австриеца са хората избили най-много руснаци и комунисти в Историята!!!:):):)А Дебил Христов още не е разбрал!!!:):):)Сталин мн е Убиец на Милиони руснаци,нищо повече!!!:):):)Пишете повечко книги и възхвала за Сталин-Русоубиеца!!!:):):)
21
Огромно впечатление ми направи интервюто,в което казва,че селищата са толкова много отдалечени едно от друго,че почти не са подозирали за съществуването си.Тогава значи ,че с години на такава самоизолация,крепостниците са се женели помежду си като роднини и следователно от там има това израждане на народонаселението,което ги прави жестоки и самоизяждащи се по време на революцията,по време на войните.Значи ли.че това оправдава голямото разместване на цели народностни групи,за да се подобри извратеният генофонд на крепостните.Не съм чела Коткин,но интрвюто ме навежда на много по-различни мисли,от изказаното,а и ми дава известно обяснение за онова което протича и в момента в тази извратена държава.
22
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
23
А бе ние виждаме, че казва "значим", а не "велик", но с думите си той го величае и му се прекланя. Това няма как да се скрие. Говедата сте си говеда!
24
Бягай до най близката аптека до като съвсем не си превъртял !!!
25
Хитлер също се е възхищавал и учил от Сталин! Фюрерът още не беше излязъл на политическата сцена, а Сталин вече се беше разправил с милиони! По последни данни , проучване по поръчка на Руската Дума, жертвите от Сталинизма са към 42 милиона...Може би , само в Кампучия Червените камери са избили повече от собствения си народ , от колкото грузинския Сатрап, но и те се наричаха комунисти! Самият професор смело се присъедини към ония 80 % , както той сам ги нарече!
26
Ако искаш да оставиш следа по пътя — върви след хората, но ако искаш да оставиш следа в историята — накарай хората да вървят след теб.
27
професорин Иво Дебило 80% Христов за пореден път забърка един умопомрачителен бля-бла тюрлю -гювеч.Е,"Нема такава държава" в която такъв титулован кретен да говори идиотщини,та и да преподава на студентите.Просто като ги наредиш...проф.Иво Дебило80%Христов,проф.Румен Гечев,,проф.Андрей Пантев,проф.Искра Баева,проф.Стефан Данаилов......."светилищата" на българската култура и наука.гениите на нищетата на мисъл и действие.
28
От всичките 100 членове на ЦК на болшевиките само двама не са юдо-хазахи: руснакът Калинин /жена му е юдо-хазарка/ и сефарадският евреин Йосиф Джугашвили, чиито далечни прародители са португалски евреи, изселени през 1498 г на португалския остров Джуга /евреин/. Маскиран като грузинец с наставката към името си "швили", този демон, заедно със сифилистикът Ленин / юдо-хазарин/ от завземането на Зимния дворец до разпадането на измисления от тях т. н. "Съветски съюз" през 1992 г са умъртвили 130 милиона руснаци. Ето с такива кръволоци се гордеят българските комунисти и измисленият професор Иво Христов.
29
Ако ще се съревновават Хитлер и Сталин ще е спорно кой от двамата е изтрепал повече хора. Според г-н Дебилов може би водещ е Сталин като най голям убиец за 20 век
30
Не сте прав г-н Професоре, най-велик е Б. Борисов от Банкя!
31
Тоя “професор” има патологично държание!
32
"Последствията от постъпките ни са плашило за страхливците и светъл лъч за мъдреците. Светът е една шахматна дъска. Фигурите, това са всекидневните ни постъпки; правилата на играта са тъй наречените природни закони. Не можем да видим Играча, който е от другата страна на дъската, но знаем, че е справедлив, честен и търпелив."
33
отговор на коментар
Ама то това не лъжа. Сталин и комунистите сЪ убили много повече невини граждани от Хитлер!
34
Цитирам професора: По принцип нисшите форми на живот са по-устойчиви и по-агресивни. Правотата на това заключение се потвърждава в голяма част от коментарите, написани от хора, които изобщо не разбират света, в който живеят и отказват да научат каквато и да било освен цената на храната и бензина.
35
А БЕ ДЕБИЛИ, КПСС БЕШЕ ЗАБРАНЕН ОЩЕ В 1990 Г. В СССР. В БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА ТРЯБВАШЕ 100 ПЪТИ ДА ЗАБРАНЯТ БКП-БСП.
36
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
37
ТОВА Е СТОЛЕТНИЦАТА , ЩОМ ИВО ХРИСТОВ ВЕЛИЧАЕ СТАЛИН - ЛИЧНОСТТА КОЯТО УБИ МИЛИОНИ ЧОВЕЦИ И РЕДНОТО Е ЗА ПНЕГО ДА НЕ СЕ ГОВОРИ ДОРИ.
38
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
39
Страшни времена идат. Тиквата ке падне от плето и чумави свини ке я ръфат.
40
като за дебили!Саксонците почнали войната.И нито дума за руските войни и 'аншлуси' в Прибалтика и Финландия.Все пак остават 20% дори и според Дебилов!
41
Толкова ли си зле? Задръж малко, бягам до аптеката и идвам на бегом да ти донеса розовите хапчета! Сигурно трябва да ги вземаш в двойни дози! То и дебил, пардон - проф. Иво можеше да ти помогне, ама е зает в момента. Чете лекции в Библиотекарския за "подвизите" на Джугашвили, за "приноса" му в победата на Червената армия във Втората световна война и за "любовта" на съветските народи към личността му.! Ако не издържаш и вече ти се привиждат Путин, Кремъл и др, пий две чаши студена вода, аз идвам.
42
Четейки статията не виждам нищо ново и различно в мисленето на г-н Христов от предни му изявления, убеждения и умотворения. Сериозно притеснен съм обаче, че цяла комисия е заседавала, изслушвала го е и е взела решение да му се присъди професорска титла. Искам да бъда разбран правилно - притеснението ми е, че има хора и над него в тази посока на мислене.
43
А сащ, янките, бледоликите,краварите, говедарите, нобеловите лауреати, тюлените, цаците,морските пехотинци, морските разбойници и....колко хора избиха? МИЛИАРД или с И?
44
Ако Сталин му беше цепнал гъзеца на тоя дебил, друга песен щеше да пее!
45
отговор на коментар
Поне данните за етническия състав на Болшевишката партия и ръководствата на съюза,съюзните републики,министерствата и културните институции на Съветска Русия са проверими и към днешна дата в една или друга степен достъпни за широката публика. Още в края на 1917г. американското военно аташе в Петербург донася,че в "Руската" революция преобладават еvrеи. Реално във висшите партийни,военни и държавни органи от 90 до 98% са неруснаци - ной-много евrеи,значителна част от които дошли от САЩ,Германия,Франция и Британия да правят Революция.Има и доста литовци,поляци,финландци,немци,грузинци,че и нашия sерсемин Кръстьо Раковски. Руснаци - тук-там по някой за парлама. Пита се защо и викат Руска революция като е извършена от iвrеи и сбироток от европейски революционери? До изгонването на Троцки Руската революция на 90% съвпада с днешната Lиберастна революция - права на пеdерасти и jейове,подигравка с религиите,отмяна на моногамния брак,първите в света голи gей паради през 1918 и 1919г.,sекsуални комсомолски комуни,наказание за sлово на омrазата. Апропо повечето от сегашните lиберастки практики са патентовани най-напред в Съветска Русия. Сталин разгони и разпертушини доколкото можа gей-дружинката на Ленин и Троцки и прекрати lибераст-болшевишката sексуална вакханалия вихреща се в държавата до 30-те години на миналия век. Не случайно по Сталин вият като койоти hаzарите,gейовете,пеdераsтите и всички антихристиянски dевианти.
46
Преди години Крадлив Дедо каза, че българинът трябва да си смени чипа за да може държавата да върви напред. Ама това доброволно трудно става, трябва силен катализатор. Сталин точно това е направил, силово, скок от феодализма към индустриализация и военно превъзходство. Който има нещо между двете уши ще разбере, на останалите проф. Христов е отредил място.
47
Силовите катализатори винаги имат незавидна съдба.
48
Един нарцис се въззхищава на друг нарцис
49
Нарцисизмът винаги остава неразбран. А победата не е на Сталин, а на руския народ.
50
Сталин не им смени чипа , а им изглади мозъците и им наниза войнишки каски! Най-отпред вървеше "самоотвержения" руски солдат , а след него НКВД, които разстрелваха всичко що мърда, и е оцеляло...Е, ликвидираха и техните семейства! Интересно изваждане от "феодализма"! Как беше..."есть человека, есть проблема, Нету человека ...нет проблема"!
51
ПРИСЪЕДИНЯВАМ СЕ КЪМ ПРОФЕСОРА - СТАЛИН КАК ДА НЕ Е ВЕЛИК? СТАЛИН Е МНОГО ДОБЪР ЧОВЕК, ИЗБИЛ Е НАЙ МНОГО ДЕБИЛИ, ПРЕДИМНО СВОИ СЪНАРОДНИЦИ, ДАЖЕ И НАШИ ИЗТЪКНАТИ ДЕБИЛИ, КАТО ГОШО, ТРАЙЧО И МН. ДР! УРА ДРУГАРИ!
52
отговор на коментар
Разбира се,че е чистил хазаро-болшевишки шемети бълнуващи за световна революция - изчистил е изявените пеdерасти и gейове,както и социал-либерастващите шушумиги. Сталин проформа е комунист,а всъщност е най-великият руски геополитик. Това,че е силно разредил върхушката на руското и световното hазарство е съпътсващ ефект - Сталин никога не е правил расистки изказвания и действия,а е разчистил гробокапачите на руската цивилизация. Както казва Чърчил - завари Русия с дървено рало,а я остави с атомна бомба.
53
Г-н набеден "професор"!Ти си от ония 80% дебили,които ти сам оповести без капка срам за българския народ и то от трибуната на парламента.Кажи ми кой пръв построи концентрационни лагери в света от когото видя Хитлер и в последствие ги направи и той,но по зловещи?!Пръв ги направи Сталин и той лично ги показа на Хитлер,по времето когато бяха сключили пакта за ненападение.
54
Политонанистите евроатлантици започнаха лъскането на бастуни!Малко история.Велекият Х.Пинтър бе удостоен с титлата доктор хонорис кауза на СУ!Академичното слово бе-за значението на думите!Лъскачи не е лошо малко да четете!В последващо интервю след награждаването на въпрос как би охарактеризирал философията на американеца заяви-ТЯ СЕ СВЕЖДА ДО СЛЕДНОТО ЦЕЛУНИМИ ЗАДНИКА ИЛИ ЩЕ ТИ РАЗБИЯ МУТРАТА!В нашата страна много лизачи още преди да усетят юмрука...С една дума еничари!УТРЕ Е 6 АВГУСТ,КОЙ КАКВО ИЗВЪРШИ ТОГАВА..ПРЕСТЪЛНЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО-УПОТРЕБИХА АТОМНА БОМБА УБИХА 300000 НЕВИННИ!ЗНАЕТЕ ЛИ,А
55
Въпросният проф. е най значимия дебил в България през 21 век.
56
Професорът говори за Сталин но е в голяма грешка по велик в момента от Тиквоча няма Даже надмина бай Тошо по простотия
57
ДЕБИЛЪТ СИ Е ДЕБИЛ, ЧЕ И РУСКА ПОДЛОГА НА ВСИЧКО ОТГОРЕ !
58
Това професор маи изтрещя съвсем. Как ли ще ни представлява в европейския парламент? Какво ли ще си мислят за нас хората там?
59
Може би професорът е прав. Ако не беше тирана Сталин , сега в цяла Европа щеше да се говори немски, просто защото демократичните и прогресивни държави се предадоха без бой на Хитлер. Следвайки тази мисъл , това значи ли , че личност на 21 век е една българска , изявена , закръглена ТИКВА ?
60
отговор на коментар
до политически неграмотния 58 : има само съвпадение на имената.
61
отговор на коментар
Марче мале. Той професор Христов не случайно каза, че 80% от българите са с умствено изоставане. Гледай сега какво е казал той (Сталин е най - значимата личност), а ти с свойта изостаналост как го разбираш (Сталин е най - великата личност). Провери сега има ли разлика между значим и велик и си да отговор на въпроса ти попадаш ли в тези 80% с умствена изостаналост. А дали Сталин е най значимата личност аз не мога да кажа, защото зависи от критериите които човек си поставя за ЗНАЧИМ но със сигурност има огромно отражение върху съвременния сват и веднага след него се нарежда Хитлер.
62
Сталин е олицетворение на сатаната . Най големия изрод пръкнал са на света . Затрил милиони невинни хора . Създал една система на подтисничество ,манипулации и тормоз за милиони . Върнал човечеството с години назад. Няма аналог на неговите престъпления . Трябваше да бъде съден от световен съд посмъртно и заклеймен като най - гадното чудовище пръкнало се от ада и дошло на земята . Да бъде проклет навеки . А такива като Иво Христов - комунистическа отрепка , дано потъне в ада от където е дошъл !!!!!!
63
Сталин е олицетворение на сатаната . Най големия изрод пръкнал са на света . Затрил милиони невинни хора . Създал една система на подтисничество ,манипулации и тормоз за милиони . Върнал човечеството с години назад. Няма аналог на неговите престъпления . Трябваше да бъде съден от световен съд посмъртно и заклеймен като най - гадното чудовище пръкнало се от ада и дошло на земята . Да бъде проклет навеки . А такива като Иво Христов - комунистическа отрепка , дано потъне в ада от където е дошъл !!!!!!
64
След най-значимата личност на 20-ти век - Сталин, следва проф Иво Христов - 80% дебили.
65
Другаря Иво Христов е един психично болен, фанатизиран комунист.
66
ПРОФ. ИВО ХРИСТОВ Е УМСТВЕНО ДЕГРАДИРАЛ БОЛШЕВИК .
67
Браво професоре. Нарита гербаците в т@ш@ците. Щом чувам жалко гербарско квичене значи се справяте добре.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 26701
архив

Пациент в лудница заявява: - Аз съм Наполеон. Друг пациент го пита как е разбрал, а той отвръща, че господ му е казал. Изведнъж от другата стая се чува вик: - Не съм ти казвал!

няма нови новини
Днес: 200
hot
най-четени новини в момента
сега
3374
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Росен Желязков: Ще предложи промени в Закона за автомобилните превози
x
АКТУАЛЕН ВЪПРОС: Какво да подаря за Коледа?
x