Вход
София
Времето в София 26 o C

САМО В ПИК TV! Сашо Диков пред медията ни: Пари от Цветан Василев не съм получавал. Опозицията на Корнелия Нинова иска коалиция с Бойко Борисов (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV! Сашо Диков пред медията ни: Пари от Цветан Василев не съм получавал. Опозицията на Корнелия Нинова иска коалиция с Бойко Борисов (ОБНОВЕНА)

на 04.06.2019
129104
48
САМО В ПИК TV! Сашо Диков пред медията ни: Пари от Цветан Василев не съм получавал. Опозицията на Корнелия Нинова иска коалиция с Бойко Борисов (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
04.06.2019
48
129104

Дългогодишният спортен кадър на БНТ проговаря за кандидатурата си за поста на генерален директор в държавната телевизия със смазващи разкрития за медийното задкулисие.

САМО В ПИК! Сашо Диков пред медията ни: Кандидатирам се за шеф на БНТ, да му мисли СЕМ

САМО В ПИК! Сашо Диков пред медията ни: Кандидатирам се за шеф на БНТ, да му мисли СЕМ

Най-известният спортен журналист от края на миналия и...

на 20.05.2019

"Сегашната ситуация с БНТ е унизителна. Човек не може да не го види, когато гледа какво се случва през последните две години. Беше спряно предаването на Валя Ахчиева, което е разследващо. Нямаше никакво обяснение за това към аудиторията", заяви Диков. 

"В пика на "Апартаментгейт" те се занимават в "Референдум" с някакви външно политически теми и каква Европа ни очаква. Тази телевизия се държи като държавна, а не като обществена. Ако беше такава, трябваше да отбележи темата за апартаментите, която е безпрецедентна. По нея викаха само социолози и политолози, които едва ли имат най-точната гледна точка. Видно е и поведението на журналистите към някои хора от властта. Например, Бойко Василев не направи остро интервю с Бойко Борисов каквото направи Джордж Буш", коментира Диков. 

По думите му в новините и публицистиката на БНТ нямало новини за протестите в България, а само в съседните страни. "Има цензура и това е повече от ясно", смята кандидатът за шеф на БНТ. Диков се възмути и от жеста със среден пръст на Емил Кошлуков и каза, че в никоя друга държава нямало да бъде позволено той да остане водещ. 

"Очевадно е, че в държавната телевизия има зависимост от властимащите", каза още Диков и бе попитан от водещата Ива Николова дали той е декларирал пред СЕМ какви лични зависимости има, щом иска да се кандидатира за шеф на националната медия. 

"Казвам и заявявам и затова се съдя с Антон Тодоров, който ме накара да се прекръстя, че не съм получавал пари от Цветан Василев. Аз отказал, защото никога не съм се кръстил за такива неща. Тогава той подходи йезуитски и поиска да се закълна в дъщеря ми, че не съм получавал пари от Цветан Василев. Но не съм получавал и затова се заклех в детето си, че нямам отношения и зависимости към никого. Пари през 40-годишната ми кариера не съм получавал, нямам и облаги и други зависимости", категоричен бе Диков. 

ЕКШЪН: Сашо Диков срещу Къци Вапцаров за шеф на БНТ

ЕКШЪН: Сашо Диков срещу Къци Вапцаров за шеф на БНТ

Куриозни участници в конкурса за нов шеф на БНТ!

Един...

на 03.06.2019

Николова попита защо е защитавал Местан, когато се криеше в турското посолство. "Бранех го, защото не беше ясно защо го гонят и за какво му махат охраната. По принцип съм на страната на хората, към които се постъпва некоректно. Затова навремето бях на страната на Алексей Петров, а после и на Иванчева. Не съм на страната на Цветан Василев, а искам да направя интервю с всеки човек, който е интересен за обществото. Искам да направя интервю и с Бойко Борисов, и със Сотир Цацаров, но те не искат", обясни Диков. По думите му той проблеми и зависимости няма по никаква линия. 

На въпрос дали Цветан Василев финансира "Евроком", той отговори: "Цветан Василев никога не съм го виждал извън двете интервюта, които съм правил с него в Белград и общо не съм имал с него. Една стотинка не съм взел и дори си платих обяда с моите пари, преди да направим интервюто с него в Белград и преди да дойде. 

Навремето са ми предлагали всякакви работи, включително много пари. Предлагали са ми на два пъти пари и единият път съм го казвал - Алексей Петров ми написа на една бележка "първа вноска" и я сложи върху една пачка. Това беше след като излезе от ареста. Но аз не ги взех", обяви Диков. 

Диков разказа и за случай с Гриша Ганчев и Христо Стоичков, които също го обвинявали, че е купен, но той им доказал обратното. "В друг случай един известен бизнесмен след като взехме интервю, искаше да ме почерпи. Но аз отказал и не сме имали преди разговора изобщо подобни уговорки. Отказах този вид почерпка, както и на Алексей Петров, с когото също не съм имал уговорка, а ви обясних защото го бранех. Сега искам интервю и от Иван Гешев да взема, но той не иска. 

Никога не съм казвал, че Иванчева е честна. Това, че нямат доказателства срещу сина на Арабаджиеви, не означава, че той не е извършил нещо незаконно. Слушам в съда и виждам, че прокурорът не може да представи доказателства. Аз това казвам", обяви Диков, но Ива Николова припомни, че две репортерки са плачели, когато вкарали Иванчева обратно в ареста.

"Начинът, по който прокуратурата се бори с престъпността и корупцията, не е ефективен. Те не знаят как да изработят доказателствата. Ето в случая с Иванчева, ако бяха изчакали още малко тя да вземе парите, и тогава да спрат колата, щяха да имат неоспорими доказателства. Разследващите обаче се некадърни или пък умишлено проварят акции", коментира Диков. Той нападна и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев заради терасата му, но не отговори дали той е бил отстранен заради проверката срещу Кирил Добрев, която направи и затова бе атакуван от БСП и президента Радев.

САМО В ПИК: Къци Вапцаров готов за битката за БНТ: Сашо Диков ми е астрален близнак! Силен е и борбен

САМО В ПИК: Къци Вапцаров готов за битката за БНТ: Сашо Диков ми е астрален близнак! Силен е и борбен

Къци Вапцаров проговори първо пред ПИК за решението си да...

на 03.06.2019

"Не ми е заветната мечта да не управлява Бойко Борисов, а да се управлява България с интелект и разум. Да не сме на последно място по всичко, даже по свобода на словото", коментира журналистът и заяви, че само няколко медии са свободни, като не можа да отговори как така няма свобода на медиите, след като всички пишат срещу властта денонощно. Не можа и да каже защо медиите на олигарха Прокопиев не написаха и ред за имотите и кумството на Лозан Панов и как са свободни, след като за него не пишат и ред. 

"Казал съм лично на Корнелия Нинова, че бърка затова, че не пуска ПИК на "Позитано" 20. Но тя каза, че само сте плюели по нея и затова няма да ви пуска. Помниш ли, че питах и Лозан Панов въпросите, които "Канал 3" иска да му зададе и после имах за това скандал с Иво Прокопиев. Аз ако съм на мястото на Лозан Панов и Прокопиев, ще направя брифинг пред всички. Казвал съм го и на Корнелия Нинова. Губят от това, че бягат от журналистите", обясни още Диков. 

Ива Николова напомни, че въпросните собственици на медии, за които Диков твърди, че са свободни, са клиенти на прокуратурата и подсъдими. "Обвиненията срещу Прокопиев и Симеон Дянков са абсолютно измислени и ще паднат. На първа инстанция видяхте, че се стигна до оправдателна присъда за Огнян Донев. Тези обвинения срещу нуго бяха абсурдни и направени, само за да почнат да го тормозят, защото са критични", коментира кандидатът за шеф на БНТ. 

"Дали съдът е купен, за да вземе такова решение, аз не знам. Сега искам и последното решение срещу Росен Босен да се види какво е, защото Крънчева го осъди на 1000 лв. за клевета срещу Стоян Мавродиев. Журналист не може да се съди за такива неща", обяви Диков, но Ива Николова му припомни, че всички жалби в Страсбург са срещу съда, а не срещу прокуратурата, което показва кое звено работи зле. Диков се опита да си измъкне с разказ за провалена инвестиция на китайци в София, които били заведени от Александър Томов при Борисов, но на третата среща премиерът поискал лично да се види с тях. След това бил сключен консултантски договор между фирмата на китаеца и Иван Саздов за 34 млн. евро.

Не можа обаче да обясни защо това не е доказано в съда и заяви, че никой не се интересувал от тези факти. Ива Николова припомни, че Саздов съди за 1 млн. лв. Елена Йончева заради клеветите за къщата в Барселона, по които вече за правени неколкократни проверки и е ясно, че няма нищо общо. Според Диков обаче работата на прокуратурата била да се самосезира, а не да бъдат подавани сигнали от журналистите. 

Николова припомни, че прокуратурата трябва да разследва и Лозан Панов заради безумно евтиния апартамент, който жена му е купила от собствениците на "Артекс" Мирянови, както и за вилата му на морето, също купена евтино. 

"Да го разследват Лозан Панов, нищо против нямам. Но повечето от дейността на прокуратурата не стигат до присъди. Искам като в Румъния всички да действат заедно. 90% от обвиненията там издържат в съда и съдът ги вкарва в закона", каза Диков. Николова обаче припомни, че Кьовеши има ниски оценки в Европа и попита какво ще прави Корнелия Нинова, ако започнат да я разследват за аферите й "Техноимпекс" и "Хохегер", както и Елена Йончева за КТБ.

"Да ти вкарат в затвора, да изгният там, ако са виновни. Нямам против. Щом се докаже вина, да изгният в затвора", обяви Диков. Той обаче заяви, че Нинова е била права да не вкара Сергей Станишев в листата, тъй като извадил фалшив документ за извеждане на децата им в чужбина. 

"Опозицията на Корнелия Нинова е ясно, че иска коалиция с Бойко Борисов. Затова му дадоха на Георги Гергов толкова милиони за една дупка. Тази опозиция да има достойнството и да си признае, че Корнелия Нинова е против коалиция с Борисов и затова я атакуват", призова Диков. Той отново заяви, че България била на последно място в ЕС, но не можа да уточни по какво точно и се обърка в обяснението си защо в такъв случай сме с толкова нисък външен дълг спрямо БВП.  

"Аз не казвам, че Корнелия Нинова нещо ще направи и не знам какво ще е точно. Аз също се плаша какво може да стане с нея, но и така, както е сега не може. Трябват ни резултати. Нямаме един свестен проект, който да предложим на китайците, а в Сърбия усвоявам милиарди китайски пари.

В сравнение с комунистите, Борисов наистина е направил много, признавам, но не може да се отрече. Но за 10 години няма една магистрала от граница до граница, няма детска болница. Трябва още неща да се правят и не може да крием това", каза още Диков. Николова обаче го контрира, че не може да се изтъкват само негативите, а да не се признава колко е направено, на което Диков повтори, че не може да се отрече, че Борисов е направил в пъти повече от комунистите. 

"Лошите и отвратителни неща в Нова телевизия започнаха още преди време с махането на Кулезич и моето махане. Това го направи уж европеецът Дидие Щосел. Попитах го кой го натиска, но той не отговори. Те не са започнали от сега тези неща. Предложих му, щом му е скъпо, да станем вътрешна продукция и продуцентът да работи без пари, но той отказа. А ние имахме най-високите рейтинги. След нашето уволнение стана ясно, че този човек е хванат с нещо. 

Сега български бизнесмен си купува телевизия и това е атомна бомба в гащите. Когато имаш голям бизнес, няма как да си независим от държавата и рано или късно, ако се опълчиш срещу властта, държавата ще те разкатае.

Тук говорих преди малко и с новата шефка на новините на Нова телевизия - Миляна, която е мой кадър, но тръгна по друг път в "Канал 3". Там е последната й работа - в телевизията на Пеевски, и сега с взимането й в Нова телевизия, те си вкараха имиджов автогол. Аз й казах, че новините, които ръководи сега, трябва да са три пъти по-обективни от другите, за да няма сянка на съмнение върху нея", разказа Диков и отговори, че обикновени бизнесмени, чиито имена са ясни, са собственици на "Евроком" и са на трето място по приходи на изборите и явно знаят как да правят медия. "Не се интересувам кой плаща, заплатата ми идва от тях. Те си намират пари и явно печелят пари.

Тук работят и Николай Бареков, който си е купил един час ефирно време. Тук е и Люба Кулезич. Това е свободна медия. По целия свят външните продукции си купуват време и това е нормално", каза Диков. Той разказа и как Зурлева е щяла да спре предаване в Нова телевизия с Алексей Петров, но продуцентите му застанали зад него и в крайна сметка предаването се излъчило.

По повод конкурса за шеф на БНТ, Диков заяви, че в зависимост от гледната точка, той има много шансове срещу опонентите си като концепция и способност. Ако се съди обаче по това кой е удобен, той ще бъде на последно място. 

"Никой не гледа сега тази телевизия, защото е уплашена и слугинажна. Затова най-после трябва да се постави въпросът къде отиват тези 67 млн. лв. извън заплатите, които са 21 млн. лв. Трябва да се извади това на бял свят и да се разчисти. Винаги досега, където съм бил шеф, е да събера екипа и да им кажа, че на всеки ще бъде даден шанс да покаже как работи и да го прави честно и коректно", заяви Диков. Попитан от Николова дали ще получи място, ако критикува Лозан Панов и вади документи за него, той я покани да направи такова предаване. 

"Това, което е задължително към хората, които критикуваме е да показваме и какво позитивно правят, за да е градивна критиката. Скоро един енергиен експерт ми каза като го поканих, че трябва за похвали Борисов, защото има повод и аз му казах, колкото иска да хвали, щом има за какво. И прокуратурата да хвалят, и Цацаров. Мен ме е яд, че отличник и страхотен юрист като Цацаров, няма резултати", коментира още Диков и каза по повод БНТ, че най-сериозният му конкурент ще е Кошлуков. 

"Няма да говоря срещу него, но в биографията му има ярки и очевадни факти. Жалкото е, че БНТ е докарана до просешка тояга във всякакъв смисъл. Канал 1 по рейтингите е в пъти по-негледаема от водещите телевизии. А останалите канали дори и никой не ги гледа. Това е само троене на пари. 

С Къци Вапцаров сме родени на една дата и няма да коментирам преди да видя какво са предложили като концепция. Нямам самомнение, че моето е най-доброто и правилно, нищо, че имам 40годишен опит. От миналите концепции най-много ми допадна на Иван Гарелов и го помолих преди няколко дни да ми даде съвети, но той изговори и поиска някои неща, които няма да коментирам. В "Труд" е казал вчера, че съм му искал концепцията, но той не ми е разрешил да я ползвам. Това не е коректно, защото концепцията му я има в интернет и аз мога веднага да я видя, не е нужно да я иска. Но така прави някакви внушения, които не са верни и коректни", разкри още Диков и бе категоричен, че трябва коренна промяна в БНТ.

Ива Николова му пожела да стане шеф на националната медия, за да се види дали наистина има как да се промени нещо, като пророкува, че ще остане без персонал и заканите, които прави трудно ще може да изпълни. Диков обаче я похвали, че тя успява дори с една камера, без тон режисьор, без техник, без кабелен специалист, грим и пудра, успява да прави интересна журналистика и интервютата й се гледат в пъти повече отколкото с милионите, пръснати в БНТ.  

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 20310
архив

В час по физика госпожата пита:

- Ако оставя това парче злато на слънце какво ще стане?

Иванчо:

- Зависи къде?

- Ами да кажем на пейката пред училището...

- Аааа, тогава ще изчезне!

няма нови новини
Днес: 85
hot
най-четени новини в момента
сега
3619
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Влюбеният шеф Манчев глези новата си жена с див лаврак за 1000 лв. на пир край морския бряг
x
Как тялото ви да подсказва, че той не е подходящ за вас
x