САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов посочи ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ пред България, който сглобката на ГЕРБ, ППДБ и ДПС крие от нас (ВИДЕО)

Епицентър

САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов посочи ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ пред България, който сглобката на ГЕРБ, ППДБ и ДПС крие от нас (ВИДЕО)

60948
на 14.09.2023
САМО В ПИК TV! Социалдемократът Георги Анастасов посочи ОСНОВНИЯ ПРОБЛЕМ пред България, който сглобката на ГЕРБ, ППДБ и ДПС крие от нас (ВИДЕО)
Автор:   Цветан Фиков

Последвайте ни в Google News Showcase

Първо, искам да честитя на всички зрители на ПИК TV днешния светъл празник "Кръстовден" и да им пожелая Света Богородица да ни пази и да закриля България. За съжаление, вместо да се върви към единство на нацията и както са казвали тези, които са зад гърба ми на портретите - Янко Сакъзов и д-р Дертлиев, двама големи български социалдемократи - "да управляваме с таланта на целия народ", но това не се получава. Все се търсят различни форми за разделение. То не беше Паметникът на Съветската армия, който винаги се актуализира като проблем преди местни избори, не беше Трети март - един ден за мен и 90% от българите неоспорим български празник, защото е начало на съвременната българска държава. Такъв коментар направи председателят на партия "Български Социалдемократи" Георги Анастасов в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

По думите му проблемите на хората не са в тези теми, а в темата за доходите, работата и икономиката и това трябва да са каузите на всички българи. Според него политиците в България, вместо да търсят разделение, трябва да направят така, че да гарантират на българите пет неща: дом, храна, здравеопазване, образование и облекло.

"Това е пътят, а ние сякаш не го виждаме, за съжаление. Има едно изкуствено политическо, партизанско напрежение, без да се търси увеличаването на доходите. Това е изключително опасно и създава огромно напрежение в обществото. Ако оставим настрани предстоящите избори, парламентът трябва да търси механизми да се пребори с вопиющата безработица, с огромното разслоение и обедняване на българите", допълни Анастасов.

Според председателя на социалдемократите в момента в България има супербогати и супербедни хора, интелигентни хора, които не могат да живеят с една пенсия, и са принудени да ровят по кофите. Увеличават се просяците и никой от политиците не търси начин да се справи с този проблем, който не е съществувал до 10 ноември", добави още той. 

"Младите хора имат нужда от спокойствие и сигурност за утрешния ден. Да не търсят пътя на запад от Радомир, а да искат да останат в България. Да не работят като гастарбайтери в Западна Европа, защото ние българите сме горди хора. Трябва да опазим цвета на нацията, а това е младостта. Всеки говори за младите и когато управлява, не мисли за тях", категоричен е Георги Анастасов.

По думите му като се изключат платените протестиращи, хората от протестите през 2020 г., се чувстват излъгани. Той подчерта, че протестите винаги започват или импулсивно, или от една група платени протестъри. 

"После се събират хората, които наистина негодуват от даденото състояние или управление. Едно време имаше едни хубави тенджери под налягане. В момента виждаме само свистенето и от цилиндърчето излиза само парата, но вътре има огромно налягане. Страшното е това, че има голямо наслоено вътрешно напрежение, което увеличава възможността от взрив. Аз не бих казал, че ще има революционен взрив. Но когато по някакъв незначителен повод, ще излязат да протестират хора, може да се окаже, че не е точно моментът, който трябва." 

Той се надява да не се стигне до много голямо напрежение, което да избие изведнъж, защото това ще е пагубно за страната ни. По думите му един социален протест може да прерасне в политически много бързо. 

"Българинът се чувства излъган, той протестира, протестира и накрая се оказа, че тези, срещу които е протестирал, са излъчили своите представители и те са в управлението и са в съюз с тези, които са били от другата страна на барикадата. Това създава голямото напрежение. Трябваше да се каже ясно и категорично - България има нужда от правителство, за да не ескалира напрежението и да се сложат икономическите основи, а не да се говори за промяна в Конституцията и такива фамозни неща само за да се отклони истинският проблем - икономическият, социалният. Това е основата на тежката криза, в която е България", категоричен е Георги Анастасов. 

Той каза, че е горд, че заедно с д-р Дертлиев след краха на БСП през 90-те години е един от основоположниците на партия "Български Социалдемократи". И припомни, че заедно са сложили край на безсмислената война между социалистите и социалдемократите. 

"Знаете, че през 2016 г., аз се оттеглих, но това ме накара тази година на 20 май да се върна отново като председател на партията. Именно това огромно разделение и разпад, който виждам в лявото и лявоцентристкото пространство, ме накара и това е очеизвадно. Време е за събиране, а не за разделяне. Уви, това събиране не може да стане от днес за утре, защото има много наслоено недоверие, обидно думи изречени. Ние обаче трябва да намерим път да се съберем и да покажем друга политика. Това ще бъдат местните избори", допълни Анастасов. 

Той подчерта, че на местните избори левицата няма да се яви заедно. Социалдемократите ще участват самостоятелно със свой кандидат за кмет на София. Според него пречката да се явят заедно с БСП е липсата на време и съгласие за обща кандидатура между двете партии.

"Това беше най-очевидно в София, тъй като БСП тук търси привличането на своите бивши членове, които са я напуснали през годините, да ги върне пак в собствената си къщичка. Ние искахме да сме равноправни, искахме запазването на достойнството на всяка една от формациите. Не можем да сме присъдружна партия и това беше ясно казано в разговорите", отбеляза Анастасов. 

По думите му очевидно още не е дошло времето за този подход. Според него явно начинът е първо да се съберат българските социалдемократи, защото техните съюзници често са създавали в своите си среди социалдемократически формирования и паралелни структури с цел да отслабват партията на доктор Дертлиев.

"Ние ще се регистрираме за участие на тези избори в над половината от общините в България. Всяка структура ще си има собствена политика за коалиране. Сега, в този момент, социалдемократите трябва да покажат силата си в цялата страна. Хората да ги припознаят за лявата алтернатива. Да открият в нас хората, които защитават правата на хората на труда, на дребния и среден бизнес. В София ще имаме един силен кандидат за кмет, артистът Емил Емилов. Така ще можем да седнем като равноправни партньори и да разговаряме за обединение вляво", заключи Георги Анастасов. 

Целия разговор гледайте във видеото:

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 14 юни - Лъвовете да сдържат емоцията си, Везните да не прекаляват със стремежа си към власт
ПИК TV x
Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО) Николай Бареков пред ПИК TV: Ще има правителство на ДПС с мандата на ГЕРБ. Скоро Пеевски и Борисов ще стигнат до война (ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК