Вход
София
Времето в София 6 o C

САМО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева започва хайка за фалшиви болнични по празниците и разкри кой подклажда паниката за отнемане на деца: Спасяваме семейства, а не работим срещу родителите (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева започва хайка за фалшиви болнични по празниците и разкри кой подклажда паниката за отнемане на деца: Спасяваме семейства, а не работим срещу родителите (ОБНОВЕНА)

на 03.01.2020
66170
13
САМО В ПИК TV! Социалният министър Деница Сачева започва хайка за фалшиви болнични по празниците и разкри кой подклажда паниката за отнемане на деца: Спасяваме семейства, а не работим срещу родителите (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
03.01.2020
13
66170

Социалният министър Деница Сачева разкрива кой подклажда страховете от закона за социалните услуги и внушава на хората, че ще бъдат отнемани децата им. Ето какви стъпки ще предприеме ведомството й за разкриването на разкриването на ситуацията с 24-мата починали за една година в Дома за хора с деменция в Суходол, както и идеята за изграждането на Център за социална рехабилитация и интеграция към храма "Успение Богородично" в Горна Малина.

Деница Сачева търси подкрепата на Светия Синод за Закона за социалните услуги

Деница Сачева търси подкрепата на Светия Синод за Закона за социалните услуги

Министърът на труда и социалната политика Сеница...

на 13.12.2019

Как ще реагира новият социален министър на призивите на омбудсмана минималната пенсия да не бъде под прага на бедността и какво ще предприеме след ултиматума на работодателите първия ден от болничните да не се заплаща от тях?

"Днес инспекторатът на социалната агенция влезе на проверка в този дом. Няма неглижиране на грижата за хората в този дом. Трябва обаче да се каже, че хората, които се грижат за други със социални услуги в България, са на най-ниското стъпало в социална йерархия и работата им е неглижирана. 

В дома в Горско Косово наистина няма добри битови условия, но се прави всичко възможно хората там да получават добри грижи. В момента има 14 такива домове в България, които ще бъдат закрити, тъй като част от тях са на повече от 30-40 години, като някои са в бивши училища и казарми и там е трудно да се направи такъв ремонт, че да има необходимо добро ниво. Тече реформа и тези домове ще бъдат превърнати в центрове за социални услуги от друг тип.

Персоналът обаче се отнася много добре и не става дума изобщо за това, че те не полагат грижи. Битовите условия в подобни сгради трудно могат да бъдат подобрени, но ние вече търсим нови сгради за центрове за настаняване от семеен тип", обясни социалният министър.

"Процесът на деинституционализация не случайно тече повече от 10 години, защото освен сгради и фонд, се нуждаем и от персонал, тъй като за да се грижат за по-малко хора, се нуждаем от повече социални работници", каза Сачева.

Новият социален министър Деница Сачева с горещ коментар - ще се отнемат ли деца от бедни семейства

Новият социален министър Деница Сачева с горещ коментар - ще се отнемат ли деца от бедни семейства

Нямах време за адаптация. Вече съм в работен режим. Това...

на 19.12.2019

Тя обясни, че именно за това е бил нужен новият закон за социалните услуги, но в крайна сметка Министерството на труда и социалната политика е подкрепило отлагането му, тъй като е имало неразбиране и страхове по повод семейните политики. 

"Не знам кой подпали тези страхове, но има ситуации, при които български граждани имат деца от връзка с чужди граждани и при раздяла, детето остава там, като по отношение на него действат законите в съответната страна. Имаме оплаквания не само от Норвегия, но и от Германия, Италия и дори Хаити. Но това няма връзка с българските закони, а с тези в съответната страна. Оттам обаче се породиха тези страхове у нас, които нямат почва на нашата територия. Този страх започна да се пренася механично", обясни още социалният министър. По думите й в Сливен е имало провокация, която е била свързана с изборите и посещение на министър Красимир Вълчев, което е предстояло в същия ден, когато е задействан планът. 

"Трудно е установи кой е изпратил клипа, плашещ родителите, защото е пуснат от анонимен потребител във фейсбук. Стана обаче пределно ясно, че е направено умишлено", уточни Сачева. Тя припомни, че и срещу нея е имало такава провокация във връзка с брошура за сексуално образование в детските градини, която е била пусната от анонимен автор. В нея се твърдяло, че ще има джендър образование в детските градини, спуснато от Министерство на образованието и била набедена именно Сачева, но в крайна сметка станало ясно, че брошурата не е на ведомството и тя няма нищо общо с нея.

По думите й над 1500 деца са спасени от извеждане от семействата им благодарение на работата и помощта на социалните работници към родителите, а още над 350 деца са върнати у дома. "Само няколко са случаите на извеждане и те са свързани с насилие. Тези няколко случая на фона стотиците други, се преекспонират от медиите и не се обръща внимание на това какви са причините за извеждането на тези деца и не се казва, че така всъщност се спасява здравето и жива им", каза Сачева.

По нейно предложение в парламента ще се организира широк дебат по семейни политики, за да се обясни ясно всичко и да се пресече вълната от истерии и паника и да се успокоят страховете на хората. 

РАЗКРИТИЕ В ПИК И "РЕТРО": Новата министърка Деница Сачева осиновила дете

РАЗКРИТИЕ В ПИК И "РЕТРО": Новата министърка Деница Сачева осиновила дете

Новият социален министър Деница Сачева е горда майка на...

на 30.12.2019

"Категорично искам хората да знаят, че в България не се водят антисемейни политики. Каквито и проекти да се изпълняват у нас с финансиране от други държави, в областта на социалната политика страната ни винаги е имала собствен български модел и не взимаме какъвто и да е чужд модел", каза още министър Деница Сачева. 

По повод работата, която стартира с Българската православна църква, тя обясни, че се е обърнала към синода след становището им по повод Закона за социалните услуги. "Те имаха юридически доводи и затова аз исках да обсъдим и с тях въпроса и да вземем опит от социалната роля на църквата. Затова и вчера започнахме строежа на този център с църква, където ние ще работим заедно", каза Сачева и каза, че вече 3 години работи по този проект, тъй като смята, че именно около църквите трябва да се развива тази социална дейност.

По повод висящия проблем с това кой да плаща болничните, Сачева обясни, че се чака анализ на НЗОК и след това ще се обсъди въпросът отново с работодателите и държавата. "Има работодатели, които не дават отпуски и за работещите единственият вариант за почивка е да си пуснат болничен. А има и служители, които спекулират с болничните. Всичко това ще се анализира с участието на всички - лекари, медицински одит, работодатели. Трябва да се прецизира наредбата за издаване на болничен, за да има начин по-сигурно да се проверява истинността на болничните", обясни Сачева. 

Цялото интервю на министър Деница Сачева пред ПИК TV вижте във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
свързани новини
Деница Сачева отива в църковния Център за социална рехабилитация в Горна Малина Деница Сачева отива в църковния Център за социална рехабилитация в Горна Малина
Утре, от 10 часа министърът на труда и социалната...
на 02.01.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 8265
архив

- Мамо, днес Иванчо искаше да играем на чичо доктор - казала Марийка на майка си.
- Как така?! - ужасено попитала майката - Какво стана?
- Ами нищо, първо ме остави да го чакам 45 минути, а после каза, че съм нямала направление по клинична пътека!

няма нови новини
Днес: 87
hot
най-четени новини в момента
сега
2732
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов на посещение в Бачковския манастир! Целуна ръка на патриарха: Толкова те обичам (ОБНОВЕНА/СНИМКИ/ВИДЕО)
x
Перфектният уикенд според зодията
x