САМО В ПИК TV! Социологът Юлий Павлов с горещи данни - ето кои партии влизат в парламента, как се срина рейтингът на Радев и скочи на Борисов. Ген. Мутафчийски - най-харесван (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)

ЧАС ПИК

САМО В ПИК TV! Социологът Юлий Павлов с горещи данни - ето кои партии влизат в парламента, как се срина рейтингът на Радев и скочи на Борисов. Ген. Мутафчийски - най-харесван (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)

727768
на 15.01.2021
САМО В ПИК TV! Социологът Юлий Павлов с горещи данни - ето кои партии влизат в парламента, как се срина рейтингът на Радев и скочи на Борисов. Ген. Мутафчийски - най-харесван (ТАБЛИЦИ/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ГЕРБ печели убедително с 24,6%, ако изборите са днес. На голяма дистанция следва БСП с 20,1%.Такива са данните сред решилите твърдо да гласуват в национално представително проучване на "Център за анализи и маркетинг" с директор Юлий Павлов, поръчано от ПИК, както медията ни съобщи по-рано днес.

препоръчано

В лично анкетиране в националното представителното проучване агенцията измерва и кои са най-харесваните политици и обществени личности. На първо място отново безапелационно е шефът на щаба за борба с коронавирус ген. Венцислав Мутафчийски, който повишава рейтинга си в последните месеци и събира 52,1% от доверието на гражданите. 

С високо доверие се ползват и всички членове на щаба, както и здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е първенец сред колегите си от кабинета. 

Ръст има и при рейтинга на премиера Бойко Борисов, който има доста висока подкрепа като за премиер - 35,7% и това е по-високо от предходните проучвания. 

Много ниско е доверието в опозиционния лидер Корнелия Нинова. Председателката на БСП е харесвана от едва 20,4% от българите, което е много по-ниско от доста и от министрите в кабинета. 

Надолу върви стремглаво доверието в Румен Радев, който вече е рекордьор на "Дондуков" 2, където никога досега не е имало държавни глави с рейтинг под 50%. Неговият отдавна е по-нисък, а сега е вече 46,2%. 

Висока оценка дават избирателите и за работата на правителството на Бойко Борисов в условията на пандемията и борбата с коронавируса, като 48,3% одобряват мерките. 

Директорът на Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов изнася и в студиото на ПИК TV горещите данни за шансовете на партиите да влязат в 45-о Народно събрание и нагласите на избирателите кои от тях да подкрепят и дали да отидат да гласуват в условията на коронакриза часове след като обитателят на президентството Румен Радев се отметна от идеята си вотът за парламента да бъде на 28 март и го насрочи за 4 април, навръх католическия Великден.

Около половината от избирателите са решили твърдо да гласуват, а сред тях има такива, които се колебаят за кого да гласуват. Безспорно ГЕРБ води и това беше установено и от други агенции през декември, но там разликата беше малка. Разликата между всички избиратели е 3,5 процента, а при твърдо решилите е 4,5 на сто. Това е значима разлика. Очевидно е, че ГЕРБ вече води стабилно извън всякакви статистически грешки, каза Павлов. Той обясни това не толкова с мобилизацията на избирателите, а на спад при БСП. Не мисля, че това е особена изненада за хората, които виждат какво се случва там напоследък. Има места като Пловдив и Перник, където гласовете за БСП са изключително силно намалени, поясни Павлов.

Слави Трифонов също бележи спад, неголям, но все пак спад, и те се доближават до ДПС. Възможно е до изборния ден тази тенденция да продължи и кой ще бъде трети и четвърти не е ясно, допълни той. 

Две коалиции на ръба - едната е на Мая Манолова и Отровното трио, и на ВМРО и НФСБ. Ако Атака беше във втората коалиция, това би ги вкарало твърдо в парламента, обясни шефът на Центъра за анализи и маркетинг. 

13 на сто или всеки 8-ми избирател все още не е решил за кого да гласува. Едната половина ще си остане вкъщи, но другата половина може да направи размествания, особено в по-долните нива на таблицата, посочи Юлий Павлов.

Колебаещите се най-често са от онези, които заявяват, че са центристи. Особеността е, че те са най-многобройни, но и най-слабо представени при гласуване. Предвид това, че част от тях ще останат вкъщи, а датата на изборите бе изместена само със седмица, е непредвидимо какво ще се получи, заяви Павлов.

Активността ще падне и със сигурност ще е под 55, смята той. 

За датата на изборите хората са много разделени, все пак предпочитанията са към най-ранната възможна дата, а именно 28 март. За най-ранната дата са 35 на сто, за междинна са 24 процента. Превес има първата дата. Това отместване до голяма степен отговаря на някакви нагласи за промяна, но това е като подигравка - само с една седмица...При всички положения половината от избирателите ще бъдат удовлетворени от тази дата, коментира анализаторът.

Не са само католиците на 4 април, а и протестантите, но по-големият проблем ще е за българите зад граница. Много от тях са със смесени бракове и си празнуват. Ако беше изместена датата, примерно, на 11 април, да е по-топло време, разбирам, посочи Павлов.

Според него въпросът за гласуване по пощата не е толкова елементарен и това може да ни върне още в 1990 година. Тогава в конституцията беше записано, че изборите се провеждат чрез всеобщо, пряко и тайно гласоподаване. КС коментира, че това е задължение на гласоподавателя. Дистанционното и пощенското гласуване не гарантират тайната на вота. Не в смисъл, че някой може да пробие системата, но тайната на вота, ако избирателят желае да не я опази, никой не може да го проконтролира, че тя се опазва. Ако има купен вот, може бюлетината по пощата да бъде изпратена от човека, който плаща. Разликата е, че сега човек може да заяви, че е гласувал за Х, а да е гласувал за Y. Купувачът има не само възможност за контрол, но и самият той да изпрати бюлетината по пощата, категоричен е Павлов.

В САЩ повечето хора гласуваха по пощата, но там те не се плашат от това, че някой ще вземе да си показва бюлетината как гласува или че ще му се дават пари, за да гласува. Нашата ситуация е друга, защото се знаеше, че нашето избирателно тяло е малко лабилно, смята Юлий Павлов.

Има още един мотив, който не е конституционен. Ако вие се притеснявате да гласувате в секцията, с какво по-малко ще се притеснявате да гласувате по пощата. Пощата може да е по-близо за някои българи в чужбина, но пак е излизане и аз не мисля, че гласуване по пощата би могло да мине в парламента, заяви той.

Най-високо доверие сред политиците с 46 на сто. Но той за първи път има негативен рейтинг. Следващ с най-високо доверие е Бойко Борисов, при него има покачване в доверието, което сега е 35 на сто, а лятото беше около 30%.

На трето място сред политиците е Томислав Дончев с 33% и с по-ниско недоверие. Това е тройката. Тенденцията при Радев е негативна, а при Борисов положителна. Корнелия Нинова е около 20%, а толкова има и Отровното трио. Това едва ли е най-доброто за Нинова. Манолова има по-високо доверие от Нинова с 25% доверие. Любопитното е, че Слави Трифонов упорито стои около 30%. Недоверието към него е 59-60%. Като намерение за гласуване бележи известен спад. Той няма особена активност напоследък, каза той.

Единствените само с положиелен рейтинг са медиците от щаба - Мутафчийски, Кантарджиев и Кунчев, здравният министър и проф. Асен Балтов. Една трета от българските граждани имат доверие и към доц. Атанас Мангъров, сочат проучванията.

За мене е изненада, че той има такова доверие, заяви Павлов.

Рейтинг и намерение за гласуване са две съвършено различни неща. Манолова има рейтинг от 25 на сто, но въпреки коалицията тя би била доста под бариерата. Това, че харесваш някого не е достатъчно, такива хора биха могли да бъдат втори избор, допълни той.

Що се отнася до мерките, някои одобряват мерките, защото имат доверие на хората от щаба, но има доста висок процент на тези, които са доволни. Има привърженици на идеята те да бъдат разхлабени. Но има и 14 на сто и един на всеки седем българи смята, че мерките са недостатъчни. Това е нормална картина изобщо за европейските държави, подобно е отношението и в други страни от ЕС. 

Политиците и особено президенътът злоупотребяват, понеже хората не знаят как се провеждат изборите. Изборите се провеждат от секционните комисии и там са представени всички политически сили, които се контролират едни други. На броенето на бюлетините може да присъстват и журналисти и камери. Само едни парламентарни избори са били организирани от ГЕРБ и пак те организираха изборите, при които Радев спечели, припомни Павлов.

Повечето държави, в които имаше машинно гласуване, се отказаха в Европа, допълни той.

Период на провеждане: 10.01.2021 – 13.01.2021 г.
Обем на извадката - 600 пълнолетни български граждани
Метод на формиране на извадката - двустепенна гнездова извадка с вероятност пропорционална на размера на гнездата
Метод на регистрация на информацията - пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите
Възложител: «ПИК НЮЗ»
Реализация на изследването: «ЦЕНТЪР ЗА АНАЛИЗИ И МАРКЕТИНГ»

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
РАЗКРИТИ: Защо някои жени изпитват неутолима нужда да сменят често партньора РАЗКРИТИ: Защо някои жени изпитват неутолима нужда да сменят често партньора
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Радев: Газовата ни връзка с Гърция не е просто инфраструктура, а геополитика (ОБНОВЕНА/ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Радев: Газовата ни връзка с Гърция не е просто инфраструктура, а геополитика (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
ново
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това