САМО В ПИК TV! Социологът Юрий Асланов с горещи данни за шансовете на партиите и коалициите на парламентарните избори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Социологът Юрий Асланов с горещи данни за шансовете на партиите и коалициите на парламентарните избори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

89640
на 22.02.2021
САМО В ПИК TV! Социологът Юрий Асланов с горещи данни за шансовете на партиите и коалициите на парламентарните избори (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Социологът Юрий Асланов разкри горещите данни на агенция АФИС за шансовете на партиите и коалициите на парламентарните избори след месец.

препоръчано

Според последното проучване на АФИС политическата коалиция "ГЕРБ-СДС" засега запазва лидерската си позиция с 25,2%, следвана от коалицията "БСП за България" с 22,5 %.

На трето място е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" с 14, 2%, четвъртото място е за "ДПС" с 11,5 % от гласовете. Следват "Демократична България", "Изправи се! Мутри, вън!" и ВМРО.

"Причината да разделим потенциалните участници в следващия парламент на две групи - сигурни и несигурни, е анализът, който направихме на данните на взелите решение към момента да гласуват", разясни Асланов. Според тях ще спадне броят на желаещите да гласуват. Към този момент анализът няма характер на прогноза именно заради колебанието в активността. 

"Динамиката е силно изразена и не е започнала горещата фаза на кампанията. През последните години се повишава ролята на мажоритарния елемент в изборите и когато се видят имената, започнат дебатите по медиите и в условията на ковид пандемия, този мажоритарен елемент ще се засили", прогнозира Асланов. 

"Част от основните политически сили, които не са толкова сигурни за следващия парламент, нямат толкова голям твърд електорат. Например "Изправи се.бг! Мутри, вън" и "Демократична България" прехвърлят 4-те процента за следващия парламент, но според анализа на техните избиратели не могат да бъдат все още сигурни. ВМРО пък е под 4-процентовия праг, но там се наблюдава свърхмобилизация. Ако избирателната активност е по-ниска, те също могат да се считат за участници в следващия парламент", обясни той.

По думите му четирите сигурни парти в следващия парламент са коалицията "ГЕРБ-СДС", БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов и ДПС, като е възможно единствено да има разместване в реда им, но засега това не е много вероятно.

Асланов обясни, че при ДПС има скрит вот, който много трудно може да се отчете при такъв тип проучвания.

Според него що се отнася до партията на Слави Трифонов мобилизацията е добра, а името на партията е разпознаваемо.

"Най-важният извод, който правим, е, че ако се окаже вярна нашата прогноза, че избирателната активност е много по-ниска, отколкото на предишни парламентарни избори, основната причина ще е COVID-19", отсече социологът.

"Скептичен съм, че ваксинацията ще окаже своя ефект, защото от 1 март се готвят да отворят ресторантите, училищата вече са присъствени и ще има голям поток на хора. Мисля, че това се прави умишлено. Откакто съществува ГЕРБ, тази партия има ползва от висока избирателна активност. Сега за първи път тази партия има полза от ниска избирателна активност", обясни Юрий Асланов.

"2/3 от пълнолетните български граждани споделят желанието за промяна на статуквото, но заради фрагментацията на вота е много вероятно ГЕРБ отново да спечели изборите. Който и да спечели обаче тези избори, той ще победи по крайно неубедителен начин, защото това ще стане на ниско ниво и ще постави под въпрос легитимността на следващия парламент. Още от първия ден на следващия парламент ще налегне опасността от предсрочни избори", уточни експертът.

"БСП е алтернатива на ГЕРБ, но не е единствената и не е толкова убедителна, колкото се иска на тази партия", категоричен е той. По думите му проблемът с алтернативността също е сложен, тъй като всички ще се опитат да се покажат като алтернатива на ГЕРБ.

"БСП е една от алтернативите, най-голямата от всички останали. Дали е убедителна алтернатива, ще проличи от изборния резултат. Дали ножицата няма да се отвори между първите две партии, или ще се пренареди класацията в челото, това ще стане ясно от изборния резултат. Но дали БСП ще бъде алтернатива на властта, това ще стане ясно след изборите", продължи шефът на АФИС.

"Слави Трифонов обира по-умерените критици на ГЕРБ според някои анализатори. Това обаче не е вярно - профилът на неговите избиратели са най-ядосаните на ГЕРБ. Слави Трифонов, макар още да не сме видели всичко в пълнота, символизира донякъде представите на мнозина за някакво ново начало", сподели Юрий Асланов. По думите му истинският тест за Слави Трифонов ще е, ако той получи достъп до властта под някаква форма. Тогава вече ще се разбере дали тази партия има бъдеще, или не.

"Зад Слави Трифонов стои едно мнозинство. Без значение дали ни харесва, или не тези хора не са малко. Това явление със сигурност ще се случи в следващия парламент и тогава вече трябва да видим какво ще е продължението", обясни социологът.

Според него силата на такива политически дебютанти е, че те не казват какво е решението, а казват, че повече така не може. "Хората не очакват решението от Слави Трифонов, те очакват той да влезе в парламента и да ги разбута, за да правят нещата по различен начин", каза още експертът.

"Ще трябва да свикнем да живеем с тази пандемия не само тази година, но и други години и ще трябва да приемем промените в нашия живот. Всеки век до този момент е имало една такава пандемия - те са приключвали или с изграждането на стаден имунитет, който е свързан с много жертви, или с промяна на начина на живот, или с откриването на лек. И въпреки това не е имало пандемия, която да е приключвала за по-малко от 4-5 години, тоест трябва да пренастроим своя начин на живот", посъветва шефът на АФИС.

"ГЕРБ разполагаше в годините назад изключително голяма и широка периферия. От процесите, започнали миналото лято и масовите антиправителствени нагласи, доведоха до това, че тази периферия изчезна. И ГЕРБ се опира на своето твърдо ядро, което не е никак малко. То е много голямо и много мобилизирано. То превъзхожда политическите си противници и опоненти с едно нещо - това, което обединява това ядро, е страхът от евентуалната загуба, защото това са хора, които има какво да губят. Има страх от реваншизъм", категоричен е Асланов.

Според него същото се случва и с ВМРО, където ядрото на партията е много мобилизирано и при по-ниска избирателна активност ще влезе в парламента. Докато партията на Мая Манолова ще има проблем да привлече своите избиратели до урните. Затова и тези три партии са в една група, която не е сигурна за следващия парламент.

"От страна на БСП е стратегическа грешка мълчанието за подкрепата към Румен Радев. Подкрепата за Радев надхвърля няколко пъти подкрепата за БСП и партията можеше да извлече позитиви на парламентарните избори. Това пък направи кандидатурата на Румен Радев по-харесвана сред хората, които не одобряват БСП. Очевидно Румен Радев е заявил претенцията си за втори президентски мандат. Той ще бъде един от кандидатите за поста на държавен глава", допълни социологът. По думите му ако следващият парламент не формира мнозинство, което е възможно да се случи, ще се случи парадокс и ще има избори 2 в 1 - президентски и парламентарни. Парадоксът е, че изборите ще бъдат подгтовени от служебен кабинет, който е формиран от един от кандидатите.

Асланов не изключи и възможността да се състави правителство на широка коалиция.

Сподели:
Бомба x
Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии Ето кои са най-често срещаните женски сексуални фантазии
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Проф. Ангелов с извънредно изказване от парламента: Какви са предложенията ви за НОЩ, щом не искате хирурзи? (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 39
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това