САМО В ПИК TV! ТОП ПРОГНОЗАТА на проф. Рачев: Идват още яки жеги. Пазете се от... (ВИДЕО)

Акценти

САМО В ПИК TV! ТОП ПРОГНОЗАТА на проф. Рачев: Идват още яки жеги. Пазете се от... (ВИДЕО)

126666
на 03.08.2024
САМО В ПИК TV! ТОП ПРОГНОЗАТА на проф. Рачев: Идват още яки жеги. Пазете се от... (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Ние винаги сме били в зоната на Балканите, която гори. Цялото Средиземноморие, като се тръгне от Испания, мине се през Италия, Гърция, Турция и естествено Западните Балкани и България, не е остров на спокойствие. Всяка година при нас има пожари, а тази година е и много сухо. Така коментира ситуацията с времето и пожарите в страната метеорологът проф. Георги Рачев в предаването "Видеовръзка с Цветан Фиков" по ПИК TV.

препоръчано

"Много е слънчево и много топло, което автоматически е в основата на тази пожароопасност. Днес, в събота, утре - в неделя и в понеделник, ще се усети едно захлаждане, което ще е токова захлаждане, колкото аз съм мандарина, защото температурите ще паднат с 1,2 и максимум 3 градуса. По-страшното е, че и в момента половин България е с влажност под 40%", допълни проф. Рачев. 

Според неговата прогноза ще навлезе свеж въздух, който ще повиши вятъра и той ще стане малко по-силен. Той предупреди, че вятърът на практика е взривът и барутът на пожарите.

"На някой места пожарите са върхови. Това не е да гори шумата и храсталакът в основата на гората. Тук вече гори короната на дърветата и тези върхови пожари дават огнени езици с височина 20 и повече метра. Това не се гаси и няма как да бъде угасено особено в една планина с пресечена местност", предупреди проф. Рачев. 

По думите му няма да има съществени валежи днес следобед. В Западна и Северна България на отделни изолирани места може да превали, но това ще са доста символични, летни превалявания.

"Тези валежи няма да могат да променят обстановката и да спомогнат за гасенето на пожари, а вятърът ще е основен фактор, ще го умножава и усилва. Апелирам към всички мои съграждани: в никакъв случай не палете огън. Сега се очертава, поне в средата на месеца до 15 август, едно равномерно, скучно, глупаво, топло и горещо следобед време с ниска влажност. Ще има много часове слънчево греене и за съжаление без никакви валежи", прогнозира професорът.

Той предупреди, когато се работи с метални предмети, особено в агробизнеса, че едно тръкване на метала в камъка може да предизвика искра. По думите му при тази суха трева и растителност това ще е достатъчно условие да пламне пожар. 

"Агрометеорологичната обстановка също не е добра. Ние от 10-15 г. прибираме по над 10 милиона тона зърно. То ни е предостатъчно за 3 години напред. И царевицата, и слънчогледът обаче в момента са немного добре, особено в Западна и Северна България, защото е сухо. При зърното като пшеница и ечемик горе-долу нещата станаха добри с много високи добиви. Положението обаче с царевицата и слънчогледа е по-различно, защото почвените запаси в половинметровия и еднометровия слой от влага са изчерпани", допълни картината метеорологът.

По думите му в понеделник и вторник ще има слаби валежи и на отделни места по Черноморието. Според него максималните температури и през тази седмица ще се задържат между 30 и 35 градуса. 

"Това са нормални и над нормалните температури за първата половина на август. От сряда започва ново затопляне, което ще достигне своя връх някъде между 9 и 13 август. Температурите в този период ще са между 34-39 градуса. Единственото спасение е да се поливат културите там, където може, да се стои на хубава плътна сянка, особено в следобедните часове. Да не забравят тези, които са на почивка по реки, язовири, по високите места, че там, дори и по-хладно, слънчевата радиация е много силна. Времето ще е идеално за морето. Там е много приятно и леко хладно - около 28-29 градуса. След 8-9 август температурите по Черноморието ще минат 30 градуса. Водата е чай 27-28 градуса и ще достигне дори 29 градуса", заключи проф. Георги Рачев. 

Цялта прогноза за периода 3-9 август вижте във видеото:

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО) Доц. Стойчев с ТОП АНАЛИЗ пред ПИК TV: Иде вяла и скучна кампания. Компромати и скандали ще има само при... (ВИДЕО)
ново
Днес: 99
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК