САМО В ПИК TV! Топ юристът Борислав Цеков разбива схемата на Петков, Рашков и Василев за задържането на Борисов: Това е един башибозук - политическа акция с открито беззаконие (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

САМО В ПИК TV! Топ юристът Борислав Цеков разбива схемата на Петков, Рашков и Василев за задържането на Борисов: Това е един башибозук - политическа акция с открито беззаконие (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

153548
на 22.03.2022
САМО В ПИК TV! Топ юристът Борислав Цеков разбива схемата на Петков, Рашков и Василев за задържането на Борисов: Това е един башибозук - политическа акция с открито беззаконие (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Топ юристът от Центъра за нова Европа и шеф на Института за модерна политика д-р Борислав Цеков разбива тъпотиите на Просто Киро, Бойко Рашков и международния аферист Асен Василев около арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов.

препоръчано

Влезе ли България в нечуван скандал в Европейския съюз заради грубата политическа намеса на българските европрокурори и злоупотребата с посещението на Лаура Кьовеши у нас?

"Изначално се оказва, че тази полицейска акция е опорочена. Първо - защото в нея има нескрити политически подбуди, което е недопустимо. Те се опитаха чрез лъжа и пропаганда да "опаковат" тази акция като "акция на Европейската прокуратура", заяви Цеков.

Според него това е и "опит на едни локални акции, които нямат нищо общо с ЕС да се придаде едва ли не от политическа гледна точка привидността, че става дума за някаква европейска заръка, акция и т.н."

"Политическата подкваска се доразви след това с мненията, че едва ли не нещата се решавали в кабинета на министър-председателя, че разследващите полицаи били викани в Министерски съвет", коментира още гостът.

"Второ - видяхме поредица от юридически нарушения, което е изключително срамно. Има си ясни критерии - и в съдебната практика, и в Съда в Страсбург, както и доктринални разработки, които господин Рашков като преподавател по наказателно право би трябвало да познава. Не може да бъде "неотложно следствено действие" разпит на министър-председател, който няма нищо общо с казуса", заяви експертът по конституционно право.

"Искам друго да попитам - чухме на онази среднощна пресконференция от господин Рашков - че те нямали доказателства и тепърва щели да се събират. Питам - как така задържаме едни хора без доказателства?! Тук виждаме една груба проява на милиционерски произвол", отбеляза Цеков и допълни, че тук не става дума за Бойко Борисов, а за "права, които трябва да се съблюдават".

"Това е политическа акция, за мен направо е един башибозук!", добави той.

Според Цеков казусът с неразпитания Васил Божков се свежда до следното: "Единствената правна стойност, която този разговор може да има, е като сведение за МВР, не като разпит на свидетел с доказателствена стойност. Разпит на свидетел може да се осъществи чрез видеоконферентна връзка, но трябва да имаме разрешение от отстрещната страна, че позволява това. Това е очевидно самодейност, която цели нещо друго, а не постигане в рамките на една процедура събиране на доказателства и евентуално последвало обвинение".

Запитан какво е според него "участието" на вицепремиера Асен Василев в тази "юридическа самодейност", той заяви: "Това досъдебно производство, за което говори господин Рашков, е за изнудване. Т.е. за това разследване значение имат само факти и обстоятелства, документи, свидетелски показания, които могат да насочат към това, че едно лице е упражнило заплаха и т.н., за да получи нещо от друго лице. Какъв е докладът за тези 550 милиона, нещата се решават с обжалване на съответните актове. По делото за изнудване това няма пряко отношение. Сигурно има хора, които казват: "Ама те нещата са ясни". Не, не са ясни. Защото в цивилизованото общество която и да е власт спрямо когото и да било - независимо от коя прослойка - има ясни правила, еднакви за всички, чиято задача е именно да препятстват Държавата - в лицето на МВР, следствие, прокуратура да злоупотребяват с правата си и да извършват произвол".

Борислав Цеков изтъкна, че хората за пореден път ще останат с усещането, че нещо се потулва. "Това ерозира в още по-голяма дълбочина доверието в институциите и нищо добро не носи. Това е проблемът", отбеляза той.

Юристът коментира и "кошаревските свидетели", които привиква Рашков. Според него по всяко досъдебно производство се събират всякакви свидетелски показания: "На този етап е важно кой какво прави по закон. Казвам го като юрист. Защото ако доказателствата не са събрани по надлежния ред, ще паднат в съда".

"Това е една безобразна политическа шумотевица. Нещата се въртят в омагьосан кръг, а последствия няма", заяви Цеков.

"Промяната" уж бяха срещу мутрите, сега се държат по-зле от мутрите", допълни той.

Според Цеков, ако бяхме нормална държава, "трябваше вече да сме видели поне една оставка - като акт на почтеност при една такава провалена операция".

"Предстои да видим прокуратурата какво ще направи по-нататък. Тук за мен е големият въпрос - очевидно български прокурори са замесени в тези политико-полицейски акции, което е в разрез със статуса на Европейската прокуратура. Въпросът е дали Кьовеши стои зад това. Тя в Румъния е с една много противоречива биография и трябва да имаме едно наум, че спазването на закона съвсем не е на някакъв пиедестал. Въпросът е дали тя не толерира участието на делегирани прокурори в този скандал. Това са механизмите. Всичко останало е дрънкане по медиите и простотии. Вижте, това управление, то дойде за мен на власт още миналата година май месец, те дойдоха за това, че се слага край на беззаконието, има една реална борба с корупцията, няма да има милиционерщина. Това бяха техните заявки. И на фона на това те се сринаха много дълбоко. Това е изключително разочароващо", заяви Борислав Цеков.

"Най-жалкото е, ако нашите делегирани европейски прокурори си вършат нещо на своя глава. Няма да коментираме, че "изнудването" от тези "неотложни следствени действия" не е от компетентността на Европейската прокуратура. Няма как да бъде заобиколена българската правна система, което доказва, че има хора, които не уважават закона", подчерта юристът.

Според него този скандал неминуемо ще окаже влияние върху кабинета: "Всичко в държавата потъна в едно безвремие през последната година. Ако има някакво движение в някои сектори, то е или хаотично, или към по-лошо. Очевидно ставаме свидетели на един исторически провал на тази власт. Радев и правителството са едно - независимо, че се опитват да си измият ръцете един с друг. Те не са способни да предвиждат никакви въпроси. Планът за възстановяване още не е одобрен от ЕК. А той можеше да работи за България, а не за частни лобистки интереси. Безпомощно е това управление. С тази полицейска акция те загубиха нещо много ключово. Министър-председателят Кирил Петков носи ясна политическа отговорност за това. Дали обаче ще се стигне до падане на правителството... Аз по-скоро независимо от това, че ГЕРБ започват действия за сваляна на правителството, по-скоро бих прогнозирал една агония на правителството до есента. Тези хора ще се държат със зъби и нокти за властта, до последно".

Цеков допълни, че не възлага "някакви специални надежди" нито на ИТН (чийто лидер Слави Трифонов буквално се скри), нито на БСП и ДБ. "В политиката няма млади, няма стари. Има можещи и неможещи. И когато ти избираш хора, които с нищо не са проявили признаци, че могат да се занимават с политика и управление на държавата - ето го резултата".

"Всички ще патим, но нека моралната отговорност носят всички онези, които подкрепиха Кирил Петков и "младите" около него. Ходеха като заслепени след него - какъв бил Кирчо, който завършил бизнесадминистрация в Харвард. Как да обясниш на простия човек, че този Харвард не е онзи, който е бил. Нивото в нашия Софийски университет е много по-високо. И изведнъж - някой завършил една специалност за секретарки, става лидер тук. На една проста общественост това как да се обясни - това за тях е корекомска работа", заяви юристът.

Той допусна овладяването на ключови катедри от т.нар. неомарксисти - с джендър идеологията и т.н., чийто резултат "го виждаме пред очите си": "Това са хора, които нямат обща култура, специфична компетентност - за администрация, управление. Това са патета в кълчища, но в лошия смисъл. Тук става дума за неграмотност", подчерта конституционалистът.

"Още един гаф - такъв от мащаба на Рашков или не дай си Боже нещо за войната, те трябва да си отидат още на следващия ден", заяви Борислав Цеков.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си САМО В ПИК! Ексклузивният хороскоп на Алена за последния работен ден за седмицата: Бизнес успехи за Телеца, Близнаците да не пътуват, а Везните да не мърморят на партньорите си
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Доган пак дойде в централата на ДПС - едри мъжаги го пазят с телата си (СКАНДАЛНО ВИДЕО)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК