САМО В ПИК TV! Шефът на "Барометър" Николай Николов с горещи разкрития за рейтингите на партии и политици - ето как ГЕРБ отвя БСП с 11%, а Слави и Мая Манолова не отлепят от дъното (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Интервю

САМО В ПИК TV! Шефът на "Барометър" Николай Николов с горещи разкрития за рейтингите на партии и политици - ето как ГЕРБ отвя БСП с 11%, а Слави и Мая Манолова не отлепят от дъното (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

147683
на 28.02.2020
САМО В ПИК TV! Шефът на Барометър Николай Николов с горещи разкрития за рейтингите на партии и политици - ето как ГЕРБ отвя БСП с 11%, а Слави и Мая Манолова не отлепят от дъното (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на социологическа агенция "Барометър" Никола Николов разкрива обществените нагласи и шансовете на партии и политици да се представят добре на избори.

препоръчано

Защо ГЕРБ върви нагоре, БСП значително изостава от управляващите, а "нероденият Петко" на Слави Трифонов и хибрида на провалената кандидатка за кмет на София Мая Манолова не отлепят от дъното? Накъде върви президентът Румен Радев след серията скандали, в които се забърка?

Николов засегна и общественото мнение за коронавируса.

Проучването е засегнало и страха от коронавирус. 30 на сто не се паникьосвали, въпреки че имало страх, 26 на сто смятат, че сме на прага на епидемия и се запасяват, 26 на сто смятат, че само се създава паника, 8 на сто въобще не се интересуват от това. Но в крайна сметка една четвърт от хората са в лека паника, въпреки че, за щастие, в България няма заразени. Не знам защо се създава тази паника, посочи Николов.

Хората, които са починали в Италия са изключително възрастни с много тежки състояния, грипът е усложнил състоянието им, заяви той.

В последните 20 години идват постоянно нови грипове, за мен е малко странна паниката, не са умрели повече хора от предходни години, допълни шефът на "Барометър".

Ако изборите се проведат сега от 21 до 28 февруари, 42 на сто заявяват, че няма да гласуват. От останалите 57 на сто за ГЕРБ биха гласувани около 35 на сто. Проучването е във вихъра на скандалите, коронавируса, арести, отвън идват и разни други боклуци. Но се вижда, че това правителство действа. На някои не им се иска това, но, ако ще влизаме в еврозоната, със сива икономика не можем да влезем. БСП са на 24 процента, най-вече, защото те са предконгресно настроени, вътре ври и кипи. Засега за тях е много важен този конгрес. За да се опитат да вземат властта, трябва да си сменят ръководството и самата председателка, смята Никола Николов.

Вторият проблем е делението на кръгове и кръгчета. Нямам от кухнята много данни, но един кръг, ако тръгне нагоре, другите го дърпат надолу. Ръководството за мен губи връзка с избирателите си и с евентуални периферни избиратели. В случая с избирането на Радев той не беше свързан така с партията, обясни гостът в студиото.

На БСП едно от предходните имена е работническа партия. Те имат работодатели в партията, а аз не виждам те да застанат начело на работниците и да пеят "Бандера роса". Той кара ролс ройс и изведнъж предвожда работниците на България - няма как да стане. Няма кой да се припознае в тази партия. Там млади хора трудно влизат, въпреки че на Бузлуджа се събират, посочи той.

На Радев помогна и неподходящата кандидатура на ГЕРБ за изборите за президент, заяви Николов.
БСП се нуждаят от водач с харизма, хората да го припознаят като такъв и биха гласували за него като за Радев, допълни той.

Според шефа на "Барометър" има свободна ниша и има възможност Радев да направи политически проект. Има ниша, която да бъде попълнена, но той не прави такова нещо сега.

На въпрос за трето място, което се отрежда от някои социологически агенции на Слави Трифонов, Николов смята, че Трифонов действа прекалено бавно. Минаха две години от референдума, никъде никой не е казал, че ще му пречи да прави партии. Той щеше да каже, че го тероризират, но такова нещо няма. Та такова нещо не се случи, а се случи, когато той остана без работа. Там започват големи негови проблеми - той казва едно, прави друго. Казва аз съм патриот, родолюбец, обаче всичките му промени, в това, което искаше да направи, е взел от американската политическа система. Ние, макар системата да ни е на 30 години, си я имаме. А той взима наготово от САЩ и казва, че ще си избираме шериф, заяви гостът в студиото на ПИК TV.

Сегашната ни конституция се опира на Търновската, която е заимствана от белгийската, припомни той.

В САЩ, знаете, когато някой направи нещо, веднага цял свят го разбира. Слави говори за публичност, но в същото време се събира потайно. Хем иска промяна, хем губи инерция. Той тотално загуби своята инерция и при нас има 4%. Подкрепят го младите хора, те по принцип искат промяна, заяви Николов. 

Николов е против машинното гласуване. 

Мая Манолова била под 1,5%, според Николов. "Не е направила партия, само движение. След изборите никой не я виждал. Между доверие, харесване и гласуване има разлика", обясни Николов. Имало политици, които са много харесвани, но не се гласувало за тях. Манолова е на дъното.

"Да, България" имали привърженици само в центъра на София, но нямали никаква подкрепа в страната. 

ДПС нямало кой да ги разбие с техните 10%. "ВМРО се държат, защото са войводи. Ние тях сме изследвали. А не Патриотите, защото няма такива в политически смисъл", поясни Николов. Войводите за разлика от "Да, България" имали симпатизанти в цялата страна. 

По времето, когато е стана инцидентът с Ангел Джамбазки, станала друга катастрофа, за която никой не написал. Николов попита защо е така, когато пътният инцидент бил много опасен, можело да избухне бензиностанция и да станат непоправими поразии. 

"Воля" е най-малката партия с 1,%, всички останали партии сумарно получавали 12%.

"Трудно ми е да кажа нещо за Костадин Костадинов, освен че се опитва да свали правителството с шутове. По-интересно ми е как успя да разцепи БСП във Варна. Човекът успя да се внедри и има една лява подкрепа към него. Много се говори, че е свързан по някакъв начин с Русия. Явно има нещо, което се върти", поясни Николов.  При Румен Радев заработила формулата безпартиен да спечели за БСП, а ръководството да си остане. "Тогава Радев спаси БСП от загуба. Нямам лично наблюдение какво се случи на шествието за Левски. Хората, които са организирали, са на БСП. Много е странно защо на този ден каквото и да е политическо да се издига. Какво е това освиркване на Фандъкова", възмути се Николов.

Ако Ердоган пусне бежанците към Европа, то ще бъде много по-голям проблем за България от коронавируса.  

За действията на Иван Гешев Николов обяви, че се надява да не спират, особено по малките населени места. "Защото там, ние софиянци трудно го разбираме, като им откраднат кокошките са обречени на глад", уточни Николай Николов. 

 

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за мразовития понеделник - успешен ден за Близнаците, трудности за Водолеите САМО В ПИК: Топ астроложката Алена с пълен хороскоп за мразовития понеделник - успешен ден за Близнаците, трудности за Водолеите
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Ген. Мутафчийски и медиците във ВМА получиха втора ваксина срещу COVID-19 (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 45
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това