Вход
София
Времето в София 4 o C

САМО В ПИК TV: Шефът на БНР Светослав Костов: Няма да прикривам боя с девера на Силвия Великова, нито ония с 5000 лв. заплата в радиото, липсват милиони (ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Шефът на БНР Светослав Костов: Няма да прикривам боя с девера на Силвия Великова, нито ония с 5000 лв. заплата в радиото, липсват милиони (ОБНОВЕНА)

на 30.09.2019
119941
24
САМО В ПИК TV: Шефът на БНР Светослав Костов: Няма да прикривам боя с девера на Силвия Великова, нито ония с 5000 лв. заплата в радиото, липсват милиони (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
30.09.2019
24
119941

Генералният директор на БНР Светослав Костов разкрива интригата за отстраняването му от поста и ултиматума на СЕМ.

Временна комисия в парламента ще нищи спирането на БНР

Временна комисия в парламента ще нищи спирането на БНР

Парламентът създаде Временна анкетна комисия...

на 27.09.2019

Какво се крие зад соросоидните протести пред националното радио и защо медийните надзорнички бързат толкова много да решат съдбата на Костов преди края на назначената прокурорска проверка и работата на временната парламентарна комисия за спирането на сигнала на БНР в течение на 5 часа на 13 септември?

Защо противниците на Костов в националното радио отказват очна ставка пред СЕМ с ръководството на медията, а днес стотици работещи там застанаха зад него на протест пред радиото?

"Част от редколегията използва СЕМ и изказа доста неверни твърдения и откровени лъжи дори. След това на съветничките поискаха тристранна среща, но тези хора от редколегията отказаха да застанем очи в очи, за да стане ясно каква е истината", каза Костов. Той припомни, че има прокурорска проверка, на АДФИ, на Сметната палата и на депутатите и трябва да приключат те, за да е ясно чия е вината. 

"В средата на кампанията за местните избори не е нормално да обезглавиш радиото. Още повече тези проверки не са приключили. 

За спирането на сигнала съм казал каквото аз знам. За да не пречим на органите да си вършат работата, засега няма да разкривам подробности. Но ще добавя, че през август "Хоризонт" е спирал няколко пъти. Доста от предавателите са спирани и се оказва, че това не е прецедент, а има генерален проблем. Години назад от ръководството не са подавали сигнали за това. 

В петък имаше предаване, гост и водещ и то е излъчено по част от регионалните радиостанции, както и новините. Вървяло е и в интернет предаването и тепърва ще се установи защо не излъчвано другаде", заяви Костов и каза, че Диана Дончева е водела предаването в петък по график и спирането няма никаква връзка със Силвия Великова. 

"Ако говорим за саботаж, се замислям дали това е направено с някакви по-далечни цели. Това стана три месеца след като СЕМ гласува за моята концепция, която е за реформи в радиото. В момента, в който сезирахме органите за огромен дефицит между 2,5 и 4 млн. лв. и подадохме документи, се случва това", заяви Костов. 

"В задълженията и отговорностите на директорите е да преценяват как програмата ще изглежда по най-добрия начин и те могат да решат какви промени да бъдат направени в ресорите на репортерите. Преди две години това също се е случвало - всички репортери са разменили ресорите, без Силвия Великова. Тогава тези хора нямаха ли право да изразят своето мнение за реформите на Савов и защо не са били недоволни? А сега се прави същото и само тя обяснява, че не е редно. 

Много ми е интересно как Великова и Савов повтарят едно и също нещо. Разговор с нея в парка не съм имал, нито има някакви четирима души, които са оказвали натиск. Кой определи, че са четирима, кой казва кои са те? 

Такъв разговор е нямало с нея изобщо. Минах през парка, където видях колежка по майчинство, с която двете говореха. Спрях и поздравих и продължих. 

С премиера Борисов също не съм говорил и не ми се е обаждал. С г-н Кръстев говорихме дали не е по-добре да промени решението си, заради създалото се напрежение. Коментирахме и това, че тя е в отпуск, а идва на работа, за да отрази съдебно събитие, а даже и да  се появи в ефира, за да говори за протеста. Оценки не давам, но вероятно тя смята, че е единствената и когато се заговори за плурализъм, настъпва голям проблем. А това радио е обществено и не виждам защо им е проблем плурализма", коментира Костов. И сподели, че няма право да се бърка в редакционната политика, но като слушател се изненадва от това, че много от водещите не дават думата на гости, които не изразяват тяхното мнение. 

"Като ръководство решихме да разгледаме и въпроса с хонорарите, защото за едно и също нещо и длъжност има големи разлики, буквално смущаващи - за едни 500 лв., за други 5000 лв.", каза Костов и призна, че част от тези, които протестират срещу реформите, които е започнал, са именно с повечето нули.

"Тънка е границата между заплатата по длъжността характеристика и т.нар. хонорари. Човек трябва да работи между 16 и 24 часа, за да докара толкова пари. Ние разследваме това и затова са и тези протести. Може би и това е причината да искат тези хората оставката ми. Ние започнахме сериозно разследване на финансовите механизми в радиото заради този огромен дефицит и явно това не се харесва на определени хора", каза Костов. 

"Ако имаше цензура в радиото, щяха ли да се чуят тези неща за мен, каквито се изприказваха през последните седмици", попита Костов и каза, че случващото се в ефира е доказателство, че няма такава и всеки водещ говори, каквото иска.

Попитан за боя в радиото, за който съобщи първо ПИК, при който деверът на Великова скочи на репортер в нюзрума, Костов заяви, че се води разследване.

"От участвалите в конфликта има писмени обяснения и сега ги разглеждаме с юристите, за да се реши какви да бъдат наказанията. В 4-то РПУ също има разследване и ще стане ясно какво следва и по законов път.

В този случай има и семейни обвързаности. Става дума за брат на мъжа на Силвия Великова, който е участвал в този конфликт. Колегите са опитали да ги разтърват и е грозно. Затова нямам намерение да потулвам този случай. Както нямам и намерение да крия, че има големи финансови проблеми. 

Най-голямата атака срещу ръководството е от този кръг, те са и участници в протестите, те са и тези, които не искат плурализъм и финансова реформа в радиото. Аз няма да отстъпя от това и ще си търся и правата в съда, ако се наложи, тъй като това е прецедент", заяви още Светослав Костов. 

 Цялото интервю с вижте във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34072
архив

На бара: – За вас? – Искам една „Кока“. – Бъдете малко по-конкретни – кока или кола, че разликата е 128 лв…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
НЕОБИКНОВЕН ДЕН: Празнува най-мъдрото име - днес има и строги забрани, ето какви са те
x