Вход
София
Времето в София 13 o C

САМО В ПИК TV: Шефът на Съюза на композиторите Ценко Минкин бесен на слугата на Радев и бездарниците заради хулите по Райна Кабаиванска (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

САМО В ПИК TV: Шефът на Съюза на композиторите Ценко Минкин бесен на слугата на Радев и бездарниците заради хулите по Райна Кабаиванска (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 09.09.2020
120104
0
САМО В ПИК TV: Шефът на Съюза на композиторите Ценко Минкин бесен на слугата на Радев и бездарниците заради хулите по Райна Кабаиванска (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
09.09.2020
0
120104

Шефът на съюза на композиторите и автор на музиката на знакови за политическите промени в България филми като "Дишай" Ценко Минкин с яростна защита на световната прима Райна Кабаиванска от нападките на бездарията и самозванците, сред които и бившия говорител на Румен Радев - Иво Христов. Звездата бе нападната от подстрекателите на метежите у нас, заради изявлението й по повод на хулиганските посегателства над българската полиция и неприемливата позиция на превратаджията от президентството Радев.

Голямата Райна Кабаиванска: Политиците трябва да направят крачка един към друг

Голямата Райна Кабаиванска: Политиците трябва да направят крачка един към друг

Ние сме едно и не можем да бъдем различни, трябва да си...

на 06.09.2020

"Случват се много опасни неща. Аз страшно много се притеснявам като човек. Първо, трябва да сме много внимателни с думите, защото думата е велико оръжие. Опасно е, защото живеем във време, когато лъжливите новини се приемат за истина, когато агресията е начин на живот. Дори не се замисляме каква отрова изливаме в душите на децата, които идват след нас. Може ли да се живее с толкова омраза, гняв и лъжа?", попита Минкин.

Той отбеляза, че във време като днешното, в което ковид убива изкуството в световен план, е абсурдно да се твърди, че такъв проблем няма.

"Имаше ли какви ли не проблеми, които трябваше да се обсъдят диалогично. Чака ни икономически тежка зима. Освен това - нека да добавим - това безводие също е опасно. Непрекъснато има дневен ред, който е много важен за българските граждани. И при този тежък дневен ред акцентите са изместени. Кому е изгодно да се подменят актуалните теми?", попита композиторът.

"Райна е артист от световна величина, гордост за България. И всеки учен, политик, човек на изкуството има правото да изяви своето мнение. Това е свещено право. Както хората имат право да протестират заради натрупан гняв или несъгласие, така човек има правото да се изказва свободно", подчерта той. 

Ценко Минкин нарече "отвратително" поведението на президентския човек Иво Христов, който обруга грозно оперната ни прима. Композиторът подчерта, че е имал честта да работи с маестра Кабаиванска и посочи: "Удоволствие е да се работи с хора като нея. Това, което Иво Христов е казал, не го разумявам".

Слугата на Радев заплаши Райна Кабаиванска (СНИМКА)

Слугата на Радев заплаши Райна Кабаиванска (СНИМКА)

Фашистите на Румен Радев, който размаха над България...

на 08.09.2020

"Веднага ми идва една мисъл на Наполеон Бонапарт: Когато голямата примадона Аделина Пати на път за гастрол в Лондон минава през Париж и отказва на императора да пее - поради несъгласие с неговите "ценности" и неговото поведение, Фуше от тайните служби му докладва и го пита: "Да я арестуваме ли?". Тогава Бонапарт му казва: "Фуше, ние не сме Азия, ескорт до границата! Защото артист, който се кланя на политик, не е артист и политик, който не уважава артиста, не е политик".

Ценко Минкин посочи, че няма право да влиза в ролята на съдник, но случващото се в страната е много опасно. "Много опасно е да се приобщаваш към справедливия народен гняв. Много е опасно кой го употребява този гняв. Онзи ден видяхме едни хора, които нямат нищо общо с идеите - тези, които проявиха агресия - срещу полицаите и дори вътре в самия протест. Въпреки усилията да не се стига до ексцесии, вътре в протеста имаше хора, които провокираха и нагнетяваха напрежението", отбеляза той.

"Прости им, Господи, те не знаят какво вършат! Но тази липса на възпитание 30 години е много опасна. Подмяната на ценности, липсата на ценностна система... Еманацията й е непрекъснато писане по стени. Това е слободия! Онзи ден един нов, боядисан блок в центъра на София. Какво му пречи на един келеш това? Да цапаш безразборно по стените, където ти хрумне, е безобразие", коментира музикантът.

"Днес, на тази дата, нека бъдем внимателни с думите. Тази дата е повод за дълбок размисъл и преразглеждане. Ние все още не сме прочели мъдро и без гняв тази страница от историята си. Тя или се подминава, или се употребява комуто е изгодно. Фактът, че в годините след тази дата, дори преди въпросния Народен съд, дори една капка кръв невинна да е пролята, всичко се обезсмисля. И тук трябва да сведем глава, да се замислим, да се прекръстим и да се смирим. Много внимателно!", заяви Минкин.

Композиторът не скри възмущението си от "пърформансите" на метежниците, които разнасят ковчези и издигат бесилки: "Да оставим нещата със справедливи искания или не, да ги отделим. Но начинът на употреба е много опасен. Това го прави този, който иска политически изяви и се прави на артист, където не му е мястото. Няма да кажа имена, защото това не ми влиза в работата. Но "Рот фронт" е много опасно насъскване. Трябва да има диалог, мисъл за това какво ще прави родината утре, как ще живеят хората. Гневът и омразата до никъде не водят. Имам странното чувство, че живеем в един непрекъснат кошмар - непрекъсната омраза, насъскване, нагнетяване - това е страшно деструктивно и опасно".

Ценко Минкин подчерта, че е много лесно да бъдат употребени човешките емоции. 

"Всеки има право да бъде чут, но за това, че имат искания хората на улицата, аз не ги обругавам. Като човек, който служи на доброто и красотата, призовавам към едни по-други обноски", заяви той и допълни: "Аз нямам право на случаен изказ. Защото ако употребя друг речников фонд, ставам като тях. Аз не мога да бъда като тях, не ми е позволено. Моралният ми личен кодекс на български артист не го разрешава", заяви композиторът. 

"Пак го казвам с много болка. 94-95-та, когато национални герои бяха едни хора с дебели вратове и ланци, бяха на първите страници на вестниците. Тези всичките "юнаци" станаха едва ли не като национални примери за подражание, децата ги гледаха. Тогава започна да "цъфти" и чалгата. Всичко това ерозира българската духовност и българския национален дух. Най-опасното е, че това стигна и до днес, когато думата "култура" липсва или е на последно място сред българските партии - от кумова срама", отбеляза Минкин и с тъга допълни, че тази "ерозия" е стигнала и до езика ни - когато в днешно време децата ни пишат на "маймуница", а не на книжовен български език.

"Не чух никой през тези години да говори за ценностите на България. През тези 30 години да сте чула от всички български политици, без изключение, да са формулирали националния идеал и националната кауза?", попита той.

Запитан какво очаква от утрешното "Велико народно въстание 2", той отговори: "Аз видях нещо, което пак ми напомня за историята. Ние не си обичаме достатъчно държавата. Защо - не знам, ей тъй на. С мотика да я бяхме копали - 111 хиляди квадратни километра, щеше да е райска градина. И защо един като тръгне да копае, всички други подпират мотиките и му дават акъл как да копае или минава един през нощта и му чупи мотиката. Ние всички сме тук, в нашата родина. И тя ще бъде такава, каквато си я направим. Няма кой да ни я направи. Моля се - Господи, помогни да не се пролива и една капка невинна кръв! Нека сме внимателни - с чупенето на паметници, с тяхното премахване. Паметниците са за това, за да ни напомнят".

"Винаги казвам - да помним! Защото светът не започва от нас, нито календарът, нито ще свърши с нас. Тази мисъл за утре е много важна", заяви Ценко Минкин.

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 20731
архив

Малко момченце пита баща си: - Тате, а какво е това "биология"? - Как да ти обясня по-просто? Например ти приличаш на мен - това е биология. - А "социология" какво е? - Синът на съседа също прилича на мен. Това вече е социология.

няма нови новини
Днес: 314
hot
най-четени новини в момента
сега
2777
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Шестима депутати напускат групата на БСП и партията и скочиха на Корнелия Нинова: Цяла партийна телевизия е заета да изгражда образа й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези знаци издават, че сте алергични към секс
x