САМО В ПИК TV: Юристът Борислав Цеков за решението на Конституционния съд за имунитета на Румен Радев: Може да бъде разследван и не е недосегаем! Законно е да се подслушват хора около него, да се претърсват и арестуват (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Интервю

САМО В ПИК TV: Юристът Борислав Цеков за решението на Конституционния съд за имунитета на Румен Радев: Може да бъде разследван и не е недосегаем! Законно е да се подслушват хора около него, да се претърсват и арестуват (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

115397
на 31.07.2020
САМО В ПИК TV: Юристът Борислав Цеков за решението на Конституционния съд за имунитета на Румен Радев: Може да бъде разследван и не е недосегаем! Законно е да се подслушват хора около него, да се претърсват и арестуват (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Шефът на Института за модерна политика и юрист Борислав Цеков разкрива манипулациите в тълкуванието на решението на Конституционния съд за имунитета на Румен Радев и процесуалвно-следствените действия, които могат да се извършват за дейността на президента и вицепрезидента.

препоръчано

Законова държава ли е България откакто възлови кръстовища в София са задръстени от шепа пийнали купонджии с политически искания? Защо управляващите и МВР абдикираха от задълженията си да гарантират основни права и свободи на гражданите, записани в Конституцията и законите?

"Решението дава конкретна и изчерпателна рамка на отношенията между президента и съдебната власт от една страна, а от друга страна между парламента и президента. 

В началото се появиха злонамерени заглавия, че КС е казал, че президентът не можело да бъде разследван, което е категорична лъжа. 

КС казва, че тезата, че президентът е недосегаем не е вярна. Президентът може да бъде разследван.

Затова има две ограничения. Могат да се разследват деяния, които не попадат в категорията държавна измяна, защото за тях президентът носи отговорност по процедура импийчмънт и там съдебната система не участва. Държавната измяна всички престъпления от глава първа. 

Могат да бъдат разследвани и деяния преди мандата му, както и такива, които са извън защитените от функционалните му дейности. Например, катастрофа или действия, които не са по служба. 

Второта група ограничения касаят процесуалните действия. КС казва ясно, че може да се разследва, стига действията на не засягат пряко личните права и свободи - тоест спрямо него не могат да се извършват арести, мерки за неотклонение, претърсване на жилище. Но КС казва, че всички останали подобни действия могат да се извършват спрямо други лица по същото разследване. 

Например, акцията в президентството е законна според решението на КС, защото не касае "пряко и лично" и президента. 

Другото е, че докато е президент, не може да бъде обвинен. Доказателствата се запазват и когато падне конституционната защита над държавния глава с края на мандата, се предприемат всички останали действия. 

Ясно и категорично е, че може да бъде разследван и не е недосегаем.

Всички опити да му се създава броня са неоснователни. Това беше ясно и преди, но сега е вече ясно и от конституционния ред на държавата", обясни Борислав Цеков. 

Той уточни, че по всички разследвания около президента, могат спокойно да бъдат претърсвани, подслушвани и разследвани други замесени лица, стига да не е лично президента. Което напълно прекратява споровете за законността на действията разследващите на "Дондуков" 2 срещу секретаря Пламен Узунов и съветника Илия Милушев на Румен Радев. "Законно е и няма пречка прокуратурата да ги разследва и да извършва всички действия срещу тях по разследването", обобщи той.

В тази връзка според юриста са неоснователни и опитите на Радев да настройва обществото срещу обвинението и да иска оставки на властта. 

По повод това дали призивите му за метеж са нарушения на Конституцията и може да се стартира процедура по импийчмънт, той заяви, че това е въпрос на решение на парламента. 

"Искането за преследване на президент по повод нарушения на Конституцията или такива, които касаят служебните му функции, може да бъде стартирано с внасяне за това на една четвърт от депутатите и стартиране на дебат в Народното събрание. 

Топката е в депутатите. Те трябва да кажат дали третират това поведение като нарушение на Конституцията. Ако има реакция от НС и започне дискусия, тогава вече може да се говори за нарушение или не", коментира още той. 

"Фактът, че Узунов и Милушев не са отстранени, означава, че Радев проявява двоен стандарт. Защото той говореше за министрите, за които имаше съмнения, че трябва да се уволняват, а самият той не отстранява своите хора, за които не просто има съмнения, а обвинения.

Радикална бе и заявката му за намеса в съдебната система, която е независима власт и той няма никакви правомощия по отношение на нея. Освен това прокуратурата изпълнява правомощията си и си върши работата и това е законно, както бе изяснено категорично и вчера от решението на конституционните съдии", каза Цеков. Според него са неоснователни и опитите да се атакуват разследващите за разпространени разговори с Радев, тъй като той не е подслушван, а е подслушвано разследване лице, с което той е разговарял. 

"Няма проблем от законова и конституционна гледка точка, тъй като подслушваното лице не е президентът и той не е бил подслушван. Нито пък е бил оповестен публично той като участник в разговора. Решението на наблюдаващия прокурор е неукоримо", каза още топ юристът. 

Сподели:
Бомба x
Коя е идеалната възраст за брак? Коя е идеалната възраст за брак?
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с извънредни новини от видеоконференцията на Европейския съвет: Трябва да сме максимално твърди за ваксините (ВИДЕО)
ново
Днес: 314
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това