САМО В ПИК TV! Юристът Борислав Цеков с коментар за схемите на Радев и кабинета му - ще касират ли изборите на 11 юли (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Час Пик ГЛАВНА

САМО В ПИК TV! Юристът Борислав Цеков с коментар за схемите на Радев и кабинета му - ще касират ли изборите на 11 юли (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

650226
на 10.05.2021
САМО В ПИК TV! Юристът Борислав Цеков с коментар за схемите на Радев и кабинета му - ще касират ли изборите на 11 юли (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Юристът и шеф на Института за модерна политика Борислав Цеков прави гореща прогноза дали предсрочните парламентарни избори на 11 юли ще бъдат касирани заради Изборния кодекс, чиито нововъведения се оспорват пред Конституционния съд.

препоръчано

Защо безпрецедентно краткото 45-о Народно събрание не можа да излъчи правителство и се орезили? Извършва ли се пълзящ преврат в държавата?

Има ли задкулисна игра на обитателя на президентството Румен Радев, с кого и каква е крайната му цел? Защо дори когато проговори, чалгаджията Слави Трифонов пак не каза нищо извън мантрите си за "незачетения" референдум отпреди години?

„Много е важно кога ще се произнесе КС. Защото ако го направи след изборите, както аз очаквам, Може да се създаде наистина хаос. Това е аргумент да произнесат след изборите. Тогава действието ще действа занапред. Ако се произнесе преди изборите, тогава изборите ще трябва да се проведат по стария ред. Друг е въпросът дали КС ще намери мотиви да ги обяви за противоконституционно“, отговори той за машинното гласуване.

Той припомни какво се е случило в Германия. Там основното е било как ще се броят бюлетините и затова са забранили машинното гласуване.

„Само тесен кръг специалисти разбират и преброяването не се извършва пред хората“, разясни Цеков случилото се в Германия. 

„Германският КС реши, че няма гаранция за тяхната сигурност“, продължи той.

Цеков разказа защо и в Холандия са се отказали от машинното гласуване, като припомни, че в Ирландия са дали 53 млн. евро, а после ги дадоха за вторични суровини . 

„И понеже те не разбират нищо, се появи инж. Бай Ганьо и реши да се ползват машини. Под чий суверенитет ще бъдат тези машини в чужбина, например в Австралия?“, отсече Цеков. 

„Ако бяха повече от 50% хората, щяхме да кажем, че хората искат машините“, обяви той.

„При нас все едно ни боли зъб, а отиваме да си отрежем ноктите“ , отсече той.

 „По света също не вярват на 4-5 компютърджии. Вярват им само в Бутан. Такива злоупотреби трудно се доказват“, обяви Цеков.

 „Означавали, че една машина е отразила правилно всичко и навсякъде“, продължи той.

„Ами ще си стоите вкъщи, и ще дойде подвижна урна“, разказа той как чиновничка е реагирала на въпрос на негов познат как ще могат да гласуват хората с увреждания при машинно гласуване.

 „Партийните калинки са най-голямото зло в България. Те са при всички партии“, отсече той.

 „ГЕРБ трябваше още от самото начало да се откаже от ръководството на ЦИК. Щом е опозиция, да няма председател на ЦИК“, обяви той за избора на председател на ЦИК.

"Защо се крият и защо това шикалкавене. Сякаш има нещо скрито. Очевидно се страхуват, че може да има някакъв провал на изборите. Може би заради това искаха да го прехвърлят на ГЕРБ“, обяви той по адрес на останалите партии по казуса с ЦИК. 

„Всеки щеше да избяга“, отсече той.

„Те просто не искат да е тази партия, а да е на тази партия. Това е политическата партизанщина. Сега има ЦИК на ИТН и Мая Манолова. Президентът е един гумен печат, каквото му предложат за ЦИК, той ще подписва“, каза той за намаляването на броя на членовете на ЦИК.

"Не разчетоха правилно вота на избирателите. Тези, които сега влязоха в парламента, взеха да работят за себе си. Парламентаризмът се базира на диалога и преговорите“, категоричен е той. 

„Видяхме примитивно мислене в този парламент. Видяхме една африканизация на нашия парламент. Всеки клан какво ще завладее. Видяхме всички белези на африканизация на нашия парламент“, категоричен е Цеков.

„Георги Първанов беше добрият посредник за тройната коалиция. Той впрегна целия си капацитет. При Радев е по-трудно, защото няма това влияние и политическа закваска. При трите водещи партии срещу него има искри. Той слезе от пиедестала на надпартийния държавен глава. Той взе позиция срещу правителството на ГЕРБ и  Патриотите“, отсече Цеков.

„Не вярвам, че ще вземат такава позиция, каквата е нужна. Не изключвам отново да има избори наесен - две в едно", изрази очакванията си Цеков.

 „До 22 октомври може да разпуска парламента, но след тази дата не може, а само да предлага служебен кабинет“, разясни той правомощията на президента Румен Радев.

 „По-добре е, че Слави Трифонов се крие. Той дори не може да говори интелигентно. Не е като да друсаш гьобеци и и ходиш заедно с висаджиите“, обяви той по адрес на Слави Трифонов.

 „Той е чалгаджията на нацията. В най-лошите си сънища не съм си представял, че може да се стигне до това опростачване на НС“, обяви Цеков.

„Тошко Йорданов дори говори просташки, като хора с основно образование. Това са хора, които са свикнали да преписват вицове“, каза той за езика на хората на ИТН. 

„Следете парите. Говореше се за една майонеза и т.н. Който желае, може да проследи кои са олигарсите, които стоят зад тази партия. Въпросът е, че тук се рушат устоите на държавността. Сега дойдоха шутовете на мутрите", обяви той на въпрос за финансирането на партията на Слави Трифонов.

За партията на Трифонов каза, че това е мутренска команда. Не смеели и до тоалетната да отидат сами. 

„Допускам, че ще си увеличат гласовете“, обяви той.

„Слави първо да си изчегърка слагаческите интервюта с Бойко Борисов. Въпросът е, че тук се паразитира върху най-ниските касти от обществото“, обяви Цеков.

„Нито една партия не може да говори от името на народа“, категоричен е той. 

„На ГЕРБ също им беше трудно да го осъзнаят в началото“, каза той.

 „Слави е зависим човек. Той е марионетка. Загатна се, че му дърпат шалтера с изказването дали ще е депутат в следващото НС", обяви Цеков.

„Има нужда от по-добро управление от това на ГЕРБ, но не е на Тошко Йорданов“, обяви Цеков.

„БСП може би са в по-голяма криза от тази при Виденов. Сега ситуацията е съвсем друга. Деморализирано е . Те нямат и кадри“, каза той по адрес на БСП.

„ДПС са отговорна партия. Трябва да се мисли за коалиционно управление. ДПС имат опит в това. Трябва да се намери формула, която да стабилизира държавата. Държавата няма нужда от хаос. Не може новите партии със сбирщина да управляват“ обяви Цеков.

„Малко странно ми изглежда да включват и КОД, пак костовисти. Имат потенциал, но ако тръгнат да се разширяват … Няма лошо, но когато правиш една такава формация, с целия багаж. Би трябвало да търсят по-чиста формула“, каза той по адрес на Патриотите, които отново търсят коалиране. 

Той изтъкна, че това евентуално може да остави формацията на Мая Манолова извън парламента, като заяви, че за ИСМВ са гласували социалисти.

„Тя има поне 50 000 гласа теч от БСП“, обяви Цеков.

„Мисля, че в края на май и началото на юни ще можем да се ориентираме. Сега е един гъст бульон, от който нищо не се вижда“, обяви той. 

„Ето сега вероятно ще кажат, че  Цеков защитава управляващите. Аз защитавам не партии, а принципи. Затова казвам, че този парламент е срамен“, категоричен е Борислав Цеков. 

„В тези партии няма да намерим хора, които мислят за народа“, завърши той.

 

 

 

 

 

 

 

Сподели:
Бомба x
Защо ранобудниците са по-щастливи Защо ранобудниците са по-щастливи
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Лъчезар Борисов с аларма: Служебният кабинет изчегъртва парите на държавата - още не е внесен Планът за възстановяване, можеше да имаме 12 млрд. в помощ на икономиката (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 65
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това