Вход
София
Времето в София 12 o C

САМО ДНЕС: Правителството на Борисов раздаде 229 млн. лв. в помощ на хората! Отиват за семейства с деца, студенти, училища, нови линейки, ремонти на болници, спортни съоръжения и опазване на културата

САМО ДНЕС: Правителството на Борисов раздаде 229 млн. лв. в помощ на хората! Отиват за семейства с деца, студенти, училища, нови линейки, ремонти на болници, спортни съоръжения и опазване на културата

на 12.08.2020
40925
0
САМО ДНЕС: Правителството на Борисов раздаде 229 млн. лв. в помощ на хората! Отиват за семейства с деца, студенти, училища, нови линейки, ремонти на болници, спортни съоръжения и опазване на културата
Автор: ПИК
12.08.2020
0
40925

229 876 676 лв. Толкова пари раздаде днес за пореден път на редовното си заседание правителството на Бойко Борисов. Както всяка сряда от 6 месеца насам министрите решават десетки неотложни въпроси, свързани с кризата заради коронавируса и днес НСИ отчете, че са се справили.

Безработицата е нарастнала само с 1%, вместо със средно 10, както се случи в редица европейски страни. Средната работна заплата пък не само не е понижена, ами е увеличена и вече достига 1337 лв., както ПИК съобщи. При това тя е по-висока в обществения сектор, тъй като политиките на правителството в последните години са насочени именно към повишаване на доходите на учители и медици и те скочиха тройно още в средата на мандата на кабинета "Борисов" 3. 

А днес Борисов и министрите му се погрижиха за още куп обществени нужди и освен, че подкрепиха семействата, които гледат децата си в кризата, дадоха пари и за медици, болници, студенти, училища, общини. 

Ето къде отиват над 229-те милиона, отпуснати от Борисов и министрите му само днес. Като преди това разбира се са събрани благодарение на добрата фискална политика и рекордния брутен вътрешен продукт, постигнат от кабинета "Борисов" 3:

Болнични консумативи и 42 нови линейки - 4 988 000 лв. 

Допълнителни разходи в размер на 2 532 000 лв. са отпуснати за капиталови разходи и са предназначени за дофинансиране на Проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“. Те ще отидат за закупуването, доставката, гаранционното и сервизно обслужване на 42 броя линейки с повишена проходимост (тип В), окомплектовани с необходимото оборудване и апаратура.

Одобрени са и допълнителни разходи в размер съответно на 2 454 000 лв. и 2 000 000 лв. за държавни лечебни заведения за болнична помощ - търговски дружества, за капиталови разходи за закупуване на дълготрайни материални активи.

Иновативни технологии в училищата - 16 586 976 лв.

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери за финансово осигуряване на дейности по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” в размер 16 586 976 лв. по бюджетите на общините. Програмата е насочена към училища с иновативни практики и такива с потенциал за развитие на иновации в областта на природните науки, дигиталните технологии, инженерното мислене и математика (STEM). Освен образователна среда, ще се инвестира и в създаване на учебно съдържание, въвеждане на иновативни методи на преподаване, организация и управление на училищните процеси.

Помощ за семейства с деца при затворени детски градини и училища - 85 млн. лв. 

Семейства с деца до 14 години ще имат право на месечна целева помощ по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка в случай, че двамата или единият от работещите родители не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск. Същото право ще имат и родители, които отглеждат сами децата си. За прилагането на новата мярка за подкрепа на работещи родители за преодоляване на негативните последици от Ковид-19 правителството ще осигури 85 млн. лв.

Стипендии и общежития за студенти - 100 000 000 лв. 

Министрите отпуснаха допълнително 100 милиона лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2020 г. за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, както и за увеличаване на студентските стипендии.

Отпускането на допълнителни средства за стипендиите ще даде възможност за увеличение на индивидуалния им размер.

Нова клиника на ВМА и ремонти на ВМА в Сливен - 8 660 000 лв.

По бюджета на Министерство на отбраната за 2020 г. са одобрени допълнителни разходи от 8 660 000 лв. - за изграждане на корпус към Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ-София ВМА, извършване на основен ремонт на Отделение инфекциозни болести в МБАЛ-Сливен ВМА, включително и изграждане на външен асансьор на отделението, закупуване на съвременна медицинска апаратура и преоборудване на операционните зали в МБАЛ-София ВМА за предотвратяването на разпространението на COV1D-19.

Ракети против градушки за селското стопанство и защита на населението - 4,3 млн. лв. 

Допълнителни разходи в размер на 4,3 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за доставка на 6000 противоградови ракети одобри кабинетът. С отпуснатите средства ще се осигури възможност за осъществяване на активни въздействия върху градовите процеси. Целта е превенция на щетите от градушка върху земеделската продукция и да се намали размерът на загубите на земеделските стопани.

За ремонт на улици и спортни съоръжения в Кюстендил и Етрополе - 9 млн. лв.

Правителството одобри допълнителни трансфери по бюджета на община Кюстендил за 2020 г. в размер на 6 млн. лв. От тях 3 млн. лв. са предназначени за ремонт на уличната мрежа, като останалите са за основен ремонт на сгради и съоръжения на Спортен комплекс „Осогово“, Кюстендил. По бюджета на община Етрополе са одобрени 1, 1 млн. лв., от тях 500 хил. лв. за ремонт на уличната мрежа и 600 хил. лв. за възстановяване на търговска чаршия „Малки пазар“ - част от Архитектурен ансамбъл „Площад малък пазар“, Етрополе.

Запазване на културно наследство - 403 000 лв.

Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2020 г. в размер до 403 700 лв., необходими за осигуряване създаването на териториални звена на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ - Регионални инспекторати по опазване на културното наследство във всеки от регионите за планиране от ниво 2 по смисъла на Закона за регионалното развитие.

Ново спортно съоръжение в село Тополово - 840 000 лв.

Допълнителни разходи са одобрени и по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2020 г. Средствата в размер до 840 000 лв. ще бъдат предназначени за изграждане на спортно съоръжение в дворното място на ОУ „Отец Паисий“ в с. Тополово, община Асеновград. Същото ще може да бъде използвано както за физкултурен салон, така и за тренировки на отбори.

Допълнителна помощ, чиито размер тепърва ще стане ясен и е признаването за стаж за пенсия ще се признава периодът на грижи за деца с право на чужда помощ и с по-малко от 90% степен на увреждане. Времето, през което са полагани грижи за човек с право на чужда помощ ще се зачита за осигурителен стаж при пенсиониране, независимо от степента на увреждането му.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 20775
архив

В цирка докарват нов тигър. Старите тигри го наобикалят, за да го поздравят с "Добре дошъл". - Жалко само, че не можеш да се запознаеш и с последния ни дресьор - казва един от тигрите. - Той беше толкова мил, любезен, спокоен, състрадателен, малко жилав, но все пак добър...

няма нови новини
Днес: 9
hot
най-четени новини в момента
сега
1836
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Шестима депутати напускат групата на БСП и партията и скочиха на Корнелия Нинова: Цяла партийна телевизия е заета да изгражда образа й (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Трите зодии, които ще се борят за вас до края
x