Вход
София
Времето в София 19 o C

Само 33 общини успяват да рециклират над 50 процента отпадъци

Само 33 общини успяват да рециклират над 50 процента отпадъци

на 12.07.2020
5127
0
Само 33 общини успяват да рециклират над 50 процента отпадъци
Автор: ПИК
12.07.2020
0
5127

По-голямата част от общините в България не се справят с изискването да рециклират над 50 процента от отпадъците си. От 265 общини само 33 са изпълнили изискването. Това става ясно от последните данни на Изпълнителната агенция по околна среда, цитирани от БНТ.

Така България се отдалечава от критериите на Европейския съюз, според които до 2025 година всички страни-членки трябва да рециклират поне 55 процента от общинската смет.

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда, 45 от общо 265-те общини у нас имат нула процента рециклирани битови отпадъци. Едва 33 са общините, които са изпълнили изискването за рециклиране на над 50 процента от сметта си.

В Община Пловдив годишно се депонират 150 000 тона отпадъци. Градът се нарежда сред отличниците, тъй като 64 процента от общата смет през 2018 година е рециклирана.

 „Смесените битови отпадъци постъпват на две места, на регионално депо за неопасни отпадъци в село Цалапица и на инсталациите в село Шишманци”, разяснява Гергана Василева главен експерт дирекция „Екология и управление на отпадъците"- община Пловдив.

Заводът за преработка на битови отпадъци край Шишманци приема и преработва сметта на общините Марица, Раковски, Брезово и Пловдив. 30 процента от отпадъците, които не са годни за рециклиране, се депонират. Останалата част се разделя и приготвя за преработка, а от органичния отпадък се произвежда тор.

 „Сепарирането се извършва ръчно, отделя се част от органичния отпадък. Сепарираният материал, който е годен за рециклиране, се предава за последваща преработка на фирми, които имат разрешение за такава дейност”, казва Стоян Гидиков управител на завода за преработка на отпадъци.

Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда преди две години русенската община Сливо поле е рециклирала 0 процента от отпадъците си. От местната администрация обявиха, че от 2 години имат договори с фирма за разделно събиране и с топлофикационно дружество за безвъзмездно сепариране на отпадъците.

„Те го разделят и каквото остане вече негодно за повторна употреба или рециклиране, тогава го носят на депото”, коментира Тодорка Дражева главен експерт „Подготовка на проекти", Община Сливо поле.

Общините на територията на РИОСВ - Русе има сключени договори с фирми за разделно сметосъбиране, но от това се ползват по-малко от половината населени места.

 „Има един проблем с оползотворяващите организации, че в по-малките общини не им е икономически изгодно”, казва Десислава Куцарова  гл. експерт „Отпадъци", РИОСВ – Русе.

На местата, на които общините не рециклират достатъчно, депата се запълват по-бързо от планираното. Всички общини у нас плащат отчисления към местните екоинспекции за тон депониран отпадък. През 2020 година цената е 69 лв. за тон, като след две години сумата ще достигне до 95 лв. за тон депониран отпадък.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 15825
архив

Говорят си двама: - Представи си, днес работих две смени. - Защо?? - Без да исках съм задрямал, а никой не ме разбуди.

 

няма нови новини
Днес: 33
hot
най-четени новини в момента
сега
1376
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Зверски задръствания в София заради тапите на безделниците на Бабикян и Манолова - палаткаджиите са само дузина, обърнаха центъра на клоака (ОБНОВЕНА/СНИМКИ)
x
Кои са най-често допусканите грешки при консумацията на вино
x