Сашо Кеша забрави какви ги забърка като министър на Киро. Хвърли всичката кал върху...

ЧАС ПИК

Сашо Кеша забрави какви ги забърка като министър на Киро. Хвърли всичката кал върху...

55300
на 12.02.2024
Сашо Кеша забрави какви ги забърка като министър на Киро. Хвърли всичката кал върху...
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Ние не внасяме ток от вчера или януари. България внася ток от 2023 г. Румъния и Гърция много успешно успяха да усвоят средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и цените им на производство на електроенергия спаднаха драстично. Те инвестираха  и в производство, и в рехабилитация на мрежата си. Това заяви пред Би Ти Ви бившият енергиен министър от кабинета "Петков" Александър Николов.

препоръчано

Той поясни, че вносният ток от Гърция и Румъния е  по-евтин от произвеждания у нас. 

"За съжаление безхаберието най-вече при решенията, свързани с Маришкия басейн през последната година и половина, липсата на каквато и да било стратегическа визия за въглищните централи... Натискът върху България ще става все по-сериозен. Проблемът в България е, че няма достатъчно експертен потенциал.

Николов прогнозира, че АЕЦ "Козлодуй" може и да започне да продава електроенергия на "отрицателна цена". Това е свързано с комплексни причини, които могат да доведат до "часове в деня, в които ще има отрицателни цени": "Ако не е сключен дългосрочен договор със съответния консуматор, цените ще са такива... Това ще доведе до интересна финансова ситуация в АЕЦ "Козлодуй" и трудно планиране в следващите няколко месеца".

"Когато цената пада, ако ни си застраховаш продажбата, това означава, че ще продаваш до нулева, не дай си боже отрицателна цена", заяви отново той.

"Има доста неща, които в момента мимоходом остават леко скрити", вметна Николов.

Той изтъкна, че "хората от въглищните централи съвсем основателно протестират": "В Маришкия басейн има огромни ресурси и те са оставени да се разпиляват в момента". Според него съвсем скоро ще има рационални технологии, които ще успяват да улавят мръсните частици във въздуха.

"Някой от служебния кабинет да си беше направил труда да пресметне какви са въглеродните емисии на глава от населението. Протестите на минната индустрия се случиха в един много странен период - ноември. А сега, когато в Мини Марица Изток пак няма пари за заплати, аз не чувам нищо по въпроса. Доколко тези протести бяха необходими тогава, доколко сега някой следи финансовото състояние на дружеството, какво ще стане с тези хора там?", коментира Николов. Активиран дни преди ротацията, Николов със завидна ловкост се вживява в ролята на съдник на колегите си от служебния кабинет на Радев и очевидно нещата му се получават, щом за пореден път се появава в телевизионен ефир.

Запитан дали двата бъдещи блока на АЕЦ "Козлодуй" ще струват 35 милиарда, както твърди проф. Касчиев, той отговори: "Хвърлянето на цифри във въздуха, е смешно. Когато се направи поне първична оценка, когато се входира предложението на компанията, която ще го изпълнява, тогава може да се говори за сума с поне 10% отклонение".

Александър Николов се оправда в края на разговора, че заведените дела срещу него и "хвърлените обвинения в публичното пространство са лъжи": "Ако следствието и прокуратурата имат проблем да прочетат материалите, които съм предоставят, ще им помогна".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да не отказват делови предложения, Везните да отменят служебните разговори САМО В ПИК! Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Близнаците да не отказват делови предложения, Везните да отменят служебните разговори
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК