САЩ гласят бойкот на Зимните игри в Пекин, навиват и съюзниците си

Топ новина

САЩ гласят бойкот на Зимните игри в Пекин, навиват и съюзниците си

3209
на 07.04.2021
САЩ гласят бойкот на Зимните игри в Пекин, навиват и съюзниците си
Автор:   ПИК

САЩ възнамеряват да обсъдят с чуждестранните си съюзници и партньори идеята за евентуален бойкот на предстоящите зимни Олимпийски игри в Китай. Това обяви във вторник на редовен брифинг ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, информира faktor.bg.

препоръчано

"Ние, разбира се, искаме да обсъдим това. И, разбира се, разбираме, че координираният подход ще отговаря не само на нашите [американски] интереси, но и на нашите съюзници и партньори", заяви говорителят на американското външно министерство.

"Това е един от въпросите на дневен ред както сега, така и в бъдеще", подчерта Прайс. По думите му САЩ ще проведат "тесни консултации" със съюзници по този въпрос. "Когато имаме какво да обявим, разбира се, ще го направим", каза Прайс.

Той твърди, че Пекин е отговорен за различни сериозни нарушения на правата на човека, по-специално в Синдзян-Уйгурския автономен район на КНР, пишат от faktor.bg. Отношенията между САЩ и Китай се основават "на конкуренция", а Вашингтон и Пекин понякога действат като противници, но тези двустранни връзки също имат елементи на сътрудничество, каза Прайс. Според информацията, която той предостави, САЩ ще се ръководят от своите "интереси и ценности" при изграждането на по-нататъшните отношения с КНР.

По-рано политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители на почти 200 правозащитни организации от цял свят отправиха призиви за бойкот на зимните игри догодина, чийто домакин ще бъде Китай. Причината са масовите репресии, приписвани на Пекин, се допълва в информацията. Междувременно Китай, както отбеляза на 8 март Жао Лиджян, официален говорител на китайското външно министерство, категорично се противопоставя на политизирането на спорта от отделни държави и организации. Има твърдения, че има опити под лозунга за защита на правата на човека да се нарушават големите състезания и да се получава намеса във вътрешните работи на други държави.

Националният олимпийски комитет на САЩ, както изясни ръководителят му Сюзън Лайънс на 10 март, не подкрепя идеята за бойкот на Олимпийските игри в Пекин, се допълва в информацията.

XXIV зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г. Столицата на Китай е избрана за домакин на заседанието на Международния олимпийски комитет в Куала Лумпур на 31 юли 2015 г.

Сподели:
Бомба x
Астролог предупреждава: Не купувайте нищо и внимавайте какво си пожелавате на глас Астролог предупреждава: Не купувайте нищо и внимавайте какво си пожелавате на глас
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО)
ново
Днес: 201
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това