Вход
София
Времето в София 11 o C

САЩ засилват натиска за спиране на "Северен поток 2"

САЩ засилват натиска за спиране на "Северен поток 2"

на 26.07.2020
22218
0
САЩ засилват натиска за спиране на "Северен поток 2"
Автор: ПИК
26.07.2020
0
22218

Американските власти засилват натиска върху германските и европейските компании, участващи в изграждането на „Северен поток 2“. Това отбелязва в обширен материал вестник „ Ди Велт “, цитирани от „Динюз”.

Изданието се позовава на свои източници.

Вестникът съобщава, че Съединените щати са провели две видеоконференции с изпълнители на газопровода от Германия и други европейски страни, за да „посочат далечните последици от по-нататъшното им участие в проекта“. На тях са присъствали представители на Държавния департамент, Министерството на финансите и Министерството на енергетиката на САЩ.

Източницитe посочват за вестника, че американските служители „са дали ясно да се разбере, че искат да предотвратят завършването на „Северен поток 2 “.

"Вярвам, че заплахите от Вашингтон са много, много сериозни",  коментира един от събеседниците на изданието.

Американският сенат одобри в четвъртък бюджета си за отбрана за финансовата 2021 г., който съдържа допълнителни санкции срещу "Северен поток 2".

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Кремъл е загрижен за санкциите срещу газопровода, те са неприемливи и противоречат на закона. Той подчерта, че ситуацията ще бъде анализирана, за да се разработи стратегия, насочена към изпълнение на проекта.

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на газопровод с капацитет от 55 милиарда кубически метра годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

Компанията Nord Stream 2 AG го прилага с единствения си акционер – „Газпром”. Европейските партньори - Royal Dutch Shell , OMV , Uniper , Wintershall и Engie - заедно финансират проекта с 50 процента.

САЩ активно се противопоставят на изграждането на газопровода, насърчавайки втечнения природен газ към Европейския съюз, както и Украйна. Киев са страхува да не загуби транзита на руски газ през територията си, тъй като печели от транзитни такси.

Съединените щати наложиха санкции на „Северен поток 2“ през декември, като изискаха от компаниите незабавно да спрат да полагат тръбопровода.

Швейцарската компания Allseas почти веднага обяви спирането на работата си и напусна проекта. Русия неведнъж е изтъквала, че проектът е търговски и полезен за Европа, докато САЩ смятат, че този проект няма икономическа, а само политическа стойност, да усили зависимостта на Европа от Русия, а Путин да използва това като средство за натиска върха западноевропейските демокрации.

В същото време, на 4 юни, редица сенатори внесоха в Сената на САЩ законопроект за нови санкции срещу газопровода - те се прилагат за всички кораби, участващи в строителството, за тези, които улесняват предоставянето на тези кораби, осигуряват застраховки и пристанищни услуги за тях, както и за тези, които ще предостави сертификат за пускането на „Северен поток 2”.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33976
архив

– Тате, какво значи „любовник“? – Това е мъж като всички останали, моето момче, само че не е длъжен да мие съдовете вкъщи.

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Какво означават целувките на мъжете на различните места
x