В Европа масово се налага производството на енергия от биомаса

БЪЛГАРИЯ ДНЕС

В Европа масово се налага производството на енергия от биомаса

7524
на 08.04.2021
В Европа масово се налага производството на енергия от биомаса
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

            Вече мина година, откакто официално във Великобритания не се произвежда енергия от въглища. Великобритания вече не е в Европейски съюз, но всички членове трябва да направят същото най-късно до 2050 година.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

             Преди едва 10 години въглищата заемаха 40% дял в енергопроизводството във Великобритания. В България през зимата достигаме 60% дял на енергията от въглища, но примерът на най-западната държава на Стария континент може да ни е от полза. 

            За 10 години британската енергетика преживя пълна промяна. Постепенният отказ от въглищата е факт благодарение на мащабните инвестиции във ВЕИ. 

            Великобритания е удачен пример , защото не всички централи на въглища бяха затворени, а дейността им бе трансформирана и работните места на хиляди британци бяха запазени. 

            Например, „Дракс“ в Йоркшир. Преди 10 години беше най-големият потребител на въглища в Обединеното кралство и произвеждаше 5% от цялата енергия на Острова. Постепенно централата преминава към изгаряне на пресовани дървесни гранули, които са част от т.нар. „биомаса“, за която все по-често чуваме и у нас. Топлофикация Велико Търново, Топлофикация Бургас вече я използват в производството на енергия, Топлофикация Перник също показа амбицията си за внедряването й. 

            Но да се върнем на централата в Йоркшир. Резултатът от замяната на въглищата с биомаса е намаляване с над 20 милиона тона на изхвърляните в атмосферата емисии въглероден диоксид. 

            Тази година стана ясно, че собственикът на централата купува цяла компания за биомаса в Канада, с което обявиха, че ще произвеждат и изгарят двойно количество дървесни пелети. 

            Германия, страната с най-голямото производство от въглища, следва политика за постепенен отказ от използването на изкопаеми горива. Според стратегията на правителството използването на изкопаеми горива трябва да се ликвидира до 2038 год. 

            Любопитно е, че през 2019 год. 8.5% от енергията в Германия е произведена от биомаса. В Лайпциг сериозна активност проявява Германски научен център за изследване на биомасата, който цели да я наложи и утвърди като ценен ресурс за осигуряване на устойчиво и ориентирано към реално търсене енергийно производство. 

            Бедната на слънчева светлина и сериозно зависима от въглищата Полша не може да разчита на фотоволтаици, за това също се цели основно в биомасата. В Полша най-често биомасата се използва именно от производителите на конвенционална енергия като се изгаря заедно с въглища и се разчита главно на  създаване на условя, водещи до постепенно и трайно повишаване на дела на биомасата.

             Очевидно Европа се ориентира към производство на енергия от биомаса. В България има топлофикации, които следват европейския опит и обмислят инвестиции за оползотворяване на биомаса съвместно с въглищата и постепенно заместване на все по-голямо количество от изкопаемите горива с екологични алтернативи. 

            В България срещу много от инвестициите за замяна на въглищата с биомаса, се внасят жалби от различни организации, твърдящи, че не е екологично да се изгаря биомаса. В Европа всички я одобряват. За пореден път ние сме против определени новъведения само за да показваме активност, а не защото тя е лоша.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 25 април - успех във всички начинания за Телците, лични проблеми терзаят Скорпионите
ПИК TV x
Политолог с неочаквана прогноза пред ПИК TV: ГЕРБ губят избиратели, но ще вдигнат проценти! ППДБ - явно надолу, БСП ще се бори да влезе в НС (ВИДЕО) Политолог с неочаквана прогноза пред ПИК TV: ГЕРБ губят избиратели, но ще вдигнат проценти! ППДБ - явно надолу, БСП ще се бори да влезе в НС (ВИДЕО)
ново
Днес: 23
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК