САЩ с нови икономически санкции срещу Русия, страните от НАТО - солидарни

Америка

САЩ с нови икономически санкции срещу Русия, страните от НАТО - солидарни

4617
на 16.04.2021
САЩ с нови икономически санкции срещу Русия, страните от НАТО - солидарни
Автор:   ПИК

Президентът на Съединените щати Джо Байдън наложи тежки санкции срещу Русия в отговор на зловредни действия като намеса в американските избори през миналата и през 2016 година и за кибератаки чрез технологичната компания "Солар Уиндс", от която бяха засегнати 9 американски правителствени институции и над 100 частни компании.

препоръчано

Санкциите включват забрана от 14 юни американски финансови институции да участват на първичния пазар на руски облигации в рубли.

Подобна забрана съществува от 2019 година за купуване на руски държавен дълг, но в долари.

Очакваният ефект ще е увеличаване на лихвите по дълга на Русия, изнасяне на капитали и отслабване на рублата и от там - удар по икономическия ръст и увеличаване на инфлацията.

Вашингтон наказва 32 юридически и физически лица за кампания за дезинформация. Сред тях има 6 руски компании, които подпомагат кибердиверсията на руското разузнаване.

За персона нон грата в Съединените щати са обявени 10 шпиони с дипломатически статут.

Пред Си Ен Ен президентският съветник по националната сигурност Джейк Съливан обясни, че обявените санкции са пропорционален отговор на действията на Русия и посочи, че Байдън не цели разрив в двустранните отношения.

Съливан допълни, че отправеното завчера предложение за среща Байдън - Путин в близките месеци още стои.

Съюзниците от НАТО подкрепиха американските санкции. 

Съюзниците на Съединените щати в НАТО публикуваха изявление, с което изразяват пълна подкрепа за действията на Вашингтон срещу Москва, които са в интерес на колективната сигурност на Алианса.

В изявлението на Северноатлантическия съвет се изтъква, че Русия продължава дестабилизиращото си поведение, включително чрез нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Грузия и Украйна.

Посланиците на страните съюзници осъждат отравянето на опозиционера Алексей Навални с "Новичок" и заявяват, че всяко използване на химическо оръжие при каквито и да било обстоятелства е нарушение на международното право.

Същевременно НАТО остава отворена за периодичен, фокусиран и смислен диалог, както и за конструктивни отношения с Русия, когато действията на Москва позволяват това, допълват посланиците.

Солидарност със Съединените щати изрази и Европейският съюз.

Говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова заяви, че се подготвя отговор на санкциите, който скоро ще бъде обявен. Още преди официалното обявяване на санкциите говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви:

„Осъждаме всякакви санкционни стремежи и ги считаме за незаконни. Във всеки случай принципът на взаимност по този въпрос е в сила, така че да гарантираме най-добре нашите интереси. Разбира се, не бихме искали нашите двустранни отношения да се развиват по ленинската формула: „Една стъпка напред, две назад“.

Попитан дали новите американски санкции ще попречат на евентуалната бъдеща среща между президентите Джо Байдън и Владимир Путин, Песков отговори, че определено няма да я благоприятстват и добави:

„Дали ще попречат, или не, ще решат президентите - постъпи предложение от президента на Съединените щати, очаква се решението на президента на Русия“. 

Службата за външно разузнаване на Руската федерация отхвърли обвиненията, че стои зад кибератаките срещу технологичната компания "Солар Уиндс", чрез която са били засегнати сървърите на 9 американски правителствени институции и над 100 частни компании. От пресбюрото на руското разузнаване наричат обвиненията "словоблудство".
Финансовото министерство на Русия обяви, че съкращава очакваното за годината емитиране на държавни ценни книжа - 3 трилиона и 700 милиарда рубли с 875 милиарда рубли, или с близо 11,5 милиарда долара. Освен това нов дълг няма да бъде издаван преди 14 юни, когато обявените днес американски санкции ще влязат в сила. Държавните Sberbank и VTB обявиха, че ще се включат в купуването на облигации, ако се налага да бъдат запълнени празноти от липса на чуждестранен интерес.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 209
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това