СБЛЪСЪК В ЛЯВО: Михаил Миков изригна преди червения конгрес: Ще е смешно, ако Корнелия Нинова си оттегли оставката. Драматизмът има риск да премине към водевил и фарс

Политика

СБЛЪСЪК В ЛЯВО: Михаил Миков изригна преди червения конгрес: Ще е смешно, ако Корнелия Нинова си оттегли оставката. Драматизмът има риск да премине към водевил и фарс

44605
на 15.06.2019
СБЛЪСЪК В ЛЯВО: Михаил Миков изригна преди червения конгрес: Ще е смешно, ако Корнелия Нинова си оттегли оставката. Драматизмът има риск да премине към водевил и фарс
Автор:   ПИК

Бившият лидер на БСП Михаил Миков разкри пред сутрешния блок на Нова телевизия очакванията си за предстоящия Конгрес на БСП и за това ще има ли нов лидер партията-столетница

препоръчано

„Румен Овчаров атакува мен, Дъбов и Гергов, но ние създадохме днешното настояще в БСП и то очертава перспективите на партията – анализира Михаил Миков. – Бъдещето на партията, което не е особенно светло. Когато партията не само губи избори, но и идеите си, е така. Не съм участвал в избори за председател на БСП, а в избори за Национален съвет, а днес Нинова се титулува председател.

Избори се губят и печелят. Когато обаче става подмяна на партията, е риск за бъдеще. Генералният въпрос е накъде върви партията. Евроизборите са индикация, че посоката е грешна. Некоректно е да се говори, че сега на евроизборите резултатите ни са по-високи. БСП вече пета година е в опозиция. Заявява се, че БСП се готви да управлява. Резултатите от изборите обаче слагат кръст на това. Бях председател на Националния съвет избран преди два или три месеца, след което поех и партията. Партията не печели доверие и това е факт. Точно заради това е нужна и промяна. Да, вината не е само на Корнелия Нинова. Има много проблеми на дневен ред. Нинова като председател на Националния съвет обаче води такава политика. Какво означава консервативен социализъм? Това е подмяна на идеите на БСП.

Какво означава това, че се прокламира против санкциите срещу Русия, а досега нито веднъж не е внесена резолюция за това. Защо БСП напусна за три месеца и половина парламента и сама се лиши от най-високата трибуна?

Избирателят дава доверие, когато повярва че си автентичен. Когато повярва, че защитаваш интересите си. Мнозинството от българите имат интереси в лявата политика, но не могат да повярват на това, което сега им предлага тя. Решението за оставката на Нинова е нейно решение. Смята, че този драматизъм ще изчисти въпроса за това накъде върви БСП. Този драматизъм преминава обаче вече в някакъв фарс и водевил. Приближените на Нинова вече го удариха на молитви да остане”.

Михаил Миков разкри и очакванията си за предстоящия Конгрес.

„Конгресът носи отговорността – анализира той. - Делегатите трябва да изберат пътя, който трябва да направи перспективите в БСП по-добри и пътя за връщане на доверието. Загубата на евроизборите е тревожна камбана за пътя. Ако Конгреса избере път към връщане на автентичността, искренноста към избирателите, БСП има шанс.

В противен случай, няма значение кой ще е председател. Ще е смешно, ако Корнелия Нинова си оттегли оставката. Въпросът е дали БСП с това ще стане по-силна и ще върне доверие. По-големият въпрос е това разцепление по идеи, тези етикети, които се лепят за врагове с партиен билет, побеснелите хейтъри в социалните мрежи атакуват хората с различно мислене. Лесно е да се слага етикет, че Миков е с Гергов и Дъбов, които избраха Корнелия Нинова. Става въпрос за съществени идейни различия. Аз съм за това БСП да не гласува, да не подкрепя увеличаването на военния бюджет от 2 на 4 млрд. Аз съм за едно по-справедливо данъчно облагане. Не може Орбан да е икона на социализма в България. Противопоставянето на партията на Европейските социалисти и изтъкването на преден план на това противопоставяне е вредно за БСП, войната срещу Сергей Станишев е вредна за БСП.

Има много линии, в които се разминаваме и които съм поставял открито на Национален съвет. БСП трябва да е парламентарна партия и да утвърждава социализма, а не да отсъства от парламента.

Разделителната линия се насажда изкуствено, за да може тези с различно мнение да изглеждат по-черни. Категорично има вътрешна кампания срещу инакомислещите. Нинова сама подаде оставка. Да не би аз да съм я поискал? Драматизмът има риск да премине обаче сега на Конгреса към водевил и фарс. Драми в БСП винаги има, но е хубаво да не преминават във фарс и водевил, защото партията губи от това.

Лесно е големите политически въпроси да се трансформират в междуличностни. Много е лесно моралният стожер Румен Овчаров, който явно е бъдещето на БСП, да заклеймява кой е  фараон, кой е лош. Не съм само срещу Корнелия Нинова, а срещу цялото ръководство.

Очертава се тежка перспектива и то не само заради намалената субсидия. Очертава се друга перспектива, насочена към местните избори. Възможно е да се отиде на едни предсрочни парламентарни избори, в които ще влезем неподготвени. Не обвинявам Нинова. Всичко съм казвал най-добросъвестно на Национален съвет. Гласувал съм по съвест и в цялото си съзнание, че съм в малцинство. С ясното съзание, че мога да бъда обвинен в реваншизъм, че съм изгубил конгресната надпревара.

БСП спешно трябва да се събере, Националния съвет да види откъде да се реже, къде партията да насочи ресурсите си за да бъде полезна за следващите избори.

Нека кажат открито какво е премълчала Нинова, когато е поела от мен партията. Такива изказвания, каквито направи сега Стефан Данаилов, трябва да се доказват, защото иначе звучат някак ченгеджийски. Дано делегатите утре имат разума да изберат по-добрия път за БСП”.

  

 

 

Сподели:
Бомба x
ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер ТАЙНИ И ЗАГАДКИ: Масони пазят златото на Хитлер
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV: Проф. Михаил Мирчев с горещ коментар за датата на вота и уволнението си (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 243
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това