Вход
София
Времето в София 24 o C

Светият Синод с официална позиция за трансплантациите - одобрява донорството, но при определени условия

Светият Синод с официална позиция за трансплантациите - одобрява донорството, но при определени условия

на 12.12.2018
4710
2
Светият Синод с официална позиция за трансплантациите - одобрява донорството, но при определени условия

Даряването на органи от донори в мозъчна смърт, както и трезвото и съзнателно съгласие на здрав човек да дари свой орган на страдащ свой събрат като акт на алтруизъм и обич, е в съгласие с учението и мнението на нашата Църква, се казва в позиция на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

Първи случай на донорство в болницата в Силистра

Първи случай на донорство в болницата в Силистра

Първи случай на донорство е регистриран днес в...

на 25.06.2015

В началото на месеца, от Светия Синод поеха ангажимент пред здравния министър Кирил Ананиев да излязат със специално решение, с което да насърчат донорството у нас. Патриарх Неофит увери министъра, че въпросът ще бъде обсъден на следващото редовно заседание на Синода. 

БПЦ - БП дава благословение за извършване на трансплантациите при изпълнение на няколко условия. Първото е изискването за строго и регламентирано спазване на фундаменталните биоетични принципи. Установяването на мозъчната смърт да се извършва по строго определени клинични критерии, чрез високоспециализирани инструментални изследвания (ангиография, ЯМР и други методи) от абсолютно независима (външна) комисия.

Понастоящем, законът и наредбите в Република България допускат диагностицирането на мозъчна смърт и без осъществяването на инструментални доказателствени изследвания, което църквата не би могла да приеме. Друго условие е писменото информирано съгласие (волеизявление) от донора и близките му кои органи, клетки и тъкани да бъдат взети при евентуална мозъчна смърт, а не презумпция за повсеместно съгласие с донорството.

Според Синода, необходимо е целият клиничен процес на трансплантацията да се координира и осъществява от утвърдени национални транплантационни болнични центрове, които да имат доверието на обществото и да гарантират по възможно най-добър начин изпълнението на процедурата по установяване на мозъчна смърт и цялостните права на донора, както и да гарантират постигането на най-високи нива на успеваемост на процедурата по трансплантация, в интерес на реципиента.

В заключение БПЦ - БП си запазва правото да промени своята позиция, при промяна в законодателството и закона за трансплантациите.

Сподели:
свързани новини
България е на последно място по донорство в Европа България е на последно място по донорство в Европа
България е на последно място по донорство в Европа, а в...
на 24.10.2016
Напиши коментар »
(2)
1
БПЦ-е резеденция на руски агенти и доносници на дс.Да ми прости ГОСПОД.
2
Предпазливи са от Св. Синод , защото може да има злоупотреби сред лекарското съсловие. Свидетели сме на какво ли не -подмяна на лекарства, протези, излишни операции. Така е, когато няма страх жт Бога!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 15047
архив

Мъж се суети около колата си, маха несъществуваща прашинка, мърмори си тъжен. Съседът му: – Какво се сополявиш такъв, да не я продаваш? – Не, дъщерята взе книжка...

няма нови новини
Днес: 276
hot
най-четени новини в момента
сега
2638
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокурорската колегия с първи думи след номинацията за главен прокурор - Гешев се съгласил да издигнат кандидатурата му след дълъг дебат (ОБНОВЕНА)
x
РАЗПАД: Чатът дава знаци за край на връзката
x