Светлин Русев пред ПИК: Проектът за нов Наказателен кодекс е фашизоиден, кретенски. Като нищо могат да ме арестуват!

ЧАС ПИК

Светлин Русев пред ПИК: Проектът за нов Наказателен кодекс е фашизоиден, кретенски. Като нищо могат да ме арестуват!

54439
на 30.01.2014
Светлин Русев пред ПИК: Проектът за нов Наказателен кодекс е фашизоиден, кретенски. Като нищо могат да ме арестуват!
Автор:   Вера Чалъкова

До 6 години затвор, ако не регистрираш раклата, кандилото и пафтите на баба си

Последвайте ни в Google News Showcase

Гилдията на колекционерите се вдигна на бунт срещу проекта за нов Наказателен кодекс. Според готвените промени всеки, който притежава „нерегистрирана“ културна ценност, е заплашен със затвор до 4 години и глоба от 2 до 10 000 лв. 

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

препоръчано

Проблемът идва от неясната дефиниция на понятието „културна ценност“. Според предложенията не само антични предмети и монети, но и над 50-годишни картини, икони дори стари мебели и вещи от бабите ни, както и 100-годишни книги се превръщат в културна ценност. И който не ги е декларирал пред специална комисия от културното министерство, става нарушител и го заплашва затвор до 4 години. Който притежава повече от три подобни предмета, затворът е до 6 години. 

Обърнахме се за коментар към големия художник Светлин Русев, който е и сред най-видните български колекционери.

 

- Г-н Русев, според проекта за нов Наказателен кодекс /НК/ всеки, който притежава „нерегистирирана“ културна ценност, е заплашен със затвор до 4 години. Какъв е вашият коментар?

- Коментарът ми е: малоумна и фашизоидна  история. Неграмотният и вреден Закон за културното наследство, приет от Тройната коалиция през 2009 г., дава възможност за въвеждане на абсолютно репресивен Наказателен кодекс, в който произволно се тълкува какво е „културна ценност“. Излиза, че такава могат да бъдат пафтите и раклата от баба ми, картини под 50 години, книги по-стари от 100 години.

Подобен Наказателен кодекс противоречи и на европейски, и на конституционни права. На основата на този НК, ако аз съм намерил моя рисунка отпреди 60 години и не я регистрирам, подлежа на наказателна отговорност. Значи аз вече съм в нарушение на тоя тъп законопроект с моята изложба с творби от студентските ми години, която показах през 2013 г.!

- И аз ако имам икона на над 50 години, може да вляза в затвора, ако не я регистрирам?

- Според този кретенски закон, да. Ако имаш старопечатни книги – също. Аз имам цял шкаф такива, те са по-стари от 100 години.

- Тоест всеки втори българин може да бъде таксуван като престъпник?

- Абсолютно. Не само за икона, картина, едно хубаво старо кандило също има музейна стойност и подлежи на регистрация.

- Колекционери се опасяват, че готвените промени могат да доведат до полицейски произвол.

- Този НК създава възможност за тотален  произвол. И той наказва не само хората, които съхраняват и опазват културните ценности, наказва и полицията, защото тя се натоварва с една несвойствена дейност. Едва ли не полицаят трябва да ходи по къщите на хората да проверява имат ли стари вещи.

Според този НК придобита културна ценност трябва да се регистрира до една седмица. Е как ще стане това? Примерно някой иска да ви продаде картина. Полицията ще ви дебне ли? Може да са ви я доставили, но още да не сте я договорили, защото се колебаете дали да я вземете. Но ако не я регистрирате, и вие, и продовачът подлежите на репресия. Ето ви полицейски произвол.

- Как ще се отрази всичко това на пазара на изкуство?

- Ако законопроектът бъде приет, ще блокира пазара. Хората  си скриха нещата, казват, че не се продават. Първо –  заради  административни разправии, второ – сред колекционерите се създава страх и те си  прибират работите. Вместо да ги покажат на изложба например.

- Кой мозък стои зад законопроекта и кого  ще обслужва той?

- И аз това се питам. Кой и защо. Дори да бяха платили на някого, за да навреди на нашата култура, нямаше да го направи с такъв успех. До такава степен е налудничаво, че чак е необяснимо. Не може нормален човек с нормален мозък да го измисли. И питам, ще се търси ли отговорност от някого? С председателя на Съюза на колекционерите Валери Стефанов сме поискали среща с председателя на парламента Михаил Миков. По-добре да говорим с него сега, по-късно вече ще е безпредметно.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за Цветница - Близнаците да се откажат от нови занимания, Лъвовете да разчитат на интуицията си САМО В ПИК! Ексклузивен хороскоп на Алена за Цветница - Близнаците да се откажат от нови занимания, Лъвовете да разчитат на интуицията си
ПИК TV x
Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО) Виктор Димчев пред ПИК TV: Борисов е преценил, че ППДБ ще са малкото братче на ДПС, а не големият ръжен в ръката на Агата (ВИДЕО)
ново
Днес: 27
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК