Световна шампионка търси бъдещите Златни момичета и в пандемията

СПОРТЪТ ДНЕС

Световна шампионка търси бъдещите Златни момичета и в пандемията

4098
на 05.04.2021
Световна шампионка търси бъдещите Златни момичета и в пандемията
Автор:   ПИК

Коронавирус пандемията продължава да оставя своите отпечатъци върху спорта не само у нас. Отменят се цели първенства, многогодишна подготовка на елитни спортисти отива в кошчето за боклук, а тренировките в домашна обстановка станаха норма. Олимпиадата в Токио почти сигурно ще се проведе, но без зрители и с ограничени делегации. Засега България има 21 квоти. Надяваме се на около 50.

препоръчано

За да запазим оптимизма обаче и да има кого да гледаме и след години на най-висшия спортен форум, ни трябват пионери и треньори, които да палят отсега децата за голяма идея.

Определено такава е Катрин Велкова, която нито една криза или пандемия не може да отчая, пише "Мач Телеграф".

Перлите в короната на Катрин са златният й медал от световното първенство през 2011 г. от съчетанието с два обръча и три ленти (тогава отборът ни спечели още два бронза) и класирането за финал на олимпийските игри в Лондон през 2012 г. След като спира състезателната си кариера, тя основава СКХГ Локомотив (Сф), на който е президент и главен треньор.

130 деца тренират в клуба й, от които 50 – по състезателна програма. „Заради мерки не тренираме ансамбли. В момента само състезателките ни са в залата. Другите чакат отново да отворят залите. Доста демотивиращо е за тях. Трудно е да се тренира у дома. За мнозина в тази ситуация спортът е единственият шанс за социален контакт, да се срещнат с връстници и приятели и да си поговорят очи в очи. Сигурна съм, че тази криза се отрази най-тежко на децата. А тя продължава и не се знае кога ще приключи. Всеки се връща в залата зажаднял за работа. Не е имало досега толкова дълги периоди, в които да не тренираме като хората или да прекъсваме толкова често. Подготовката ни реално е назад, но така е за всички“, споделя пред „Мач Телеграф“ Велкова. Въпреки ограниченията и рестрикциите тя признава, че интересът към художествената гимнастика изобщо не е спаднал, дори напротив. „Непрекъснато ми се обаждат родители на деца, които искат да тренират при нас.

Най-малките са най-сладки. Знаят всичко за коронавируса. Слушат от майките и бащите си, от телевизията и го повторят в залата. Ходят с маски и не пропускат да се дезинфекцират“, разказва Катрин. Бившата възпитаничка на Илиана Раева отчита и отдадената работа на младите треньорки в клуба, които също не спират да мислят как и с какво да разнообразят ежедневието на подопечните си.

Сега пред Катрин и нейните грации предстои участие на държавното отборно първенство в зала София, което започна на 7 април. Клубът ще има представителки във всички възрасти.

Все още Велкова не е решила дали тази година Локото ще организира турнир, както бе в предходните години. „Доста по-трудно е сега. Изискват се PCR тестове, а и спонсорите имаj други приоритети“, откровена е бившата гимнастичка.

Тя следи изкъсо какво се случва и с настоящия ансамбъл, който се представи много силно на Световната купа в София, печелейки три златни медала от три възможни. „Още от първата си година при жените те дадоха заявка, че ще бъдат ансамбъл, който ще се запомни. Не ме изненадаха високите оценки в „Арена Армеец“. Този едногодишен локдаун, който те изкараха без състезания не е без значение, но те са достатъчно мотивирани и знаят какви цели гонят“, щастлива е Велкова.

Сподели:
Бомба x
ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Роботът на Марс извлече 5 грама кислород
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Бойко Борисов: Продължаваме да подобряваме пътищата в страната (ВИДЕО)
ново
Днес: 207
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това