Вход
София
Времето в София -1 o C

СВЕТЪЛ ДЕН: Днес празнува всяко българско християнско семейство

СВЕТЪЛ ДЕН: Днес празнува всяко българско християнско семейство

на 21.11.2019
21984
5
СВЕТЪЛ ДЕН: Днес празнува всяко българско християнско семейство
21.11.2019
5
21984

Въведение Богородично  (Въвеждане на Пресвета Богородица в храма) - С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учаща се младеж; според първоначалния замисъл - ден за християнизиране, за общение с Христа и Църквата Му. Денят бил неучебен и започвал със св. Литургия, на която учениците се причастявали. За жалост и този празник днес е изпразнен от християнското му съдържание.

ВЯРА: На втория ден от Светлата седмица почитаме Света Богородица и един много обичан светец

ВЯРА: На втория ден от Светлата седмица почитаме Света Богородица и един много обичан светец

1. Светли вторник - на този ден се отдава почит на Света...

на 30.04.2019

Когато пречистата Дева навършила три години, праведните й родители изпълнили обещанието, което дали пред Бога, преди още тя да се роди. Затова те тържествено въвели своята дъщеря в Йерусалимския храм и я посветили на Бога.

Древните отци на Църквата, като възпяват Въведение Богородично със свещени песни, разказват как Йоаким и Ана събрали своите роднини и приятели; млади девойки със свещи в ръце вървели пред светата Отроковица, а след тях родителите водели пречистата Дева и я довели до Йерусалимския храм. Първосвещениците и служителите в храма ги посрещнали с пеене на свещени химни.

Св. Дева била поставена на първото стъпало пред храмовия вход и, за почуда на всички присъстващи, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария въвел пречистата Отроковица в Светая Святих, където влизал веднаж в годината само първосвещеникът. Праведните родители принесли дарове и жертви на Бога и след това, като поличили благословение от свещениците, се върнали с роднините си в Назарет.

Св. Дева Мария живеела при храма. Там в отделни помещения живеели млади девойки, посветени Богу, също така и вдовици, които служели в храма, подобно на пророчица Ана. Тук живеели също странници и пришълци. Към тях се присъединила и св. Ана, майка на св. Богородица, която овдовяла скоро след въвеждане на пречистата Дева в храма. Но тя живяла кратко време със своята пресвета Дъщеря. Скоро след мъжа си и тя починала.

Св. Дева се възпитавала под надзора на по-възрастните благочестиви девойки, опитни в Св. Писание и в ръкоделията. Тя усърдно се трудела, непрестанно се молела, обичала да чете Св. Писание. По такъв начин тя се готвела за своето високо назначение. Църквата я нарича прекрасна зора, от която изгряло Слънцето на правдата. "Дух Светий" - говори свещената песен - осветил тази, която пребъдвала вътре в храма и била хранена с небесна храна".

Когато пречистата Дева стигнала до възраст, на която девиците, които се възпитавали при храма, обикновено се връщали в света и се омъжвали, свещениците поискали тя да постъпи по същия начин. Но пресв. Дева им открила своето желание - да посвети себе си Богу и да не встъпва в брак. Тогава те, по внушение от Св. Дух, я сгодили за престарелия Йосиф, роднина на нейните родители. Той станал покровител на пречистата Дева и уважавал обета, който тя дала пред Бога.

Иконата "Въведение на Божията майка" представя тригодишната св. Отроковица, възкачваща се по стъпалата и влизаща в храма. Изобразеното на тая икона събитие трябва да ни внушава желанието да водим децата си в храма Божи, от млади години да ги учим на молитва и слушане Св. Писание, за да могат и те да растат в благочестие и все по-високо да се издигат по стъпалата на добрите дела и благочестивите помисли.

Сподели:
свързани новини
СИЛНА ВЯРА: Спомняме си за две от най-големите чудеса на света Богородица! СИЛНА ВЯРА: Спомняме си за две от най-големите чудеса на света Богородица!
1. Покров Богородичен - един от най-тържествените...
на 01.10.2019
Напиши коментар »
(5)
1
Брадати козелчоооо а твоето семейство празнува ли с такъв роднина като теб- поклонник на мафията и мутрите. Горките хора сигурно се срамуват от теб както се срамува баща му на Пендалкоуу от него. Къв християнин си ти бе.? Алчен злобен защитаващ хора като Гешев и Боко Тиквата за някой лев. Явно след педрунгелитее в Троянския сега на мода са попове продажници къвто си ти, един миризлив брадат продал се на мутрите поп. КОЗЕЛЧО
2
А ти запалили ли свещичка пред иконка с лика на Боко Тиквата тази сутрин да се свети името му да бъдат магистралите му?
3
Днес требе да си въведете у-я в дупето на гласоподавател на ДеБъ.Тека ше се пречистите.
4
На този свят ден, Атанасов, марш в Синагогата!!!
5
отговор на коментар
На брадатия козел Атанасов мястото му е в обора на Троянския.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24707
архив

Седят двама рибари на брега на морето. Единият измъква русалка и дълго я разглежда. След това я хвърля обратно в морето. - Защо? - пита го другият. - А как? - отвръща колегата му.

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1203
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Полицията обяви резултатите от акциите срещу джигитите на пътя
x
ЗАГАДКАТА Е РЕШЕНА: Учени установиха какви мъже търсят жените
x