СВЕТЪЛ ДЕН: Прекрасен християнски празник е - празнуват тези красиви женски имена

Бомба

СВЕТЪЛ ДЕН: Прекрасен християнски празник е - празнуват тези красиви женски имена

22342
на 22.07.2021
СВЕТЪЛ ДЕН: Прекрасен християнски празник е - празнуват тези красиви женски имена

1. Св. равноапостолна мироносица Мария Магдалeна (I в.) - личността й неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията.

препоръчано

Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро. Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус.

Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука. Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница ("...една жена от града, която беше грешница, вж. Лук.7:37,) ев. Лука  споменава поименно св. Мария Магдалина с думите "Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса" (Лук. 8:2).

От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус "излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си" (Лук. 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е отскоро - то води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики.

Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Светото Писание.

ИМЕН ДЕН ПРАЗНУВАТ: Магда, Магдалена, Мадлен, Мариана, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Миглена, Лина

2. Възвръщане мощите на св. свещеномъченик Фока (403-404) - на този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Царигра Паметта му се празнува на 22 септември.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс ПАЛАВНИЦИ: Тези две зодии мислят нон стоп за секс
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ГОРЕЩО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите на 2 октомври: Във всички подписки има покойници (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 13
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това