BG EN

Свинското измести хляба на трапезата ни

Животът днес

Свинското измести хляба на трапезата ни

7131
на 20.02.2021
Свинското измести хляба на трапезата ни
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Българите днес ядат много по-малко хляб отколкото преди 10 години, но слагат на трапезата си повече свинско месо, плодове и зеленчуци, показват данни на Националния статистически институт за потреблението на храни и напитки от домакинствата през последното десетилетие.

препоръчано

През 2010 г. сме изяли средно по 108 килограма хляб, а миналата година вече това количество е било почти 30 кила по-малко – по 81,3 кг. на човек. Предходната 2019 кг пък е била 82,4 кг. В същото време консумацията на месо е нараснала от 32 кг. на човек през 2010 г., до малко над 36 кг. през 2020 г.

Най-осезаемо е увеличило присъствието си на трапезата ни свинското. През 2010 г. сме яли по 6,9 кг. прасешки мръвки, а 10 години по-късно -през 2019 г. потреблението е било 10,6 кг. на човек – т.е. 50% повече. В това число влиза само месото, без колбаси, кайма, консерви и т.н. Отделно сме изяли и по 100 грама сланина, което обаче е двойно по-малко от преди десетилетие, когато на всеки българин са се падали по 200 грама от мазното мезе.

Увеличила се е и консумацията на птиче месо -с малко над кило за 10 години от 10,9 на 12 кг. Ядем и по 15 яйца повече. През 2010 г. са се падали по 137 броя на човек, а десетилетие по-късно вече сме изяждали по 152, като потреблението се е увеличило по-сериозно в последните няколко години. Непроменена остава консумацията на риба – по 5,3 кг на човек годишно и преди 10 години, и сега.

В менюто ни днес има значително повече плодове от преди десетилетие. През 2010 г. сме изяли по 43,5 кг плодове, а 10 години по-късно по 51,9 кг. На трапезата си слагаме и повече зеленчуци.

През 2019 г. сме изяло средно по 72,7 кг, а 10 години по-рано – по 69,9 кг. Любопитно е, че увеличението се дължи на по-голямата консумация на домати и краставици, докато при зеле, пипер и лук има намаление на потреблението.

"Няколко са причините да намалява консумацията на хляб у нас. Една от тях е поскъпването му през годините, което е накарало хората да променят потреблението си. Освен това хората спазват диети и контролират на теглото си. Много потребители се обръщат към тъмни видове хляб, които преди не бяха толкова популярни", обясни експертът по хранене проф. Донка Байкова пред "Телеграф“.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за първата събота на декември: Овенът да се готви за никулденски купон, но да пази здравето си. Лъвът да не харчи излишно
ПИК TV x
Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО) Проф. Рачев С ШОК ПРОГНОЗА пред ПИК TV: Никулден идва с пролетни температури, а после... (ВИДЕО)
ново
Днес: 52
горещо
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК